Skip to main content

Mereu cand vrei sa faci un site, fie ca il faci pentru tine, fie ca il faci pentru un client sau un prieten, trebuie sa ai un plan bine pus la punct. Ce domeniu cumperi, de unde? Ce gazduire cumperi, de unde? Care este publicul tinta al site-ului? Care este scopul? Care sunt culorile principale? Care sunt font-urile? Si asa mai departe.

Mai jos este o lista de 3 lucruri pe care trebuie sa le faci neaparat bine in constructia unui site.

Lista cu detaliile

Neaparat trebuie sa ai o lista a tuturor detaliilor scrisa pe o foaie, dar cel mai bine ar fi intr-un document  Notepad sau Word, pe care poti oricand sa o revizuiesti, sa o modifici, sa mai stergi sau sa adaugi detalii si , cel mai important, poti sa o trimiti celui care iti face site-ul sau poti sa verifici in ce etapa se afla site-ul si daca se respecta lista initiala. Aceasta lista poate fi si baza unui contract intre tine si programator, daca nu esti tu cel care face site-ul. Neaparat trebuie sa specifici toate detaliile legate de site. Daca nu faci asta, vor aparea probleme pe parcurs cum ar fi erori ale site-ului, incompatibilitati si chiar certuri intre cei care fac site-ul si tine. Cea mai mare problema este atunci cand nu tu faci site-ul, ci altcineva si, logic, aceea persoana nu are cum sa ghiceasca detaliile pe care tu le vrei cum ar fi cele 3 culori preferate, structura, unde vrei sa fie pus un text, ce text vrei sa fie pus pe pagina principala si asa mai departe. Daca revii mai tarziu cu detalii dupa ce ai semnat un contract cu cineva, acesta iti va cere bani in plus. 

Uneltele potrivite

Trebuie sa te documentezi atat in privinta publicului tinta, cat si a competitiei, dar mai ales a uneltelor pe care vrei sa le folosesti pentru site-ul tau. Aceste unelte te pot ajuta la crearea sa, dar si la marketing sau vanzari sau alte lucruri. Poti castiga bani si timp prin automatizari si prin folosirea uneltelor potrivite. Asigura-te ca aceleasi unelte potrivite le foloseste si firma pe care ai contractat-o pentru a-ti face site-ul. Un exemplu bun ar fi folosirea limbajului de programare cum ar fi PHP impreuna cu tipul de baza de date MySQL, combinat cu HTML, CSS si JavaScript pentru design si functionalitati mai micute. Ai grija la posibilele erori aparute pe site datorita folosirii uneltelor gresite care pot bloca accesul utilizatorilor si chiar a lui Google, pot sa le ofere o experienta negativa si sa ii fustreze.

Timpul si implicatia ta

Ultimul aspect, dar cel mai important este sa oferi din timpul tau si sa te implici atunci cand vrei sa faci un site. Desi s-ar putea sa nu vezi potentialul urias pe care il are datorita sumei mari de bani pe care trebuie sa o investesti, sa stii ca poti face lucruri frumoase si din punct de vedere financiar. Daca nu oferi timpul tau si nu te implici corespunzator, atunci site-ul nu poate iesi nici cum vrei, dar nici sa fie eficient. Nu poti sa angajezi pe cineva si sa ii dai niste foi desenate cu pixul drept indicatii pentru crearea unui site. Scrie frumos o lista, intr-un document, cu toate detaliile si gandeste-te bine ce vrei astfel incat proiectul sa fie realizabil si sa nu te largesti pe cateva luni fara sens. Nu pierde o luna doar sa trimiti un e-mail cu detaliile site-ului. Nu are de ce sa iti ia atat de mult, decat daca nu stii ce vrei si atunci nu are rost sa contractezi pe cineva atat de repede.

In concluzie, trebuie sa ai un plan bine pus la punct, sa oferi din timp si din banii tai pentru a face un site pregatit sa iti aduca banuti, dar si satisfactie sufleteasca.

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp