Daca in articolul trecut am mentionat despre limbajul de programare web PHP, impreuna cu cateva avantaje si dezavantaje, in acest articol prezentam 3 probleme si 10 solutii ale acestui limbaj.
Schimbarea constanta
Versiuni noi de PHP apar constant schimband intr-o oarecare masura limbajul de programare. Unele versiuni vin cu solutii pentru erori mai vechi, dar in acelasi timp vin cu erori proprii. Altele vin cu imbunatatiri, pe cand o parte vin cu probleme care nu pot fi rezolvate pana nu apare, din nou, o versiune noua, ceea ce poate fi frustrant.
Inconsistenta
La inceput, PHP, a fost creat ca si o unealta pentru amatori, prin urmare are o groaza de functionalitati create aleatoriu, ordine aleatorie de parametri si functii aleatorii.
Sintaxa
Majoritatea limbajelor de programare te lasa sa iti organizezi codul asa cum iti place, facandu-l lizibil si de catre alte persoane care nu sunt nici macar programatori, dar care cunosc limba engleza. In PHP, nu poti sa iti ordonezi codul, sintaxa fiind destul de dificil de inteles daca nu stii limbajul.
Desigur, limbajul PHP are si avantajele sale cum ar fi:
Rapid si usor
Limbajul de implementare a scriptului PHP este C cu cateva elemente de C++ si cu parti de sintaxa din Java si Perl, prin urmare ar trebui sa fie usor de invatat. Bazele sale ar trebui usor deprinse, in special daca vrei sa folosesti PHP pentru scopuri generale sau pentru programare Web.
Comunitate mare
Fiind atat de popular, PHP are o comunitate cu adevarat mare care cuprinde zeci de site-uri, bloguri si formuri cu diferite solutii pentru anumite probleme, idei noi pentru proiecte, resurse dedicate, informatii sau chiar pentru mini-joburi PHP.
Compatibilitate ridicata cu bazele de data
PHP este extrem de compatibil cu multiple baze de date cum ar fi dBase, IBM DB2, InterBase, dar in special cu MySQL. Combinatia de PHP si MySQL este foarte des intalnita in majoritatea platformelor de tip CMS. PHP alaturi de MySQL este capabil sa mentina un numar mare de conexiuni in acelasi timp. Cele doua pot crea, impreuna, aplicatii si site-uri web scalabile si puternice.
Colectarea gunoiului
PHP are o functionalitate foarte utila si anume colectarea gunoiul care ruleaza atunci cand se termina de rulat scriptul sau o functie.
Compatibilitatea intre platforme (cross-platform)
Toate aplicatiile si site-urile PHP pot rula pe orice server, indiferent ca are un sistem de operare bazat pe Unix, Windows sau Mac.
Safe mode
In cazul in care apar anumite probleme, PHP poate fi folosit pentru a le gasi solutiile folosind modul sigur (safe mode). Aceasta functie este extrem de iubita in randul companiilor care furnizeaza internet. In plus, PHP te lasa sa executi un cod intr-un mediu restrictiv.
Securitatea
PHP are standarde inalte de securitate tocmai pentru ca este puternic, popular si flexibil. Prin urmare, librariile ce apartin de terti nu afecteaza securitatea PHP, acesta ramanand stabil.
Cost
PHP este gratuit pentru descarcare si instalare pe servere. Datorita faptului ca este atat de popular, ai sanse mari sa gasesti programatori ieftini. Ca si o idee, 10 programatori PHP, ar trebui sa te coste cat 1 Ruby on Rails. Majoritatea librariilor sunt tot gratuite, de asemenea.
Dinamica
Programatorii web folosesc PHP pentru a crea site-uri dinamice si interactive, astfel indemnand vizitatorii sa participe la actiuni de pe site fie prin cumparaturi, abonari, comentarii si asa mai departe. Cu PHP rata de intoarcere a vizitatoriilor este mai mare decat rata site-urilor facute in alt limbaj de programare.
Compatibilitatea cu alte limbaje
Majoritatea programatorilor de nivel mediu sau mic fac confuzii cand vine vorba de combinatia PHP cu HTML pentru ca vad ambele limbaje in acelasi fisier. PHP este usor de implementat impreuna cu HTML, JavaScript si CSS.