Cum functioneaza Beaver Builder
Beaver Builder este un alt constructor de pagini si de site-uri web similar cu Divi si Elementor. Acesta functioneaza foarte bine cu tema Astra. Despre anumitti constructor de site-uri si despre tema Astra am mai scris pe blog.
Pentru a putea crea un site nou cu Beaver Builder, recomandam ca bara laterala sa fie dezactivata. Astfel vei avea o panza alba si mare pe care poti „picta” site-ul dorit.
Pentru a adauga elemente, foloseste iconita albastra Plus din partea de sus, dreapta. Poti adauga fie un rand, fie un modul. Un rand poate avea mai multe coloane si fiecare coloana poate avea mai multe module sau elemente cum ar fi imagini, text sau video.
Ca si in celelalte buildere, poti folosi si aici functia drag and drop (tragere si aruncare a mouseului). In timp ce faci aceasta operatiune, vei observa ca apar trei iconite cu setarile modulului sau a randului respectiv. Aceste setari sunt generale, de stil sau avansate.
Foarte placut este faptul ca poti muta unde vrei popup-ul cu setari si poti sa il lasi oriunde pe ecran. Nu va bloca modulul pe care il editezi si poti sa il lipesti in stanga sau in dreapta. Poti accesa aceste setari si daca apesi pe iconita cheie franceza.
Ai la dispozitia ta mai multe unelte pe care le poti accesa apasand sageata din stanga de sus a ecranului. Aici ai si optiuni cum ar fi salvarea paginii, copierea sa, previzualizarea, editarea in modurile responsive, cat si adaugarea de cod CSS si JS. In plus, poti schimba interfata si sa vezi reviziile. In functie de ce versiune de builder ai instalat in WordPress-ul tau, lucrurile pot fi putin diferite.
Cel mai mult, oamenilor le place sa se joace cu latimea. Majoritatea adora latimea completa. In functie de tema pe care o folosesti, aceasta setare s-ar putea sa nu functioneze din builder direct si sa trebuiasca sa te joci din temaa. Astra are aceste setari in customizer. Tot la uneltele Beaver Builder gasesti si setarile globale de design.
Comparatie Beaver Builder gratuit cu Pro
Beaver Builder are doua versiuni. Una gratuita numita si Lite si una premium numita Pro oferita in 3 pachete.
Versiunea gratuita este disponibila in libraria WordPress si o poti folosi sa creezi site-uri simple, dar nu are puterea versiunii Pro. Daca chiar vrei sa ai un site serios atunci trebuie sa folosesti versiunea Pro.
Module de baza
Una din limitarile versiunii gratuite este ca are doar cateva module de baza si anume 5 la numar. Pro are 8 module de baza incluzand separator, antet si butoane. Sa nu poti pune butoane pe site-ul tau este o mare problema mai ales ca sunt foarte populare. Practic nu poti invita oameni sa faca actiuni care ti-ar aduce beneficii financiar. Nu poti pune o usa spre afacerea ta.
Module avansate
Aceste module sunt disponibile doar in versiunea Pro. Poti adauga mai multe functionalitati site-ului tau folosind module cum ar fi harti, slidere, iconite, galeri, formulare, numerotari, social media si altele.
Templates
Tot in versiunea Pro sunt disponibile template-uri predefinite la care poti doar sa inlocuiesti continutul si ai site-ul gata. Acestea sunt impartite in landing page-uri si in pagini.
Poti crea si salva propriile template-uri folosind meniul de la unelte. Iar apoi poti sa le folosesti cand vrei unde vrei.
Salvarea randurilor, coloanelor si a modulelor
Poti salva fiecare rand, coloana sau modul individual. Poti apoi si pe acestea sa le folosesti dupa cum doresti. Pentru a face asta foloseste din nou cheita franceza. Scrie un nume si alege optiunea Global daca vrei ca elementul sa fie global. Un element global apare pe mai multe pagini, dar poate fi editat dintr-un singur loc. Elementele salvate pot fi gasite daca apesi pe iconita albastra din dreapta de sus.
Randurile globale sunt disponibile doar in versiunea Pro. Daca un element are cuvantul portocaliu Global inseamna ca este global. Cand editezi un element poti observa ca este inconjurat de o linie portocalie daca este global sau albastra daca nu. Nu uita sa apesi pe butonul Publish pentru a si publica modificarile facute.
Functiile de Import si Export
Ambele sunt disponibile in Pro si pot fi folosite cand vrei sa folosesti un template de pe un site pe altul. Facand export vei descarca un fisier XML pe care il vei importa. Tot procesul se face direct din sectiunea Tools de la WordPress. Nu uita sa bifezi Templates cand faci exportul sau importul.
Optiunile pentru fundal
In ambele versiuni de Beaver Builder ai optiuni pentru fundalul unui rand. Versiunea gratuita te lasa sa alegi culoarea, imaginea, gradientul sau videoul pentru fundal. Versiunea platita te lasa sa alegi slideshow si efectul parallax.
Controlul total al paginii
In mod normal, multe dintre buildere nu te lasa sa controlezi pagina intreaga. Fie antetul sau subsolul nu pot fi editate sau create de la 0. Exista si cateva exceptii de builder care pot face si asta. Cu Beaver Builder si extensia Beaver Themer poti sa modifici multe dintre zonele de neatins cum ar fi si pagini de arhiva, de blog sau 404. Poti sa creezi si sectiuni dinamice de continut. Dar te va costa inca 199 de dolari pe an.
Restrictionarea utilizatorilor
Setarile pentru restrictionarea utilizatorilor sunt limitate in versiunea Lite. Poti doar sa restrictionezi continut si design. Cu versiunea platita, poti sa restrictionezi randuri, coloane sau chiar module. Si poti adauga anumite roluri de utilizatori pentru unealta de exportare a template-urilor sau pentru meniul de constructor.
Mobile responsive
Inainte, editarea responsive era greoaie mai ales a meniului responsive. Se pare ca creatorii Beaver Builder au ascultat cerintele utilizatoriilor si au inceput sa faca editarea responsive mai usor. Exista o unealta speciala care te lasa sa schimbi editarea din modul desktop in modul mobil. In acest mod poti sa vezi cum arata site-ul atat pe tableta cat si pe mobil apasand iconita corespunzatoare.
Pretul
Beaver vine in trei pachete si anume Standard, Pro si Agency. Fiecare pachet te lasa sa folosesti pluginul pe un numar nelimitat de site-uri si ai si suport pentru un an, dar si acces la module si template-uri premium. Diferenta este ca nu ai acces si la tema decat cu pachetele Pro si Agency.
Trebuie sa stii ca unele teme nu functioneaza cu Beaver Builder sau unele setari nu sunt compatibile. Beaver Builder are si o tema framework integrata cu pluginul cu acelasi nume, In acest caz nu vor fi probleme de compatibilitate absolut deloc. Ai acces la aceasta tema au doar cei cu pachete Pro si Agency, iar Agency are acces si la branding unde poti schimba logo si nume.
Ce ne place si ce nu ne place la Beaver builder
Beaver Builder este construit de o companie serioasa care are experienta in spate. In plus acestia vin cu actualizari dese si suport. Pluginul este prietenos si are in constructia sa cod curat. Editarea responsive functioneaza destul de bine. Poate fi folosit de agentii si profesionisti. Poti sa te bazezi 100% pe acest plugin. Are si anumite elemente care fac viata mai usoara cum ar fi link-ul direct la Customizer aflat in dashboard-ul WordPress.
Nu ne place ca template-urile nu sunt la fel de reusite ca in cazul altor buildere. Nu exista nici optiunile de undo si redo.