Daca esti interesat de 200+ factori (cei mai importanti) pe care Google ii ia in calcul cand vine vorba de ranking, vezi linkul urmator:
https://backlinko.com/google-ranking-factors
Ok, acum hai sa incepem cu ce este mai important asa cum am mentionat, partea de content. In realitate, Bill Gates a facut predictia conform careia continutul este rege, inca din 1996, vezi detalii mai jos:
https://www.craigbailey.net/content-is-king-by-bill-gates/
Ideea de baza de luat in calcul aici este ca Google intotdeauna va depune toate eforturile necesare sa iti serveasca cele mai calitative rezultate astfel incat tu, ca si utilizator, sa ai o experienta cat mai buna, si sa te reintorci.
De fapt, in momentul de fata Google este atat de evoluat, incat tine cont de peste 500 de parametrii (majoritatea tinuti secreti desigur in algoritmul propriu) cand vine vorba de ranking si putem spune ca a depasit demult Yahoo, Bing, precum si alte motoare de cautare.
Ok, toate bune si frumoase, dar tu ce trebuie sa faci?
Simplu. Sa produci continut de calitate. Astfel, daca ai ceva de calitate de aratat, oamenii se vor intoarce la tine in mod natural sa afle mai multe, sa te solicite etc.
SEO, ca si orice alta aptitudine, necesita efort pentru a ajunge la maiestrie. Asadar, nu conteaza cat de bun este marketingul facut, nu te va ajuta daca produsul este de slaba calitate. Asadar, Content first, marketing second. Chiar si Mark Zuckenberg, Elon Musk, precum si alti antreprenori de success in domeniul Tech si nu numai, mentioneaza ca peste 80% din timp este dedicat catre partea de engineering & design pentru a imbunatati produsul (fie ca vorbim de spaceX, Tesla, Facebook, Solar city, VR technology, AI, un nou app etc.).
Hai sa mentionam factorii importanti in ochii lui Google:
A. CALITATE
Cand vine vorba de continut de calitate, e necesar sa ai in vedere urmatorii 3 pasi:
1. Gaseste continut (video, blog posturi, ghiduri, infografice etc.) care deja performeaza!
Unealta favorita in aceasta privinta fiind > buzzsumo.com, aici poti face research de continut la cu totul alt nivel, filtrat in baza datei la care acesta a fost publicat, bazat pe tipul de content dorit, limba, tara, numarul de caractere, backlinkuri, numar de distribuiri in social media etc.)
Aceasta unealta este cea mai buna de pe piata, caci te va ajuta enorm in a face brainstorming de idei si topicuri, iar in final vei raspunde la problemele specifice si provocarile audientei tale.
> Indicat este sa faci brainstoring cu cel putin inca 5 – 10 persoane si sa discutati pe larg cele dorite. Astfel, odata definite obiectivele, se poate decide asupra ceea ce se doreste de fapt, generare de continut pe site, social media, atragerea de lead-uri? Ce anume de fapt?
> Seteaza un timp limita de brainstorming (nu vrei sa faci asta toata ziua, logic, caci nu vei mai face nimic).
Exemplu:
- Brainstorming pe topicuri – 15 minute
- Brainstorming pe idei de titluri – 5 minute
- Rafinarea ideilor – 15 minute
Si tot asa…
Si ca o mica paranteza, ca tot vorbim de titluri si continut, iata aici o lista de unelte utile de luat in vedere pentru titluri mai de impact :
- http://ntopic.org
- https://www.portent.com/tools/title-maker
- https://www.hubspot.com/blog-topic-generator
- https://coschedule.com/headline-analyzer
- http://buzzsumo.com
- https://www.copyblogger.com/emotional-headlines/
De asemenea, pe langa determinarea audientei, e important sa-ti dai seama ce rezolva materialele create?
- O nevoie
- O problema
- O dorinta
- Sau o provocare
De exemplu, in social media marketing exista dificultati ce tin de:
- Greutatea in a calcula ROI-ul – return of investment
- Dificultate in a face tracking/atribui rezultatele
- Inexistenta unui continut stabil si suficient de variat pentru a tine utilizatorii “in priza”
- Lipsa de followeri doriti.
- Inexistenta unui plan, sau nu stii ce tip de continut sa creezi, care sa fie apreciat.
Precum si altele…
In lumea digitala totusi, exista o varietate de metode prin care sa extragi informatii de la vizitatori pentru a determina punctele cu probleme (si astfel poti avea idei de a creea continut):
- Instrumente de Analytics
- Chestionare fizice (offline), cat si online
- Formularele de feedback alaturi de uneltele aferente
- Teste variate de tip A/B pentru a-ti da seama ce performeaza mai bine si ce se doreste.
- Tooluri de tip “voice of customers”
- Unelte de usability si heatmaps
- Unelte online de monitorizare a reputatiei
- Focus grupuri si interview-uri cu clienti.
- Discutii din comunicarea prin e-mail, fie pe care manuala si semi-automata – folosind autorespondere precum mailchimp, aweber, infusionsoft etc.
Alternative:
- Foloseste Wikipedia si referintele de acolo
- Reddit > in special Pagina TOP!
- Stumble Upon > www.stumbleupon.com
- Pinterest > aici fiind interest topicurile ce au multe “repinuri” (peste 50-100k repins de exemplu) si sunt populare/de interes actual, unde oamenii cauta.
Ahrefs > sortare “best by links” > astfel vei avea parte de paginile ce au generat cele mai multe linkuri.
- Foloseste Alexa.com pentru a determina datele demografice si nivelul de engagement pe care il au utilizatorii, atat cu site-ul tau, cat si cu cel al competitiei. (astfel poti vedea bounce rate-ul, timpul petrecut pe site etc.) – alternativ, poti folosi similarweb!
- Instaleaza Moz Bar si tine cont de autoritatea domeniului si a paginii de pe care te inspiri. Poti descarca Moz Bar gratuit de aici pentru google chrome > https://moz.com/products/pro/seo-toolbar
In modul cel mai avantajos pentru tine este sa gasesti pagini cu autoritate mare (DA – domain authority de peste 40), insa cu domeniul ca autoritate ceva mai scazut. Acest lucru indica in majoritatea cazurilor ca acel continut este rancat pe merit, si nu ca este publicat pe un site mare gen Forbes, Vogue, BuZzFeed etc.
Pentru mai multe detalii, poti explora > https://blog.kissmetrics.com/ingredients-of-great-content/
2. Obtine ce ai gasit, si imbunatateste!!
Cum putem imbunatati oare te intrebi? Simplu.
Poti face ceea ce ai gasit sa fie mai complet, mai la curent, aranjat mai bine in pagina, cu un design mai atragator, exprimari mai coerente si bine formulate etc.
Desigur, poti insera si sursa imaginilor folosite, a postarii de forum de la care s-a inceput discutia… sau ceva similar pentru a atrage si mai multi oameni.
Aditional, mai ales in titlu, dar si pe parcursul materialelor creeate poti insera “cuvinte magice” menite sa atraga atentia si sa faca vizitatorii sa dea click (intr-un mod etic desigur), vezi o lista cu acestea mai jos cu exemple:
https://sumo.com/stories/power-words
Unde le poti utiliza?
- in titluri
- subtitluri
- nume de produse
- butoane
- testimoniale
- indemnuri la actiune
- subiecte in titlurile de e-mail.
- popup-uri
- etc.
Actualizeaza designul !
Un exemplu bun in acest caz este insusi copyblogger, care si-a schimbat designul de foarte multe ori pana a gasit ceva care sa functioneze pentru acesta:
Poti folosi way back machine sa vezi cum arata site-ul acestuia in timp > http://archive.org/web/
Ideea de baza este ca indiferent de cat te bun este continutul acestuia, atata vreme cat designul nu era actualizat, oamenii ezitau sa mai citeasca. Uimitor, nu? Nu ar strica sa testezi si mai multe fonturi de asemenea sa vezi care performeaza cel mai ok, detalii > https://fonts.google.com
7 Sfaturi de bun simt de luat in calcul pentru ca oamenii sa te citeasca mai usor !
- Foloseste limbaj de bun simt, evita jargonul unde se poate.
- Evita designul prea sofisticat, keep it simple.
- Evita problemele de navigare din meniu si fa-l cat mai usor de folosit.
- Evita pop-upurile.
- Timpul de incarcare la site sa fie sub 3 sec.
- Foloseste font de marime 14 minim, nu mai mic fiindca obosesti.
- Asigura-te ca functioneaza linkurile si butoanele din site la care faci referire.
In short, tine minte, pentru a imbunatati continutul gasit, acesta trebuie sa fie:
- Actualizat la zi
- Mai complet
- Cu un design mai atractiv (poti apela la designeri de exemplu pentru un header customizat, ori imagine, infografic etc.)
- Scris mai bine (sa fie educational si interesant de citit in acelasi timp, util)
3. Promoveaza-ti continutul direct la oamenii ce sunt interesati.
Vei gasi intotdeauna oameni pasionati de un subiect, in special pe forumuri si chiar grupuri de facebook nowadays.
Sfat !
Aplica la cele unde sunt cel putin 500-1.000 de oameni si exista o activitate zilnica, caci nu doresti sa adresezi o intrebare si sa ti se raspunda peste 3 luni, nu-I asa?
B. Cercetare de cuvinte cheie
Cum deja am mai dezbatut acest topic, precum si uneltele prin care se poate face posibila aceasta, nu ne vom repeta. Insa, minimul ce este necesar sa cunosti aici este ca Google pune accent si pe cuvintele semantice la care se face referire, si atribuirile similare. Asadar, focus pe cititor, mentioneaza-l de cateva ori (cuvantul cheie), fara sa abuzezi, si in rest just do your best !
Ok, super…acum ca am acoperit aspectele cele mai importante ce tin de partea de continut, sa strabatem si partea de HTML.
Incepem prin a mentiona faptul ca nu este necesar sa fii neaparat programator, insa te pot ajuta skillurile respective dobandite. Cu toate acestea, elemente basice de HTML vor fi suficiente pentru inceput:
Recomandari > De explorat:
Vezi de asemenea cateva elemente utile ce tin de taguri, formatare text, divizii etc. Aici>
http://www.simplehtmlguide.com/cheatsheet.php
Exista 4 parti ce tin de HTML si e bine sa fie optimizate:
- Title Tag
- Meta descrierile
- schema org
- Subheadings
Daca esti pe WordPress, sau oricare alt CMS (Content Management System) si ai un modul de SEO, acestea iti fac munca mai usoara.
Arhitectura
Ok, aici lucrurile sunt destul de simple si usor de inteles de asemenea. Cand vine vorba de arhitectura site-ului e necesar sa ai in vedere faptul ca utilizatorul, contextul si continutul, se potrivesc cu ceea ce se doreste. Cu alte cuvinte, user experience si organizare.
Ce poti face tu in modul concret? Foarte simplu!
- Asigura-te ca vizitatorul este in locul potrivit pe ceea ce acesta cauta (fa clar unde este o anumita informatie, altfel va parasi site-ul si e pacat)
- Fa ca meniul sa fie usor de navigat, partea de search sa fie pusa la punct si rezultatele sa fie relevante
- Daca ai posibilitatea, asigura vizitatorului sectiune de “postari similare”, produse similare, din care poate alege.
- Lasa-le la indemana indemnuri la actiune scurte, succinte si la obiect…clare practic !
Dintr-o perspectiva practica, e necesar sa ai de asemenea si sitemap, o diagrama a site-ului, precum si elemente de navigare usoara, meniu responsive etc.
Recomandare pentru sitemap:
https://wordpress.org/plugins/google-sitemap-generator/
Pentru a vedea partea de crawling in actiune, vezi > https://robhammond.co/tools/seo-crawler
Referitor la originalitate, nu mai este necesar sa repetam pentru ca totul pe site este unic.
Totusi, se intampla sa repostam un articol de pe site pe Medium, sau alt site de profil… si ghici ce?
Google il va indexa mai intai pe cel publicat in cadrul Medium, si abia apoi pe al tau de pe site si risti sa fii penalizat.
In acest caz, ca sa ne asiguram ca nu vei fi penalizat, poti recurge la redirectarile de tip 301 cu ajutorul tagului de tip > rel=canonical tag
Pentru detalii, exploreaza:
https://moz.com/learn/seo/duplicate-content
Mobile Friendly
Verifica daca site-ul tau este prietenos pe smartphone-uri accesand linkul de mai jos:
https://search.google.com/test/mobile-friendly
Viteza de incarcare la site
Unelte necesare pentru a verifica viteza:
- https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
- https://www.webpagetest.org
- https://tools.pingdom.com
- http://yslow.org
10 Pasi rapizi pentru a scadea viteza de incarcare la sub 3 secunde:
1. Foloseste compresia tip gzip > http://www.gidnetwork.com/tools/gzip-test.php
2. Optimizeaza imaginile >
3. Foloseste caching – pe WordPress exista WP Super Cache de exemplu pe care il poti instala foarte usor>
https://wordpress.org/plugins/wp-super-cache/
4. Incepe sa folosesti un CDN (content delivery network) – in special daca ai peste 100k vizitatori unici/luna.
Recomandari:
- https://www.maxcdn.com
- http://www.cachefly.com
- https://www.cloudflare.com (cel mai recomandat si bun de pe piata pe care il poti folosi si gratuit dealtfel pe site-ul personal/blog etc.)
Alternative viabile, pentru fisierele statice>
5. Instaleaza Google Page Speed pe serverul tau!
6. Vorbeste cu cei de la hostingul si spune-le ca vrei partea de caching.
Recomandari de explorat>
- https://redis.io (recomandat)
- https://memcached.org
Chiar daca ai W3 Total Cache deja instalat, si acesta ajuta, caci are treaba cu serverul, nu doar cu site-ul.
7. Optimizeaza-ti imaginile !
Recomandari:
8. Foloseste un web host rapid !
Daca esti din Romania, X servers fac o treaba destul de buna.
Daca ai trafic din toata lumea, incearca WP Engine !
9. Minimizeaza redirectarile de DNS si combina fisierele javascript intr-un singur stylesheet daca se poate (discuta cu omul tech din compania ta sa se ocupe de asta)
10. Opreste functionarea pluginurilor pe care nu le folosesti !
Securitate
De mai bine de 4 ani de zile, Google a facut public faptul ca securitatea iti afecteaza rankingul in motoarele de cautare, vezi aici>
https://webmasters.googleblog.com/2014/08/https-as-ranking-signal.html
Acum…exista 2 protocoale pe care e necesar sa le cunosti
- HTTPS (versiunea securizata a lui HTTP)
- si SSL (certifical tip SSL ce vine de la Secure Socket Layer)