Intr-o lume in care majoritatea experientelor de cumparare pornesc pe online, si aici ne referim la a face un search pe Google, este simplu de dat seama faptul ca SEO este un lucru important de avut in minte. De ce? Pentru ca daca ii stii “dedesubturile”, vei avea pozitii fruntase, implicit trafic pe site, altfel…vei fi lasat deoparte si nimeni nu te va sti.
Ce inseamna acest SEO cu adevarat?
SEO vine de la search engine optimization, adica mai pe romaneste optimizare pentru motoarele de cautare, stii tu…. acelea pe care le folosesti cel mai des zi de zi, cum ar fi Google, Yahoo, Bing. Oups? Ai dreptate, cine mai foloseste in Romania Yahoo si Bing? Asa ca hai sa ne focusam pe Google momentan, caci el este baza si pana la urma doar este folosit de peste 88% din userii de Internet cand vor sa caute o informatie, implicit tu, cel care citesti acum.
Ce trebuie sa stii din start despre SEO, este ca e un process de lunga durata, nu este ceva ce faci o singura data si atat. Nici vorba.
La baza, cand vorbim de SEO, vorbim de marketing prin continut, care adesea acesta poate capata diferite forme, insa la baza poate fi:
– Continut Scris (articole, e-books, prezentari slideshare)
– Audio (muzica, podcasturi, radio / fm)
– Video (streaminguri live, video pe youtube etc.)
Acum, probabil te vei gandi si iti vei zice in minte, eh… stai asa:
– Daca vreau sa citesc ceva intru pe Wikipedia, Quora, un Blog / Forum ??
– Daca vreau continut audio, probabil intru pe audible.com, soundcloud, MixCloud, sau alte proprietati online.
– Si…. cand vine vorba de content video, desigur, aici vorbim de tatal Youtube, cu fratiorii lui mai mici:
- Vimeo
- Metacafe
- Veoh
- The Internet Archive
- Crackle
- MySpace
- Screen Junkies
- The Open Video Project
In caz ca nu stiai pana la momentul de fata, primele rezultate din Google obtin aprox. 70% din clickuri, de unde deducem ca este important sa fim in top 10 rezultate google pe cautarile dorite, preferabil chiar in TOP 3 unde este esenta!
Exista o mica glumita ce circula pe Internet ce spune ca daca vrei sa ascunzi un cadavru, probabil o vei face pe pagina 2 de rezultate ale unei cautari pe Google – De ce? Pentru ca mai nimeni nu cauta pe paginile 2,3,4+ de rezultate, ii intereseaza doar primele pozitii, cum probabil si pe tine.
Exista destul de multi care au incercat sa il pacaleasca cumva pe Google si sa ajunga in TOP 3 rezultate mai repede, insa adevarul este ca necesita timp (de la cateva luni de zile pana la 1 an sau mai mult) ca sa rankezi pe un termen anume, cu o dificultate medie in google.com de exemplu conform studiului ahrefs.com – vezi linkul de mai jos pentru mai multe detalii).
https://ahrefs.com/blog/how-long-does-it-take-to-rank/
Pentru mai multe informatii referitoare la cateva dintre bucatile de algoritm din cadrul Google, te invit sa verifici linkul urmator, inca este de actualitate in 2017:
https://backlinko.com/google-ranking-factors
Iar daca vrei sa-ti faci optimizarea singur sa sa stii cum este structura efortul de SEO, atunci e necesar sa stii ca exista 2 mari cai pe care le poti luam si anume:
Strategii de tip White Hat SEO & Black Hat SEO
Nu dorim sa intram in detalii prea mult in partea de Black Hat, caci nu este scopul acestui material, insa, la baza, cei din Black Hat apeleaza la metode neortodoxe care nu sunt etice si au de multe ori continut duplicat, abuzeaza de cuvinte cheie si ofera linkuri catre site-uri nerelevante, iar noi folosim doar tehnici si best practices White Hat. Aceste metode de Black Hat le amintim in scopuri informative si totodata de a putea identifica si preveni atacurile asupra siteurilor pe care le detii.
Totusi, daca esti curios si vrei sa aflii mai multe informatii si sa vezi la ce se refera exact partea de Black Hat SEO, poti explora urmatoarele resurse:
In schimb, daca vrei sa faci SEO de tip White Hat, atunci e necesar sa ai in vedere urmatoarele:
- Sa detii continut relevant si unic
- Gasirea de oportunitati de link building pe Wikipedia
- Imbunatatire grafica a butoanelor, logo-ului si nu numai
- Imbunatatirea desginului web de pe site cu arhitectura de cautare a meniului
- Cercetarea si analizarea audientei, pentru a face site-ul cat mai functional si cu un Usability usor si placut
- Foloseste Google Analytics, search console si vezi lista de cuvinte cheie prin care utilizatorii de internet intra pe website-ul tau
- Foloseste-te de Youtube pentru a trimite trafic inapoi catre site (utilizeaza de asemenea 200-400 de cuvinte in descrierea filmului urcat pe Youtube)
- Actualizarea continutului publicat de tine acum 2-3 ani
- Poti copia anunturi adwords de la competitie, pentru a face titluri de success si tag-uri (folosing spyfu, similarweb etc.)
- Gaseste cel mai bun continut din industria ta pe https://alltop.com si creeaza un ghid sau ceva similar cu esenta care sa ilustreze beneficiile si avantajele cititorului
- Ofera link catre site-uri cu autoritate
- Foloseste Imagini Unice
- Descopera cele mai bune resurse din industria ta folosind cautari de genul:
- “[cuvant cheie] blogs to follow”
- “best [cuvant cheie] posts 2017”
- “top [cuvant cheie] blogs to follow” + “2017”
- Posteaza continut de calitate, deoarece vei fi mai bine vazut si sansele sa fii in top 3 rezultate cresc considerabil, vezi detalii https://backlinko.com/search-engine-ranking
- Identifica topul paginilor pe site-ul tau (poti folosi ahrefs top pages, similarweb top pages etc.) si fa-l mai bun, de asemenea adauga linkuri relevante si resurse adiacente
- Foloseste Facebook ads pentru cercetare de cuvinte cheie
- Foloseste google keyword planner pentru a studia tabul de “keyword ideas” in industria ta, si utilizeaza cuvintele cheie pe care oamenii le folosesc ca sa rezonezi cu acestia si sa ai conversii mai mari (aditional la keyword planner, poti folosi si unelte ca Moz, Semrush, Ahrefs, Majestic SEO, seed keywords – instrumente de SEO pe care le folosim in cadrul Digital Craft Agency)
- Respectarea elementelor in pagina
- Daca ai ceva buget, atunci foloseste flippa.com daca vrei sa cumperi deja un site cu autoritate, astfel castigi timp si o sa fii pozitionat mai repede, deoarece Google vede site-urile ca pe niste vinuri (le iubeste pe cele cu vechime, le vede ca si cand ar fi mai bune si mai autoritare)
- Referinte, studii de caz, linkuri de ajutor pentru audienta ta
- Gramatica eficienta si corecta, fara greseli
- Foloseste cuvinte cheie bogate in ancorele navigarii pe site
- Coduri html curate
- Certificat ssl la site daca se poate, mai ales daca vorbim de un proces de vanzare cu cardul
- Titluri de pagini unice si relevante pentru cuvintele cheie cautate
Acestea de mai sus sunt doar cateva si poate unele dintre cele mai importante aspect de luat in calcul cand vine vorba de optimizare seo, multe alte aspecte ar fi de luat in calcul in vederea obtinerii unui rezultat bun in urma unei campanii de SEO, peste 200 de factori de ranking sunt relevanti pentru a obtine rezultate si a imbunatati tot procesul de SEO.
Ok, sa zicem ca ai un site caruia vrei sa i te dedici, si sa faci White Hat SEO – cum de altfel si recomandam. Buuun… aici mai e necesar sa stii ca exista inca 2 ramuri:
On page SEO si Off page SEO
- On page SEO sau On site SEO (ambele aspecte/denumiri se refera la tot ce tine de otpimizare in site de la continut, cod html, meta tag-uri, viteza de incarcare, samd)
- Off page SEO sau Off site SEO (se refera la toate activitatile care se fac in afara websiteului tau in special la backlink-uri dar si la alte aspecte, social bookmarks, etc.)
Hai sa discutam putin despre partea de on page si continut.
Marketing prin continut
Daca faci marketing prin continut pe site, acesta va fi in cele mai multe cazuri pe platforma WordPress, asa ca iata 3 informatii de baza ce e necesar sa le cunosti de la inceput despre acest WordPress CMS (content management system, sau tradus sistem de management de continut). In proiectele noastre de web development folosim in mare parte WordPress pentru ca este cea raspanadita platforma CMS din lume, peste 30% din toate websiteurile din lume sunt facute pe WordPress:
- Desi il poti folosi pentru Blogging, il poti face si sa arate ca un site de prezentare sau de business (mari companii din top Forbes in State Unite folosesc WordPress), magazin de ecommerce (unde poti implementa imediat butoane de plata), sau orice altceva doresti tu
- Poti face SEO mai usor pe WordPres prin instalarea de module (pluginuri) – cum ar fi SEO by Yoast, Seo pressor, SEO All-in-one etc
- Poti crea in WordPress si pagini de aterizare (landing page-uri) care sa arate foarte bine, folosind Optimize Press, custom, sau alte plugin-uri/module gratuite sau comerciale
Exista de asemenea 3 categorii mari cand vine vorba de SEO On-page ce tin de urmatoarele aspecte:
- Continut (unde va fi dedicat 80% din timp, deoarece calitatea costa timp si resurse);
- Html;
- Arhitectura.
Vom reveni cu articole detaliate despre ce inseamna SEO On-page si SEO Off-page.