Skip to main content

Despre rolurile de utilizator in WordPress 

Stiai ca poti crea conturi si seta permisiuni si roluri altor persoane pentru site-ul tau WordPress? Poti sa iti faci o echipa intreaga de autori de blog, editori de blog, manageri de magazin, consultanti seo, programatori si nu numai. Poti chiar tu sa setezi cu anumite pluginuri ce rol vrei si ce titlu vrei pentru fiecare rol.

WordPressul implicit, are rolurile de utilizator:

  • Subscriber
  • Contribuitor
  • Autor
  • Editor
  • Administrator

Daca instalezi WooCommerce, pluginul pentru magazine online, atunci mai apar cateva roluri cum ar fi:

  • SEO Editor
  • SEO Manager
  • Shop Manager
  • Customer (Client)
  • Merchant (Vanzator)

In functie de ce pluginuri instalezi, poti sa personalizezi si sa adaugi noi roluri. De exemplu, pluginurile de white branding creaza automat si un utilizator cu puteri de Super Admin, care controleaza ceilalti administratori.

Super administratorul

Acest rol exista doar in doua cazuri. Odata in cazul pluginurilor de white branding cum am mentionat si mai sus. Aceste pluginuri te ajuta sa editezi meniul din panoul de control WordPress si sa il personalizezi folosind imagini, cod si continut propriu.  In al doilea caz cand este activata optiunea de multisite din WordPress. In acest caz, super administratorul poate controla toate site-urile din retea si este mai presus chiar si de cat super administratorul creat de pluginurile de white branding care controleaza doar un site. Acesti administratori pot crea si sterge site-uri din retea. Pot controla teme, continut, profile si pluginuri.

Cand rolul de super administrator este activat, cel de administrator ramana disponibil, dar are puterea redusa. In functie de ce permisiuni sunt setate de catre super administrator, administratorul simplu s-ar putea sa nu mai poata instala teme si pluginuri, ci doar sa le activeze sau sa le dezactiveze.

Administrator

Administratorul, daca nu exista un rol mai mare, are control total asupra site-ului. Poate crea, sterge, edita, vizualiza si publica articole, pagini si orice continut. Tot acesta poate crea alte roluri. Acest rol este crucial pentru buna functionare a site-ului WordPress asa ca ai grija pe cine faci administrator.

Editor

Editorul este un super autor. Practic acesta are acces complet in ceea ce priveste continutul site-ului si atributele sale. Editorul poate crea, sterge, edita sau publica atat continut propriu cat si al autorilor. Ei pot si administra comentarii, categorii si link-uri. De obicei, editorii sunt sefi de echipa pentru autori si contribuitori.

Autor

Autorul poate sa editeze si sa scrie propriile articole. Nu pot sa vada alte articole nepublicate sau sa le editeze. Acestia isi pot modifica si propriul profil. In functie de setarile site-ului WordPress, autori nu pot nici publica articolele, aceste articole avand statutul de ciorna sau in asteptare. Astfel ca un editor sau un administrator va arunca o privire si va edita articolul pentru a-l publica.

Contribuitor

Acesta este un rol similar cu cel de autor. Contribuitorii pot sa creeze propriile articole, dar nu le pot publica deloc.

Subscriberi (Abonati)

Persoanele cu acest rol pot sa citeasca articole si sa isi modifice profilul personal.

In mod implicit, toti utilizatorii pot sa citeasca articole chiar daca nu au roluri sau conturi pe site. Poti insa folosi acest rol pentru a oferi acces la continut special vizibil doar subscriberilor.

Lucruri de facut atunci cand setezi rolurile de utilizator in WordPress

Inainte de a seta rolurile de utilizator trebuie sa consideri urmatoarele aspecte importante:

  1. O copie de rezerva a site-ului – este foarte important sa faci un backup inainte de a schimba ceva la site-ul tau. In cazul in care ai nevoie, trebuie sa poti restaura baza de date impreuna cu fisierele site-ului. Cel mai indicat este sa faci un backup salvand totul pe calculatorul tau. Pentru aceasta operatiune iti recomandam pluginul All in Migration WP cu care poti face rapid si restaurarea.
  2. Permisiunile – trebuie sa le iei in serios inainte de a crea rolurile de utilizator. Ai incredere in persoanele carora le dai drepturi de administrator sau editor?

Cum sa setezi rolurile de utilizator

Rolurile de utilizator se pot crea direct din panoul de control WordPress. Trebuie sa mergi la Users (Utilizatori) si apoi la Add New (Adauga). Aici setezi numele de utilizator, emailul, numele si prenumele, site-ul, parola si rolul. Poti sa generezi o parola aleatorie si sa notifici noul utilizator de contul sau creat prin email.

Poti sa vezi lista de utilizatori daca apesi direct pe Users sau pe All Users. Aici vei avea mai mult control asupra acestora.

Daca vrei sa ai mai multa putere in crearea rolurilor poti modifica codul site-ului WordPress. Este necesara modificarea fisierul functions.php al temei active. WordPress ofera cinci functii pentru a personaliza rolurile de utilizator si permisiunile sale. Acestea sunt:

  • add_role() – adauga un rol;
  • remove_role() – sterge un rol;
  • add_cap() – adauga o permisiune unui rol anume;
  • remove_cap() – sterge o permisiune;
  • get_role() – afiseaza permisiunile unui rol.

Cand scrii codul propriu zis va trebui sa scrii si rolul, numele de utilizator si permisiunile.

Ca si exemplu, pentru rolul Manager, care poate publica pagini si articole avem codul:

add_role('manager', __(
   'Manager'),
   array(
       'publish_posts' => true,
       'publish_pages' => true,
       )
);

Poti edita fisierul functions.php al temei active fie prin FTP, fie prin pluginul File Manager, care iti ofera acces FTP prin WordPress, fie direct din WordPress. Poti edita fisierul respectiv daca mergi la Appearance (Aspect) si apoi alegi Theme Editor (Editorul de teme). Aici cauta functions.php.

Daca nu ai cunostintele potrivite de programare, este riscant sa faci asemenea modificari direct in codul sursa al temei. Iti recomandam un plugin care sa te ajute. Iti recomandam pluginul Capability Manager Enhanced. Poti sa il folosesti si pentru permisiuni personalizate pentru fiecare rol.

Concluzie

In final, iti spunem sa ai grija cui oferi rolule pe care le-ai creat. Este mai indicat sa folosesti pluginuri decat sa scrii cod si nu oferi controlul total al site-ului oricui. Tine cont ca:

  • Administratorul poate controla intregul site;
  • Editorul controleaza continutul si autorii;
  • Autorul este responsabil doar pentru articolele sale;
  • Contribuitorul poate doar sa creezi si sa editeze propriile articole;
  • Abonatul poate sa vada articole.

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp