Gazduirea

Desi WordPress.com este gratuit, WordPress gazduit pe un server privat nu mai este gratuit. Inainte sa muti site-ul de pe WordPress.com, unde aveai si subdomeniu, pe gazduirea ta, asigura-te ca achizitionezi si domeniul si gazduirea potrivita care sa ofere resurse de care site-ul tau are nevoie pentru a rula corespunzator. Prea putine resurse pot ingreuna bunul mers al site-ului si poate oferi o experienta foarte proasta vizitatoriilor sai. O gazduire proasta iti va face site-ul sa se incarce la o viteza foarte mica si sa ai si probleme de securitate.

Sunt doua tipuri mari de gazduire si anume cea impartita (shared) si cea dedicata. In functie de bugetul tau alege varianta potrivita, dar tine cont si de ce iti ofera fiecare dintre cele doua.

Gazduirea impartita (shared) este gazduirea care se afla pe un server unde mai sunt si alti proprietari de site-uri si astfel resurse cum ar fi memoria, procesorul, hardul sunt impartite intre toti acesti proprietari. Securitatea este o mare problema in acest caz pentru ca multe dintre firmele de securitate ofera gazduire impartita fara o securitate corespunzatoare si daca cineva are site-ul virusat sau hackuit atunci risca si site-ul tau sa aibe aceeasi soarta.  Si viteza de incarcare a site-ului tau poate fi influentata de celelalte site-uri aflate pe acelasi server. Totusi, gazduirea impartita este cea mai ieftina varianta de gazduire si este o solutie buna pentru un site care inca nu are mii de vizitatori pe zi sau care nu are nevoie de resurse foarte multe.

Gazduirea dedicata este aceea gazduire pe care doar tu o folosesti. Serverul este al tau complet. In acest caz, viteza de incarcare a site-ului este una foarte buna la fel si numarul de resurse directionate catre site-ul tau. Ai la dispozitie si o echipa care sa iti faca copii de rezerva periodice si care sa iti rezolve eventualele probleme de securitate.

Domeniu

Daca vrei lumea sa iti acceseze site-ul rapid, este cazul sa contactezi o firma care poate inregistra domenii. De obicei, aceste firme sunt si cele care ofera gazduire. In cazul Romaniei, exista si o instutitie care inregistreaza domenii si anume ROTLD. Aceste firme se numesc registeri si te ajuta si sa legi domeniul de gazduirea pe care o achizitionezi. Unii ofera reduceri sau pachete daca iei si gazduirea si domeniul de la aceeasi firma.

Asa cum pentru google.com, de exemplu, google este numele si .com este extensia domeniului, asa si tu trebuie sa te gandesti cum iti alegi domeniul. Este de preferat sa tii cont de tara publicului tau tinta. Daca te adresezi romanilor atunci extensia ar trebui sa fie .ro, daca te adresezi americanilor .us si asa mai departe. Iar in privinta numelui, ori merge pe ceva creativ, scurt si interesant ori pe un grup de cuvinte sugestive care sa contina si cuvantul cheie a site-ului.

Redirectionarea, tema, modulele si administrarea

Aditional, daca vrei sa redirectionezi vizitatorii de pe WordPress.com catre noul tau domeniu atunci trebuie sa cumperi si acest serviciu de pe WordPress.com. De asemenea, nu uita de teme sau module premium pe care vrei sa le folosesti. Daca esti sigur ca ai bugetul pentru aceste operatiuni financiare atunci poti trece la urmatorul pas.

Atunci cand folosesti un cont gratuit de WordPress.com si vrei sa te muti la WordPress gazduit, vei vedea ca ajungi sa platesti destul de putin pentru functionalitati in plus, dar in acelasi timp trebuie sa stii ca tu vei fi cel care administreaza copiile de rezerva, securitatea si actualizarile pe care pana acum nu le administrai.

Daca simti ca site-ul tau creste mai mult decat ceea ce poate oferi WordPress.com atunci categoric trebuie sa te muti pentru a explora toate oportunitatile pe care ti-le poate oferi platforma gazduita. Practic ai aceeasi platforma, dar fara limitari de acces, personalizare sau oricare altele la care te-ai gandit. Desi nu ai nevoie mereu de cunostinte de programare, ai nevoie de cunostinte tehnice cand vine vorba de WordPress-ul gazduit. Daca nu ai aceste cunostinte, mai bine angajezi o persoana care sa se ocupe de mutare dar si de noul site. Uneori tema cumparata nu are tot ceea ce iti doresti si atunci cu siguranta va trebui sa angajezi pe cineva care sa o modifice direct in codul sursa si sa arate asa cum ti-ai dorit sau sa aibe functionalitatea la care ai visat.

Leave a Reply

Call Now ButtonSUNA