In articolul de azi, vom face o comparatie intre platforma de blogging WordPress.org si Ghost.org. WordPress.org este un sistem de management al continutului pentru orice tip de site, de la bloguri, magazine online, la forumuri si diferite aplicatii. Ghost.org este o platforma open source dedicata strict publicarii articolelor pe bloguri.
Iata principalele caracteristici care le aseamana sau le deosebesc pe cele doua platforme de blogging.
Inregistrarea
Daca pe platforma WordPress nu ai nevoie de inregistrare pentru a o descarca si instala pe serverul tau, pe Ghost ai nevoie. Iti sunt cerute atat adresa de e-mail, numele de utilizator, dar si o parola. Acest lucru poate fi putin frustrant pentru ca poate nu vrei sa primesti mail-uri pentru orice. Iar daca vrei sa iti faci mai multe bloguri, faci mai multe conturi, deci mai multe mailuri. Ai putea avea un cont personal, dar si unul pentru serviciu sau un prieten.
Pretul
Sistemul de management WordPress este gratuit in totalitate si chiar are teme si pluginuri gratuite. Ghost nu este gratuit in totalitate, avand mai multe pachete. Unul numit Source Code este gratuit, iar restul nu mai sunt gratuite. Printre cele cu plata enumeram pachetele Personal, Advanced, Team si Business. Preturile pornesc de la 8$ pe luna.
Gazduirea
Pe internet sunt o multitudine de firme de web hosting care ofera pachete speciale doar pentru WordPress cum ar fi Hostgator. Preturile incep de la 5$ pe luna in acest caz. Ghost vine cu propria lor gazduire, un sistem similar cu cel de la WordPress.com, insa nu prea gratuit.
Instalarea
WordPress este foarte usor de instalat, mai ales prin cPanel folosind Fantastico sau Softaculous, script-uri de instalare automata a soft-ului pe server. Aceste instalari se fac in cateva click-uri. Ghost vine deja instalat daca achizitionezi unul dintre pachetele lor de hosting. Mai exista si varianta instalarii manuale in cazul Ghost, dar lucrurile nu sunt asa usoare. La WordPress instalarea manuala se face in cativa pasi.
Statusul
WordPress nu are o pagina unde vezi statusul sistemelor, daca sunt sau nu operationale si ce probleme ar fi. Asta pentru ca ruleaza pe serverul tau propriu si nu este conectat la serverul oficial de unde l-ai descarcat. La Ghost lucrurile stau diferit. Acesta are o pagina unde sunt afisate atat problemele cat si ce sisteme functioneaza. Poti sa vezi statusul pentru Ghost.org, Ghost Pro, Marketplace si CloudFlare. Asta datorita sistemului metric pentru Ghost.org Uptime si Response Time Ghost Pro.
Comunitatea
In jurul fiecarei platforme este o comunitate. In cazul WordPress, aceasta este una foarte mare care acumuleaza sfaturi si solutii la probleme specifice. De asemenea, gasim mii de site-uri cu tutoriale si trucuri, dar si teme si pluginuri. Au chiar si forumul lor de suport si sectiunea de comentarii dedicate pe temele si pluginurile gratuite. Ghost are doar o echipa de suport.
Design
Poti sa vezi cu usurinta designul de culoare inchisa a panoului WordPress. Ghost are un design alb cu mult mai putine butoane si este mai curat. Daca vrei o platforma doar pentru blogging, atunci panoul Ghost este cel potrivit.
Simplitatea
Majoritatea persoanelor atehnice care nu sunt obisnuite cu WordPress considera ca nu este o platforma prea usor de folosit tocmai ca ofera prea multe lucruri. In Ghost lucrurile sunt diferite. Este o platforma usor de invatat si de folosit pentru ca are doar 8 butoane cu actiuni directe. Printre aceste actiuni, se numara: crearea unui articol si vizualizarea unui articol. WordPress are mult mai multe optiuni si in functie de tema si pluginurile instalate, aceste optiuni cresc.
Designul temelor
Temele WordPress au un design mai placut si sunt mai bine realizate. Asta spre deosebire de designul panoului de control. Ele ofera chiar si functionalitati sau pluginuri spre deosebire de Ghost.
Flexibilitatea
Pentru ca WordPress are mii de teme si pluginuri, poti oricand sa convertesti un landing page intr-un blog, un blog intr-un magazin online. Aceste transformari in Ghost nu se pot realiza. Unicul sau scop este de a putea fi folosit ca si blog. Ghost nu este scalabil.
Sistemul de management al continutului
Cu WordPress poti crea mai multe tipuri de articole, nu doar cele standard. Poti crea portofolii, testimoniale, pagina de produse sau de echipa. Ghost nu ofera aceasta posibilitate.
Atat WordPress cat si Ghost ofera posibilitatea de a previzualiza ceea ce ai scris inainte de a publicat. Problema este in cazul unei previzualizari rapide. La WordPress trebuie sa folosesti editorul Vizual care nu este 100% fidel redarii versiunii publicate. Ghost are un sistem de doua panouri, intr-unul aratandu-ti exact si in direct cum va arata articolul tau.
WordPress are o multime de optiuni pentru editarea avansata a continutului. Printre ele sunt butoane, coduri scurte si alte trucuri interesante. Ghost nu are deloc asemenea calitati.
Incarcarea imaginilor
Pentru a incarca o imagine in WordPress, trebuie sa apesi in locul unde vrei imaginea. Mai departe, trebuie sa apesi pe Adauga Media si sa incarci imaginea din calculatorul tau. In Ghost, trebuie sa faci un element imagine cu Markdown si apoi sa tragi imaginea direct pe acel element.
Managementul utilizatorilor
WordPress ofera posibilitatea de management al utilizatorilor. Daca tu esti administratorul sau, poti avea editori, autori si abonati. Toate astea implicit, fara vreun plugin in plus. Cu pluginurile potrivite, poti imbunatati atat permisiunile, cat si rolurile dupa gustul tau. In aceasta situatie Ghost ofera exact aceleasi lucruri, dar fara nici un plugin.
Mobile Responsive
Compatibilitatea cu dispozitivele mobile a unui site este tot mai importanta in aceste zile. Sunt pluginuri sau teme care ajuta un blog de WordPress sa arate asa cum trebuie. Creatorii WordPress au si o aplicatie pentru a accesa panoul de control mai usor. Cei de la Ghost nu au creat o asemenea aplicatie.
Aplicatii terte
Aplicatiile terte, cum ar fi pluginuri, se pot instala si descarca direct din panoul WordPress sau manual, ajutand la adaugarea unor noi optiuni. Ghost nu are aceasta functionalitate, dar creatorii spun ca este o platforma in continua dezvoltare.
Statisticile
Statisticile in WordPress se pot vedea usor daca instalezi Jetpack sau Google Analytics prin Monstersight. Cel din urma, trebuie conectat cu contul de Google Analytics. La Ghost nu ai deloc posibilitatea sa vezi ce articole au fost vizitate sau cati oameni au vizitat articolele.
Stabilitatea
Creatorii WordPress ofera constant actualizari atat la nuclee, cat si la traduceri, teme, baza de date sau pluginuri. Cei de la Ghost nu prea actualizeaza platforma.
Securitate
WordPress este la fel de sigur ca si serverul pe care il instalezi. Totul depinde de gazduirea pe care o ai. Anumite probleme pot aparea, cu siguranta. La Ghost, majoritatea blogurilor sunt pe serverul lor si ofera protectie.
Concluzie – WordPress cea mai populara platforma
WordPress este mult mai popular datorita atat varstei sale, dar si a utilitatii sale. Drept dovada se vede numarul de site-uri si de fani ai platformei. Este indicat sa incepi un site pe WordPress, mai ales ca pe viitor poti sa maresti site-ul sau sa il transformi usor in altceva.