Skip to main content

Ce este un forum bbPress

Un forum  este o metoda foarte buna de a construi comunitati. Continutul este creat in mare parte de utilizatorii sai. Exista foarte multe platforme dedicate pentru forum cum ar fi phpbb3 si vBulletin. Daca vrei sa integrezi un forum intr-un site WordPress atunci ai nevoie de pluginul bbPress.

bbPress este un program dedicat forumurilor construit astfel incat sa se integreze cu WordPress. La fel ca si WordPress, bbPress isi poate extinde functionalitatile si poti adauga noi extensii. Este un plugin foarte rapid si usor mult mai popular decat alte platforme open source de forum.

Ce ai nevoie ca sa faci un forum cu bbPress

Daca deja ai un site in WordPress poti sa sari direct la integrarea forumului, daca nu trebuie sa incepi construirea site-ului. Pentru construirea site-ului ai nevoie de un nume de domeniu si de o gazduire. Ambele au costuri lunare sau anuale in functie de preferintele tale. Odata ce ai ales aceste doua elemente importante din viata site-ului tau, este timpul sa instalezi WordPress si sa il configurezi asa cum iti doresti. Instalarea sa se face foarte rapid prin cPanel folosind Softaculous. Poti cere si ajutorul unui specialist, dar WordPress este destul de prietenos si intuitiv.

Dupa finalizarea aranjarii site-ului propriu-zis, vine momentul instalarii pluginului bbPress. Acest plugin se instaleaza la fel ca si oricare altul. Este gratuit si il gasesti in libraria WordPress. Poti fie sa il descarci de pe site-ul oficial bbPress sau de pe site-ul WordPress.org.  Apoi poti incarca ariva direct din panoul WP de la Add new sau dezarhivandu-l prin FTP in directorul plugins. Solutia cea mai rapida de instalare este sa mergi in panoul WordPress al site-ului tau si la Plugins sa apesi pe Add New. Aici poti cauta bbPress si poti si instala si activa pluginul in doar cateva secunde.

Odata instalat, bbPress adauga elementele de meniu numite forums, topics si replies in panoul tau WordPress.

De aici poti adauga forumusi mergand pe Forums si apoi Add New. Vei ajunge intr-o zona destul de cunoscuta si asta pentru ca este similara cu cea de crearea a unei pagini sau a unui articol prin editorul clasic WordPress.

Scrie titlul, descrierea si apasa butonul de publicare. Mai ai si cateva atribute cum ar fi tipul, statusul, vizibilitatea, parintele, ordinea si moderatorii forumului.

Poti crea cate forumuri vrei si cate discutii vrei.

Afisarea unui forum bbPress in front end-ul WordPress

Acum ca ai facut cel putin un forum, trebuie sa il si afisezi in partea din fata a site-ului si nu in partea din spate unde ai panoul de administrator. Creaza o noua pagina WordPress si scrie ce titlu vrei. Adauga codul scurt (shortcode)

[bbp-forum-index]

Publica pagina pentru a salva modificariel aduse si pentru a face vizibila pagina de forum pe site. Acum poti vizita in browser pagina pentru a vizualiza cum arata acest forum al tau.

Indicat este sa pui si un link catre pagina respectiva in meniul site-ului tau. Astfel, utilizatorii vor putea accesa forumul direct din meniu. Link-ul paginii va ramane salvat acolo si nu va trebui sa il stie pe de rost sau sa il salveze ei.

Integrarea bbPress cu tema ta WordPress

In cele mai multe cazuri, vei dori sa deschizi inregistrarile pentru forum. Pentru a face asta trebuie sa mergi la Setarile generale WordPress si sa bifezi sectiunea Membership ca si in imaginea de mai jos.

Salveaza modificarea. Trebuie sa faci si o pagina separata de inregistrare pentru acesti noi utilizatori. Pur si simplu, creaza o pagina WordPress noua in care scrii shortcode-ul

[bbp-register] 

Publica pagina si vei observa ca aceasta are un formular de inregistrare. Repeta procesul pentru pagina de recuperare a parolei in care scrii shortcode-ul: 

[bbp-lost-pass] 

La final, adauga un formular de autentificare pentru utilizatori. bbPress are un numar mare de piese (widget-uri) folositoare in acest sens. Du-te la Apperance si apoi la Widgets. Aici gasesti Login Widget pe care il poti adauga in bara laterala. Asigura-te ca pui link-urile corecte catre pagina de inregistrare si catre pagina de recuperare a parolei.

Setarile unui forum bbPress

bbPress are o pagina de configurare simpla, in comparatie cu alte programe si platforme de forum. Pentru a verifica si modifica setarile sale du-te la Setari si apoi la Forums in panoul WordPress.

Optiunile implicite in aceasta pagina sunt ok pentru majoritatea site-urilor.

Prima optiune ofera automat vizitatorilor inregistrati rolul de Participant. Tu poti fie sa dezactivezi aceasta optiune fie sa schimbi rolul.

A doua optiune este pentru protectia site-ului in cazul in care apar prea multe mesaje mai ales de tip SPAM. Iti recomandam sa lasi activa aceasta optiune, dar poti modifica numarul de secunde dintre mesajele de pe forum.

Optiunea pentru editare poate fi dezactivata sau modificata conform dorintelor tale si se refera la dreptul utilizatorior de a-si modifica propriile mesaje publicate. Daca pui 0  in cazuta de minute, acestia vor putea sa editeze oricand mesajele publicate.

Ultima optiune este cea de a lasa vizitatorii fara cont sa creeze discutii si raspunsuri. Iti recomandam sa lasi dezactivata aceasta optiune din motive de securitate.

Sub aceasta sectiune de setari pentru utilizatorii de forum, avem sectiunea cu functionalitatile forumului.

Daca vrei sa salvezi un jurnal pentru revizii, lasa bifata prima optiune. In cazul in care vrei ca utilizatorii sa isi marcheze anumite discutii ca fiind favorite poti lasa bifata si a doua optiune. In cazul abonarilor la raspunsuri si discutii sau la urmarirea acestora poti bifa si optiunile trei si patru. Ultima optiune permite discutiilor sa aibe cuvinte cheie atasate.

Mai jos ai partea de tema bbPress.

Poti alege diferite teme si poti sa afisezi un anumit numar de discutii (topics) si raspunsuri (replies) pe pagina.

In final ai optiunile pentru URL numite si slugs care te ajuta mult pe partea de optimizare a motorului de cautare Google (SEO).

Este indicat sa le traduci in functie de limba forumului. Nu uita sa salvezi modificarile facute.

Rolurile de utilizator in bbPress

Despre rolurile de utilizator in WordPress am mai discutat. WordPress vine cu propriul sau sistem de management al utilizatorilor care iti permite sa adaugi utilizatori la anumite roluri cu anumite permisiuni. La bbPress lucrurile stau putin diferit.  bbPress extinde aceasta functionalitate si mai mult venind cu noi roluri si permisiuni dupa cum urmeaza:

  1. Keymaster – este proprietarul sau administratorul WordPress atribuit automat atunci cand acesta instaleaza bbPress. Acest rol are puterea de a sterge, edita, crea forumuri, discutii, raspunsuri.
  2. Moderators – (moderatori) au puterea de a modera forumul avand acces la unelte de moderare. Pot modera forumuri, topicuri si postari.
  3. Participants – (participanti) sunt utilizatorii cu rolurile implicite. Acestia pot sa creeze si editeze propriile raspunsurisi discutii. Pot sa se aboneze si sa marcheze discutiile favorite.
  4. Spectators – (spectatorii) au doar dreptul de a citi forumuri, topicuri si postari.
  5. Blocked – blocati sau banatii sunt cei care au toate permisiunile blocate. Acestia pot citi doar topicurile publice.

 

 

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp