Skip to main content

Ce este un slideshow 

Un slideshow este, in limba romana, un diapozitiv. Foarte cunoscut in randul celor care lucreaza cu Power Point, slideshowul este o metoda interactiva de a prezenta continut. Acesta este un element foarte popular de design si o metoda dinamica de a prezenta elemente media. Poti sa il folosesti si pe site-ul tau in nenumarate moduri pentru a interactiona cu vizitatorii. Sunt sute de pluginuri WordPress care creaza slideshowuri. Acestea te ajuta si sa le organizezi sau sa le afisezi intr-un design unic cu functionalitati specifice.

Slideshow-urile mai sunt numite si slidere. Acestea, de obicei, afiseaza cate o imagine pe rand, orizontal sau vertical producand sentimentul de miscare a fiecarei imagini.  Un slideshow are una sau mai multe slide-uri (pagini). Poti avea slide-uri video, cu produse, cu articole, cu imagini, cu text si altele.

Un carusel (in engleza, carousel) este un slideshow avansat care se invarte si care afiseaza diferite imagini in acelasi timp. Unele sunt 3D, altele au alte efecte speciale.

Pentru ce se utilizeaza un slideshow

De obicei, un slideshow este folosit pentru:

  • a afisa mai multe fotografii, intr-un mod rapid si placut. Posibilii clienti ai magazinelor online se asteapta sa vada produsul in diferite unghiuri. Slide-urile sunt perfecte pentru asta.
  • a afisa si evidentia o informatie anume. Cu slide-uri te poti concentra doar pe o informatie anume dupa care oferi si un buton pentru detalii.
  • artisti, fotografi, designeri si arhitecti pentru a-si arata lucrarile. Poti crea pagini de portofoliu cu slideshow, dar mai ales cu carusele.
  • a combina imagini sau video cu text explicativ. Slide-urile sunt perfecte pentru aceste combinatii..
  • a afisa continut dinamic cum ar fi testimoniale sau o cronologie.
  • a salva spatiu pe pagina, afisand in acelasi loc mai multe elemente media prin rotatie.
  • a vedea mai usor imaginile importante.
  • a face mai lizibila citirea paginii web, oferind pauze la fiecare rotatie de element. Ai si posibilitatea sa pui pauza sau sa navighezi mai repede prin slideshow.
  • pentru a contoriza numarul de vizitatori care fac o anumita actiune pe site.

Cum sa alegi un plugin WordPress cu slideshow

Un plugin este doar o bucata de cod care te ajuta sa pui pe site-ul tau WordPress functionalitatea si design-ul unui slideshow. Poti foarte usor sa adaugi aceste slideshow-uri oriunde vrei, fie ca e vorba de un articol, un produs sau o pagina normala folosind un scurtcod.

Indiferent ca iei pluginurile din libraria gratuita WordPress sau dintr-o piata premium ca si CodeCanyon, trebuie sa tii cont de cateva aspecte:

  • Viteza – multe slideshow-uri se pot incarca greu si iti pot face site-ul sa se incarce greu. Trebuie sa tii cont si de elementele media pe care le vrei in slideshow-uri, dar si de pluginul in sine. Poti sa scazi in clasamentele SEO, in performanta si in venituri, daca site-ul se misca prea incet. Asigura-te si ca ai gazduirea potrivita.
  • Usurinta folosirii – cu cat un slideshow este mai usor de folosit cu atata castigi timp mai mult. Daca acesta este intuitiv si prietenos, atunci ai gasit ceea ce iti trebuie.
  • Responsive – asigura-te ca elementele vizuale ale slide-ului sunt responsive. Abilitatea de a scala pentru dispozitive mobile este foarte important. 80% din traficul de pe site-uri vine de pe tablete si telefoane.
  • Pret – compara preturile si vezi care plugin se incadreaza in bugetu tau, dar tine cont si de caracteristicile care vin cu plugin respectiv.
  • Actualizari – asigura-te ca programatorul sau echipa care a creat pluginul respectiv ofera actualizari frecvente.
  • Securitate – prin actualizari si solutii la eventualele probleme, securitatea pluginului ar trebui mereu sa fie la zi.
  • Recenzii si note – citeste recenziile utilizatorilor si fa-ti o parere bazata pe acestea. Cat de rapid au primit raspunsuri la intrebarile si problemele lor? Ce note au dat si ce avantaje si dezavantaje au scris ca ar avea pluginul?

Cele mai bune practici in crearea slideshow-urilor

  1. Estetica este foarte importanta – creaza slide-uri placute vizual si care se potrivesc cu tema site-ului tau. Pastreaza textul clar si scurt.
  2. Claritate in fiecare slide – fiecare pagina de slideshow trebuie sa aibe definita un scop anume, cum ar fi un produs sau un articol anume.
  3. Pozitionare – plaseaza strategic slide-ul incat sa fie usor de observat. Nu il ascunde pe langa alt tip de continut. Pozitia generala este in partea de sus sub meniul principal.
  4. Treci la subiect – vizitatorii nu au timp si se grabesc. Asigura-te ca mergi direct la tinta cu subiectul abordat si ca nu tragi de timp.
  5. Incetineste slide-urile – este recomandat sa renunti la autoplay si sa incetinesti rotatia slide-urile. Altfel vizitatorii nu vor putea citi sau viziona slide-ul tocmai afisat.
  6. Control – ofera vizitatoriilor control asupra slide-ului. Butoane ca si pauza, inapoi, inainte sunt esentiale in control. Fa slide-urile clickuibile – in special pentru utilizatorii de telefoane mobile.
  7. Foloseste cod HTML corect implementat – nu folosi taguri ca si <h1> in slide sau in caruselul tau. Poti deruta motoarele de cautare care vor crede ca H1 reprezinta titlul paginii pe care se afla slide-ul. Nu este indicat sa ai mai multe <h1> pe o pagina.

Lista pluginurilor cu slideshow de pe CodeCanyon

Va recomanda o varietate de pluginuri cu slideshow de pe CodeCanyon, impartite in opt grupe:

Slide-uri pe care le poti folosi pentru orice:

Carousel

Slide-uri responsive

Slide-uri cu efecte dupa si inainte

Slide-uri pentru WooCommerce (magazin online)

Testimoniale

Sociale

Slide-uri speciale – au diverse animatii

Leave a Reply

Suna
Whatsapp