Ce ai nevoie pentru un site culinar

Pentru a crea un site culinar cu preparatele pe care le cunosti prea bine, ai nevoie de foarte multa munca si creativitate. In acest caz, ai nevoie si de papile gustative dezvoltate. Sa creezi un site perfect nisat cum ar fi cel culinar ai nevoie si de cunostinte in anumite domenii cum ar fi:

 • IT,
 • jurnalism,
 • fotografie,
 • gastronomie.

Cunostintele IT

Cea mai dificila parte, va reprezinta crearea propriu-zisa a site-ului unde ai nevoie de cunostintele IT. Poti oricand sa inveti singur, luandu-te dupa tutoriale de pe Youtube sau articole. Poti si sa ne contactezi sa te ajutam. Pentru inceput vei avea nevoie de o companie buna de gazduire care sa iti ofere si un domeniu, dar si suport la nevoie. Trebuie sa instalezii WordPress-ul pentru a avea un site culinar inceput cu dreptul. Nu uita de tema si pluginurile necesare. Si mai ales, nu uita de mentenanta perioadica a site-ului.

Gazduirea si domeniul

In functie de bugetul si de marimea proiectului trebuie sa gasesti gazduirea potrivita. Aceasta trebuie sa aibe cel putin uptime 99% si o echipa de suport care raspunde corespunzator si rapid. Poti sa alegi si domeniul cu ajutorul aceleiasi firme de gazduire. Nu este indicat sa iei separat domeniul de gazduire. Daca vrei sa incepi un site culinar, trebuie sa vii cu un nume creative de brand cum ar fi Bucataria Ioanei. O alta idee ar fi Delicatesele Elenei si asa mai departe. In acest caz, domeniul ar putea fi https://delicatesele-elenei.ro. Poti folosi propriul tau nume ca si branding. Tot in aceasta sectiune, trebuie sa tii cont de certificatul de securitate care ar trebui sa fie gratuit. Vezi in cPanel daca ai optiunea Let’s Encrypt sau un alt script similar.

Instalarea si setarea WordPress

Dupa alegerea firmei care iti va fi partenera pe partea de gazduire si domeniu, trebuie sa instalezi WordPress. Poti sa faci asta automat folosind Softaculous sau alt script similar. Manual, poti instala WordPress, daca il descarci de pe site-ul oficial https://wordpress.org/. Apoi, il dezarhivezi si urci folderul prin FTP. Ai grija si la crearea bazei de date la care trebuie atribuit un utilizator administrator. Apoi legi WordPress de baza de date prin fisierul wp-config.

Setarile se fac rapid, in maxim 2-3 minute. Pentru inceput verifica linkurile permanente (permalinks) din setarile WordPress. Apoi verifica pe rand, setarile generale, afisare, discutii si citire. 

Instalarea temei si a pluginurilor

Pentru a incepe personalizarea propriu-zisa a minunatului tau site culinar, ai nevoie de o tema si cateva pluginuri folositoare.

Pentru a gasi temele gratuite din domeniul culinar, foloseste-te de cuvantul cheie food si de site-ul oficial https://wordpress.org/themes/search/food/. Aici ai sansa sa gasesti teme gata facute din punct de vedere al designului, dar poate si a functionalitatii. Majoritatea temelor vor avea setari disponibile pentru fundale personalizate, antete personalizate, meniul personalizate, stiluri speciale pentru editor. Alte super puteri ale temelor care se regasesc des sunt structura fluida si lata, imaginile reprezentative, bara laterala in stanga. Sa nu uitam de structura responsive, bara laterala din dreapta, articole lipicioase si multe altele.

Printre pluginurile cele mai populare si perfecte pentru acest tip de site sunt:

 • Akismet – pentru a bloca spamul;
 • Yoast SEO – pentru setarile SEO;
 • Wp Updates Notifier -pentru actualizari;
 • JetPack by WordPress.com – pentru statistici;
 • Recent Posts Slider -pentru slide-uri cu ultimele articole;
 • Contact Form 7 + Flamingo – pentru formularul de contact si agenda;
 • Share Buttons by AddtoAny – pentru butoanele ale retelelor sociale.

Mentenanta

Ultimul pas din aceasta categorie este mentenanta. Trebuie actualizate periodic, chiar saptamanal sau macar lunar, tema si pluginurile site-ului. Chiar si WordPress trebuie actualizat periodic. Tine minte ca aceste actualizari nu depind de tine cand apar, dar depind de tine sa fie rulate. Mentenanta de acest tip poate fi realizata de oricine, chiar si de o persoana atehnica.

Cunostintele in jurnalism

Atunci cand scrii articole noi saptamanal sau chiar mai des, ai nevoie de imaginatie, dexteritate, ambitie si cunostinte in jurnalism. Nu ai nevoie de chestiuni teoretice, dar de cele practice. Oricum, vei ajunge sa iti imbunatatesti scrisul in timp.

Cand scrii un articol, asigura-te ca folosesti cuvinte simple, usor de inteles. Articolul trebuie sa fie cat de original se poate. Nu uita sa folosesti si cuvinte cheie care definesc  acest site culinar, dar si fiecare articol in parte. Daca scrii despre o mancare care contine cateva ingrediente, atunci scrie mai des despre ingrediente si in alt context. Foloseste-le ca si cuvinte cheie. O idee buna este sa faci o lista cu ingredientele si cantitatile corespunzatoare, iar apoi sa explici reteta in sine.

Trebuie sa incerci sa arati creativitatea. Printre tipurile de articole pe care le poti crea mentionam: ghiduri, retete, recenzii, diete, cum sa, sfaturi, trucuri.

Nu uita sa scrii corect, intr-un mod prietenos si poti folosi expresii, figuri de stil si glumite. WordPress are functia de a corecta textele fix ca in WordPress.

Cunostinte in fotografie

Cuvantul fotografie are la originea sa doua cuvinte din greaca. Primul se traduce „lumina” si este „φῶς (phōs)”, iar al doilea se traduce „a scrie” si este „γραφις (graphis)”. Prin urmare, traducerea completa ar fi „scrierea in lumina”.

In WordPress poti instala diferite pluginuri pentru efecte foto cum ar fi Responsive Lightbox Lite. Asigura-te ca ai optiuni pentru galeria de imagini. Fiecare articol ar trebui sa aibe o imagine reprezentativa, dar si mai multe imagini sugestive pe parcurs. Asigura-te ca imaginile sunt noi, reale, originale si intr-o lumina buna. Nu ai nevoie de o camera scumpa, poti sa faci pozele pentru articolele tale chiar cu telefonul tau inteligent. Nu uita ca pozele trebuie sa fie super frumoase, dar sa nu fie prea mari cantitativ. Asigura-te ca pozele tale vor face vizitatorii site-ului sa saliveze!

Cunostinte in gastronomie

Fara aceste cunostinte nu poti sa incepi site-ul culinar. Gastronomia este relatia dintre cultura si mancare. Multi considera ca ea se refera doar la arta de a gati, dar nu este cazul.

In cazul in care nu scrii recenzii si retete, atunci nu prea ai nevoie de acest pas. Altfel, trebuie sa stii cand pui sare si mai ales cantitatea ingredientelor, dar si cum se imbina acestea. Folosindu-te de aceste cunostinte, poti detalia foarte mult articolele ajutandu-te si la procesul jurnalistic.

Daca reusesti sa combini toate cunostintele de mai sus, vei vedea ca totul vine de la sine, mai ales scrisul. In acest caz poti chiar sa realizezi un site culinar superb. Poate la fel de superb ca si un preparat culinar.

Leave a Reply

Call Now ButtonSUNA