Skip to main content

Ce este Blogger

Blogger este unul dintre cele mai populare si gratuite platforme de blogging care a castigat popularitate datorita firmei Google care a creat-o. Despre Blogger am mai scris si in acest articol. Exista peste 10.706 site-uri facute in Blogger. El reprezinta peste 1% dintre site-urile existente pe internet. Blogger are un numar mari de caracteristici potrivite pentru bloggeri incepatori. Persoanele care doresc un blog cu mai multe optiuni de personalizare vor fi nemultumite de aceasta platforma.

Din acest motiv, foarte multi doresc sa mute site-ul Blogger pe o instalare de WordPress gazduita la o firma. In acelasi timp, in timpul mutarii, se doreste pastrarea exacta a URL-urilor si pastrarea clasamentelor in cautarile motoarelor specifice.

Pasii pentru mutarea site-ului Blogger pe WordPress

Primul pas este sa  iti cumperi o gazduire si un domeniu. Daca pentru Blogger nu ai neaparat nevoie de asta, la WordPress-ul instalat ai nevoie de asta. Tine minte, ca acest articol este pentru cei care vor sa muta Blogger (indiferent ca e gazduit sau nu) pe WordPress-ul instalat si nu cel gratuit. Diferenta dintre WordPress-uri poti sa le vezi aici.

Odata ce ai cumparat un domeniu si o gazduire poti sa mergi la urmatorul pas care este cel de a importa datele din Blogger in WordPress. Asigura-te ca permalink-urile sunt identice sau macar la fel. Pentru a verifica acest lucru, intra in WordPress la Setari si la Permalinks. Alege varianta personalizata (ultima) si adauga urmatorul camp:

/%year%/%monthnum%/%postname%.html

Acum sigur link-urile sunt la fel. Implicit WordPress are o unealta de importare a datelor de pe Blogger.com. Verifica la Tools si la Import. Aici ai Install. Odata ce instalezi pluginul de importare, poti sa il activezi si sa il rulezi. WordPress va cere permisiunea pentru a controla contul tau Blogger. Ofera-i accesul si alege blogul Blogger, daca ai mai multe. Odata ce ai terminat, vei importa atat categoriile, cat si articolele si comentariile.

Al treilea pas este sa te asiguri ca nu ai probleme la permalinks. Chiar daca ai facut setarea anterioara, asta nu inseamna ca totul este ok. Trebuie sa adaugi un cod intr-un fisier PHP numit fix.php pe care sa il pui direct in radacina site-ului. Codul respectiv este urmatorul:

 

<?php

require_once('wp-load.php');

$res=$wpdb->get_results("SELECT post_id, meta_value FROM $wpdb->postmeta WHERE meta_key = 'blogger_permalink'");

$wpdb->print_error();

foreach ($res as $row){

$slug = explode("/",$row->meta_value);

$slug = explode(".",$slug[3]);

$wpdb->query("UPDATE $wpdb->posts SET post_name ='" . $slug[0] . "' WHERE ID = $row->post_id");

$wpdb->print_error();

}

echo "DONE"; ?>

Al patrulea pas este sa importi gadgeturile si sa redirectionezi paginile. Pluginul implicit WordPress pentru importuri nu poate importa pagini si gadgeturi de pe Blogger.com. Trebuie sa faci aceste operatiuni manual. Copiaza codul in WordPressul tau, iar pentru redirectionari foloseste un plugin de redirectionare.

Ca si exemplu, pe Blogger.com pagina va avea URL-ul https://example.com/p/page si folosind un plugin de redirect, vei redirectiona pagina direct la https://example.com/page.

Pasul 5 este sa redirectionezi postarile Blogspot la WordPress. Poti face asta tot cu un plugin de redirectionare sau cu un plugin specific de redirectionare de la Blogger la WordPress cum este aceasta. Vei gasi optiunile sale la unelte unde trebuie sa primesti un cod pe care trebuie sa il pui in template-ul Blogger  si apoi sa verifici configuratia pe WordPress.

Ultimul pas este sa modifici .htaccess pentru a redirectiona arhivele. Adauga urmatorul cod:

#Redirect archives

RewriteRule ^([0-9]{4})_([0-9]{1,2})_([0-9]{1,2})_archive.html$ $1/$2/ [L,R=301]

#Redirect labels/categories

RewriteRule ^search/label/(.*)$ category/$1/ [L,R=301]

Operatiuni importante

Tine cont ca nu poti transfera decat informatii cum ar fi continutul paginilor si al articolelor, comentariile, fisierele media, categoriile, permalinks, feed-urile, trafficul si autorii. Nu poti muta design-ul site-ului. Nu poti muta tema, extensia, fonturile, culorile si piesele.

Trebuie sa iti alegi o gazduire care iti ofera un server cu resurse suficiente pentru a incarca rapid site-ul tau si de a fi online mereu. In plus nu uita de pret si de suport.

Nu uita sa pui un autor la tot continutul din Blogger.

Redirectioneaza feed-urile din Blogger. Pentru aceasta operatiunie, trebuie sa mergi in Blogger si sa ajungi la Settings si apoi Other. Aici ai sectiunea Site Feed si langa Post Feed Redirect URL apasa butonul Add si adauga site-ul wordpress urmat de /feed.

Cel mai important lucru la final este sa verifici site-ul. Ia-l pas cu pas, pagina cu pagina si vezi sa fie totul ok.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp