Internet marketing basics – Partea 3 din 3. Articol anterior: Marketing online – partea 2 din 3.
6. Cresterea traficului organic pentru site
Traficul organic este printre cele mai utile pentru un site, daca promovarea este facuta corespunzator. Nu este vorba neaparat despre faptul ca acest trafic este gratuit, pentru ca aceasta este doar o opinie de suprafata. Cresterea unui site in ranking-ul motoarelor de cautare reprezinta un efort considerabil, incluzand aici si cheltuieli efective.
Pentru ca un asemenea efort presupune si un risc substantial de neatingere a obiectivelor, de cele mai multe ori este recomandabil sa apelati la o structura specializata pentru lansarea si derularea de campanii SEO profesionale.
7. Oferiti un freebie
Una dintre cheile majore pentru dezvoltarea traficului si a vanzarilor pe site-ul vostru este de a oferi intotdeauna un tip de freebie. De exemplu, ofera rapoarte sau studii gratuite, rapoarte meteorologice, stiri etc. Orice.
Trebuie sa oferiti un freebie, indiferent de tipul de afacere in care va aflati. Oferiti o demonstratie gratuita, un video…. Creati ceva ce puteti oferi gratuit pe site-ul vostru, pentru a atrage vizitatori si pentru a va lasa la ei brandul, datele de contact.
8. Începeti propria lista de abonati
Aproape fiecare marketer pe Internet pe care l-am cunoscut a dezvoltat propria lista optionala de e-mail. Pentru cele mai multe dintre ele, este un buletin periodic pe care il trimit prin e-mail. Pentru altii, acesta poate fi un sfat al zilei. Alti oameni ar putea avea doar o lista la care sa trimita actualizari importante.
Indiferent ce alegeti sa faceti, sansele vor fi de partea voastra daca va concentrati asupra crearii unei liste de abonati loiali. Foarte rar clientii cumpara prima data cand viziteaza un site. Trebuie sa te cunoasca inainte sa isi poata cheltui banii cu tine.
Trebuie sa mentionam insa, crearea si utilizarea unei liste de email a devenit din ce in ce mai dificila o data cu intrarea in vigoare a noului Regulament General pentru Protectia Datelor Personale, mai bine cunoscut ca GDPR. Cateva sfaturi legate de listele de email in era GDPR:
a. Consimtamantul necesita un opt-in pozitiv. Nu utilizati casete pre-bifate.
b. Mentineti zona de consimtamant separata de ceilalti termeni si conditii.
c. Faceti-le usor oamenilor sa se retraga si spuneti-le cum sa o faca.
- Nu cereti vreo taxa
- Nu solicitati alte informatii in afara unei adrese de e-mail
- Nu solicitati abonatului sa se logheze
- Nu cereti abonatilor sa viziteze mai mult de o pagina pentru a se inregistra
d. Mentineti dovada consimtamantului – cine, cand, cum.
- Cine a consimtit
- Cand au consimtit
- Ce li sa spus in momentul consimtamantului
- Cum au consimtit (de ex., În timpul platii, prin formularul Facebook etc.)
- Daca si-au retras consimtamantul (la fel, cine, cand, cum).
e. Verificati-va periodic practicile de consimtamant si consimtamintele existente.
Si, pentru final, cateva ganduri: ce pot face in offline pentru a sustine o afacere pe Internet?
Specialistii au constatat ca cele mai eficiente modele de succes utilizeaza publicitatea offline. De exemplu, puteti cumpara anunturi intr-o revista populara destinata nisei deservite. Statistici serioase si aduate in timp indelungat arata ca un vizitator intrat pe site din offline are mult mai mari sanse de a fi un comparator decat unul venit din online.
La fel de important este ce fac altii in offline si care v-ar putea sustine afacerea in online. Este vorba despre clienti. Clientii multumiti vor vorbi. Sigur, vor vorbi si in online, in social media, dar o vor face si in offline. Iar discutiile de tip recomandare facute in offline inseamna legatura cu persoane apropiate, care pot avea incredere. Mai mult chiar, persoane care pot vedea produsul sau rezultatele sale.