Skip to main content

Ce inseamna etica in SEO? Cat reprezinta reguli obligatorii si cat sfaturi sau guidelines? Care este linia de demarcatie intre etic si dark side?

Acesta nu este un articol tehnic. Nu il scriem ca sa va invatam ceva. Astazi este sarbatoare, asa ca ne luam libertatea de a sporovai un pic intr-o zona foarte putin atinsa in „literatura de specialitate”.

Ce este etica in SEO?

Ethical SEO, sau SEO etic, sau etica in SEO. A o respecta inseamna sa faci SEO folosind doar tehnici acceptate de catre motoarele de cautare. Se vorbeste mult de white hat si black hat. White hat inseamna sa respecti la sange toate regulile si recomandarile motoarelor de cautare. Black hat inseamna sa nu o faci. Intre ele, zona larga numita Grey Hat. Adica.. asa si asa. Le respectam si nu prea. Sau mai sincer spus, incalcam regulile doar atat cat sa riscam foarte putin sa fim prinsi.

Multi dintre profesionistii SEO-ului duc ideea de etica ceva mai departe, depasindu-i oarecum sfera: considera etic a fi ceva facut cu respect pentru cititor, chiar daca se face cu incalcarea unor reguli ale motorului de cautare.

Ce inseamna Black Hat SEO?

In sens larg, conform regulilor scrise, Black Hat SEO inseamna orice tehnica utilizata cu scopul de a obtine o pozitie mai buna in SERP, prin manipularea factorilor care asigura ranking-ul. In sens mai restrans, si mai utilizabil, reprezinta tehnici inselatoare de a creste rankingul, fara a aduce nicio valoare pentru cititor. Exemplele cele mai cunoscute sunt keyword stuffing, cloaking, PBN, paid links.

Dar sa revenim in zona larga de definire. Inca o data suntem sinceri: White Hat in sensul larg al regiulilor nu se poate face. Sau de fapt, se poate face, dar sansele de a ajunge in fata vreunui cititor sunt minuscule astfel. Deci regula este prost scrisa. Regula, in special la Google, lasa loc absolut oricarei interpretari. Cu alte cuvinte, aproape orice ati face, Google poate sa considere ca este Black Hat. Si „deciziile” Google sunt fara drept de apel.

Am spus, regulile sunt aproape aberant de dure. Atunci, ce putem face? In primul rand, sa ne pastram bunul simt. Sa lucram gandindu-ne la ce plus ii putem aduce celui pe care il atragem in site. Si s-o facem cinstit si direct. Altfel, cum am putea avea succes pe termen lung in aceasta meserie?

Putem face si etica, si SEO?

Este normal sa gandim titlul si meta-descrierea astfel incat sa atragem cititori, dar degeaba o facem daca nu gandim putin si la cum functioneaza motorul de cautare. Sigur, putem scrie un titlu care sa aiba legatura cu subiectul intentionat, dar fara a include in el si cheia de cautare. La fel si meta-descrierea, chiar este nevoie sa includa si ea aceeasi cheie de cautare din titlu?

Pana acum nu foarte multa vreme, inserarea cheii de cautare in titlu si in meta-descriere era aproape obligatorie pentru a avea suuces in obtinerea unui ranking bun. Acum nu mai este esential in mod strict, dar tot trebuie facut asa ceva. Schimbarea este la nivel de extindere a ariei termenilor. S-a iesit din exact match catre search intent. Nu mai facem keyword stuffing, pentru ca putem evita repetitiile utilizand tehnici LSI (Latent semantic indexing). Deci facem cam acelasi lucru, doar ca arata mai bine. Totusi, si este mai bine.

Pana la urma… nu putem ajunge la cititor fara sa convingem motorul de cautare ca meritam sa ajungem acolo. Iar motorul de cautare foloseste factori si algoritmi care incearca sa respecte cerintele si asteptarile acestora. Deci incercand sa convingem un motor de cautare ca pagina X este ceea ce trebuie pentru cautarea Y, nu inseamna de fapt ca pacalim „clientul final”, nu?

Hai sa tragem si o concluzie. Orice am face, un pic de Black sau Grey tot va ajunge in finalul muncii noastre. Iar daca nu respectam 100% etica in SEO, inseamna ca nu respectam etica in SEO. Conteaza si gradele, dar nu schimba esenta. Asa ca hai sa retinem doua idei: faceti totul pentru cititor. Chiar si ce facem de fapt la prima mana pentru pozitia in SERP, s-o facem tot pentru ei. Iar in al doilea rand, sa nu sarim calul. Unele tehnici sunt cu adevarat facute DOAR pentru a pacali motoarele de cautare. Haideti sa nu facem asa ceva.

Post scriptum

etica in SEOAcest articol despre etica in SEO nu a fost scris pentru vreun motor de cautare. Nu este optimizat in vreun fel, nu a dat luminite verzi in Yoast. Contine totusi multe elemente recomandate in orice ghid sau curs de SEO, dar o face pentru ca sunt elemente utile cititorului. Am inserat imagini, pentru ca fac experienta mai placuta. Folosim headings pentru ca ajuta la structurarea textului in functie de ideile de baza. Dorim sa oferim aici o mica lectie de SEO? Nu, pentru asta avem pagina specifica, optimizare si servicii SEO. Si iata ca avem si un link intern.

Mai avem si un link extern. De ce? Doar pentru a ridica E-A-T pe aceasta pagina? Nu, nu ne intereseaza asta. Dar ne intereseaza sa fin corecti si sa atribuim corect sursa acolo unde am folosit datele altora. Deci definirea eticii in SEO vine de la BrowserMedia Agency. Nu este copiata, nu este copiata si tradusa, nu am incalcat nicio lege sau regula scrisa. Dar am citit definitia lor inainte de a o expune pe a noastra. Asa este corect. Sau, daca doriti, asa este etic.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp