Skip to main content

Introducere

 

In acest articol, voi scrie despre principiile de baza care stau sub conceptul de design pe care il vedem zi de zi pe diferite site-uri de pe Internet. Daca doriti sa ne consultati puteti apela la pagina Web Design. Puteti folosi acest ghid daca sunteti la inceput de drum si aspirati la o pozitie de web design, daca sunteti un developer sau doar un simplu client al unui asemenea serviciu si doriti sa intelegeti mai bine cum stau lucrurile si ce inseamna un design bun. Sunt tehnici fundamentale si principii pe care oricine le poate adopta pentru a crea design-uri mai bune. Printre aceste tehnici enumeram: structura, tipografia, tot ce tine de imagini, stilizarea, branding-ul, indemnurile la actiune si asa mai departe. De asemenea, mai sunt mici secrete si trucuri pe care le poti folosi pentru site-ul tau sau a clientului tau pentru a crea un design impresionant.

Bazele structurii

Design-ul incepe cu continutul, dar pentru inceput trebuie sa structurezi acel continut intr-un mod logic prin care vizitatorii sa il vada rapid si sa le si placa. Acest lucru se face prin compozitie si structura. O structura buna este reprezentata de grila site-ului. Aceasta trebuie sa fie facuta intr-un cadru care sa ofere tot ceea ce are nevoie utilizatorul site-ului. Daca ai citit vreodata un ziar sau ai rasfoit o revista, atunci ai vazut grila in actiune. Grila este tot ceea ce defineste coloanele si spatiile libere din pagina. De asemenea, si imaginile care se raspandesc pe mai multe coloane in timp ce textul se desfasoara in jurul lor. Oricare ar fi cazul, elementele paginii sunt constranse de sistemul grila impus. Intre fiecare doua coloane sunt spatii libere care separa coloanele si previne textul sa se suprapuna si frazele sa fie ilizibile. Acele spatii albe sunt cunoscute ca si margini. Fara ele, sa citesti continutul dintr-o coloana ar fi destul de dificil. Exista o regula generala in privinta lor: cu cat sunt mai late marginile cu atata textul este mai usor de citit, dar asta in nu inseamna ca trebuie sa ne batem joc de spatiile libere.

Sa creezi un design bazat pe o grila nu este atat de greu pe cat crezi. Sunt unelte gratuite care pot face asta cum ar fi Gridpack sau unele mai complicate cum e Gripsap. Cea mai buna idee este sa faci cat mai multe coloane, chiar mai multe decat crezi ca ai nevoie. Un program care te poate ajuta sa incepi este Adobe Dreamweaver. Iar daca vrei ceva gratuit, care nu trebuie instalat pe calculator, recomandam Elementor care se instaleaza pe WordPress, online si care este un constructor de pagini care foloseste grile. De obicei, site-urile sunt create din doua sau trei coloane care, uneori, la randul lor au alte sub coloane, desi poate nu ne dam seama mereu datorita modului cum este afisat continutul. Cele trei coloane principale sunt: una in dreapta care contine anumite piese cum ar fi: Cele mai populare articole, Link-urile catre logarea la panoul de control, imagini; o coloana in centru care cuprinde textul paginii sau a articolului si ultima coloana in stanga care cuprinde alte piese cum ar fi cautarea. Un sistem complicat ar fi crearea a 12 coloane, folosit de multe ori pentru site-uri interactive, landing page-uri sau site-uri de prezentare cu mai multe sectiuni. Pare complicat, datorita numarului mare de coloane, dar de fapt cu unealta potrivita (Elementor), lucrurile stau mai bine decat crezi. Desi pare un sistem complex, merita sa fie implementat pentru ca ofera o structura si o ordine a elementelor de pe pagina care imbunatatesc experienta utilizatorului si te ajuta sa pui si elemente care indeamna la actiune sau care au legatura cu luarea unei decizii. Magazinele online sunt cunoscute ca folosind un sistem cu mai mult decat 3 grile.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp