Structura – Framework (cadre, grile) – partea 2
- Pure este o unealta, nu prea populara, prin care poti crea o structura responsive. Aceasta a fost creata in 2013 de Yahoo si are un design reusit. O poti descarca de la https://purecss.io/. Cel mai mare avantaj al sau este marimea. In functie de elementele pe care le detine, aceasta are intre 0.4 KB si 1.5 KB, fiecare element putand fi folosit separat. Poti crea structuri frumoase si responsive folosind culori cum ar fi portocaliu, verde, albastru, gri, negru, galben, mov, rosu sau indigo. Pure poate fi adaugat in fisierele PHP si HTML printr-o simpla mentionare, acesta fiind un fisier CSS. Pure poate fi instalat si cu Bower sau Grunt si foloseste module cum ar fi Base, Buttons, Forms, Grids, Menus si Tables.
- UIkit este disponibil la adresa https://getuikit.com/. A fost creat de YOOtheme in 2013. Are colectie de componente, personalizari si o comunitate mare. Este si open-source. Poti descarca UIkit alaturi de fisierele sale CSS, fisierele font si scripturile JS pentru a le integra in codul tau HTML si PHP. UIkit are functii de autocompletare pentru Sublime, PHPstorm sau Atom, ajutand chiar si programatorii avansati sa creeze stiluri, teme, structuri si proiecte noi si interesante. Acest framework poate fi folosit pentru a crea panouri, blocuri, articole, comentarii, sectiuni, unelte, navigatii, paginatie, liste, descrieri, tabele, formulare, butoane, iconite, alerte, coloane, texte, animatii si multe altele. Are modulele Javascript instalate: Dropdow, Modal, Off-canvas, Switcher, Toggle, Scrollspy si Smooth scroll.
- Elementor este un plugin de WordPress gratuit, descarcabil fie direct de pe site-ul WordPress din sectiunea plugin-uri, fie de la dezvoltatorii sai de pe https://elementor.com/, sau direct din site-ul tau WordPress de la adaugarea plugin-urilor, daca scrii Elementor in casuta de cautare. Exista si o versiune Pro, care costa si care se poate descarca doar de pe site-ul dezvoltatoriilor. Elementor te lasa sa construiesti site-ul tau pe aproape orice tema, folosind functia de drag and drop (tragere si aruncare) a diferitelor elemente. Aditional, pe internet gasesti grupuri de Facebook, forumuri, resurse, plugin-uri aditionale care vin cu noi sfaturi, noi elemente sau noi design-uri pentru elemente vechi, deja existente. Elementor ofera si posibilitatea de a preface un site avand deja o structura si un design al unei pagini sau a unei sectiuni deja realizate. Ceea ce il face cu adevarat interesant, pe langa numarul foarte mare de fani si resurse, este faptul ca fiecare element are optiuni pentru trei rezolutii, si anume: calculator, tableta si telefon, fiecare rezolutie putand fi modificata. Elementor se bazeaza pe grile, deci are coloane si randuri. Se pot realiza atat sectiuni statice cu elemente, cum ar fi: imagine, titlu, text si asa mai departe, cat si dinamice, cu lista de articole blog, portofoliu etc.
Cu siguranta, ai nevoie de unul dintre framework-urile sau constructoarele de site-uri mentionate mai sus pentru a face un site responsive, mai ales in perioada in care tot mai multa lume intra pe internet doar de pe telefoane. Ar trebui sa stii ca, in 2015, au fost mai mult de 1.8 miliarde de utilizatori pe telefonul mobil. Dupa calculatoare, cei cu telefoane au fost 80%, iar cei cu tablete 47% ca si popularitate. Nu uita ca noi dispozitive si tehnologii sunt create mereu asa ca trebuie sa pastrezi site-ul actualizat in permanenta.