Skip to main content

Tipografia

Unul dintre cele mai importante elemente de web design este tipografia. Aceasta reprezinta unul dintre factorii cheie pe care trebuie sa ii iei in considerare atunci cand iti creezi site-ul. Pentru cineva nou in procesul de design, este foarte usor sa subestimeze importanta tipografiei. Cand spunem tipografie ne referim atat la marimea fontului, dar si la stilul si familia acestuia. Sunt sute de familii disponibile pe internet, iar in ceea ce priveste stilul fontului acesta poate fi subliniat, ingrosat si inclinat. Evident, sunt mai multe dimensiuni pentru ingrosare si, in functie de familia aleasa a fontului, textul poate arata foarte diferit. Este adevarat ca tipografia nu are acelasi impact ca si imaginile, structura sau culorile, dar ramane la fel de importanta. Design-ul exista pentru a putea comunica usor cu cei care ne viziteaza site-ul, iar tipografia ajuta acest proces, marcand textul intr-ul fel sau altul. Daca nu faci corect procesul de tipografie, textul va deveni ilizibil sau vei comunica mesajul gresit cititorului.

Cand vorbesti de tipografie, oamenii se gandesc doar la alegerea unei familii a unui font, dar tipografia este mai mult decat atat. Este important sa stii ordinea si locatia fontului pe care vrei sa il folosesti. Tine cont ca multe fonturi nu exista pe dispozitivele celor care iti viziteaza site-ul si ca atunci trebuie tu sa le gazduiesti pentru a se afisa corespunzator, altfel vor aparea caractere ciudate in loc de textul scris de tine. Datorita restrictiilor licentelor anumitor fonturi care nu sunt gratuite, nu poti sa le gazduiesti prea usor oriunde. Indicat ar fi sa folosesti fonturi care sunt gratuite si disponibile pe internet si poate chiar care sunt gazduire direct de cei care le-au creat. Pentru inceput, poti incepe cu ceva gratuit si apoi eventual avansezi la ceva platit. Este recomandat sa folosesti unul dintre fonturile Google, desi uneori fonturile prea mari nu se incarca prea usor sau instant pe site-ul tau sau poate chiar deloc. Prin cod CSS poti seta sa ai o familie de fonturi principala, iar in cazul in care aceasta nu este disponibila, poti sa incarci un alt font instant. Al doilea font este indicat sa fie ceva ce cu siguranta se afla pe orice dispozitiv cum ar fi un font Arial sau Georgia. Ideal este sa iti alegi doar trei fonturi pentru tot site-ul si nu sa faci o amestecatura. Practic, ai avea un font preferat pentru text, unul pentru butoane/ formulare si inca unul de rezerva sau pentru anumite zone distincte cum ar fi titlurile. De cele mai multe ori nu vei avea probleme in folosirea vreunui font.

Cand vrei sa alegi un font, cel mai important este sa alegi stilul si marimea. Fonturile au stiluri diferite, unele sunt mai ingrosate, altele mai inclinate. Ca si exemple vedeti fontul Arial, fontul Calibri si asa mai departe. Acestea au si personalitate. Prin urmare, alegand un font cu personalitatea gresita, se poate schimba total modul in care percepe un vizitator site-ul. O zona unde poti sa vezi fonturi este si Template Monster. Poti sa vezi chiar si trendurile si cele mai populare fonturi pe care le-ai putea folosi si tu. Unele fonturi sunt create sa arate bine in general, pe cand altele sunt doar pentru elemente distincte, specifice. Trebuie sa ai grija si la marimea aleasa. Un font prea mic va face textul ilizibil, unul prea mare va ocupa prea mult spatiu pe monitor. Testeaza fontul, mai ales daca vrei sa cumperi unul. Datorita structurii responsive, de care am scris in articolele trecute, poti folosi fonturi diferite pentru dispozitive diferite, dar prea multe fonturi pot incarca site-ul prea mult si textul va distrage utilizatorul de la scopul adevarat si anume de a te contacta, de a cumpara sau de a completa un formular.

Daca vrei sa faci un sistem vizual ierarhic, este ok sa diferentiezi fonturile pe elementele site-ului, folosind marimi si grosime diferite in locul folosirii unei familii diferite totale. Sunt unelte online care te ajuta si iti arata care fonturi se potrivesc intre ele.

Un alt aspect important este inaltimea liniei (randului) textului care reprezinta spatiul total intre randurile de text. Cu cat este mai mica, cu atat sansa ca textele de pe doua randuri sa se suprapuna si utilizatorul sa nu inteleaga ce ai scris sau sa sara randurile cand citeste. Ideal este sa ai inaltimea randului mai mare decat marimea fontului. Design-ul va fi mai aerisit in acest caz.

Spatiul dintre litere, care de fapt este spatiul dintre doua caractere, trebuie bine stabilit. Un spatiu prea mare va da senzatia ca sunt mai multe cuvinte si nu doar unul, iar un spatiu prea mic va suprapune caracterele alaturate. De obicei, la marimi mici ale fonturilor, si spatiile dintre caractere ar trebui sa fie mai mici, pe cand la cele mari trebuie sa fie mai mari.

Lungimea unui rand este un alt aspect important dar, in zilele noastre, acesta este setat automat in functie de rezolutia dispozitivului de pe care un utilizator intra pe site. Lungimea unui rand este caracterizata de numarul de caractere pe un rand. Ca si in Word, aceasta se poate modifica, daca se aliniaza textul in stanga, dreapta, centru sau in alt mod. Cei mai multi web design-eri cred ca o lungime potrivita ar fi undeva intre 50 si 70 de caractere pe un rand. Pentru dispozitivele cu rezolutie mica, acest numar trebuie sa fie mai mic. Ai grija sa nu il faci prea mare, pentru ca nu va putea fi vazut in totalitate, iar daca e prea mic, apare un spatiu gol.

Despre culori, vom scrie in articolul urmator.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp