Skip to main content

Culorile

Culorile genereaza un raspuns puternic bazat pe emotii din partea celor ce viziteaza site-ul. Tocmai de aceea poate parea un teren minat de foarte multe ori. Culorile nu sunt la fel de subiective cum ai crede. In spatele selectiei pentru culori se afla foarte multa cercetare, astfel ca diferite culori alese pentru site indeamna la diferite actiuni sau evidentiaza anumite elemente. Sunt trei elemente care influenteaza culoarea pe care o preferam:

  • Psihologia culorii –  Avem un raspuns emotional puternic in ceea ce priveste o culoare, de obicei atunci cand ne aduce aminte de ceva si avem o conexiune cu aceea culoare. De exemplu, ai putea asocia albastrul cu apa si, prin urmare, un site din domeniul pescuitului ar trebui sa foloseasca albastru. Asocierea intre culori si domeniul site-ul conteaza si trebuie sa fie corecta. Uneori aceasta asociere este mult mai puternica. Un site al unei cafenele ar trebui sa foloseasca maroul, astfel incat sa iti dea senzatia (gust si miros) unei cafele fierbinti. Un alt exemplu interesant este cel din domeniul fast food unde se folosesc galbenul si rosul pentru ca mintea percepe combinatia acestora ca si cum ar reprezenta rapiditatea si dau ideea ca reprezinta doua dintre cele mai comune ingrediente din fast food – mustar si ketchup.
  • Cultura –  Nu toate asocierile de culori sunt universale. In functie de cultura fiecaruia, perceptia poate diferi. De exemplu, majoritatea celor din Vest considera ca rosul este un semnal pentru pericol, pe cand in China este considerata o culoare norocoasa. Prin urmare, mare grija cand folosesti rosul.
  • Teoria culorii – Culorile pot arata bine impreuna, dar unele arata pur si simplu teribil. Teoria culorii reprezinta un subiect de discutie mare, dar bazele sunt chiar simple. Trebuie sa folosesti roata culorilor pentru ca te va ajuta sa vezi ce culori functioneaza bine impreuna. De exemplu, deseneaza un triunghi echilateral peste roata culorilor si vei vedea culorile spre care triunghiul arata si merg impreuna. Din fericire, sunt multe unelte de acest gen cum ar fi Adobe Color, o unealta online care te ajuta sa alegi culorile potrivite si combinatia acestora. Tu doar iti alegi o culoare favorita si Adobe Color va selecta alte culori pentru tine. Daca nu ai nicio idee cu ce culoare sa incepi, atunci ai putea sa folosesti o imagine pentru a incepe. Incarca imaginea din Adobe Color si iti va da culorile pe care imaginea se bazeaza. Poti sa vezi si alte culori alese de alte persoane.

Cand vine vorba de paleta de culori, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.

Pentru inceput, foloseste doar un numar mic de culori, de fapt este recomandat sa ai doua culori pe care sa le folosesti la site, una principala si una secundara. Culoarea principala ar trebui sa apara in majoritatea elementelor de pe site, pe cand cea secundara ar trebui sa evidentieze elementele cele mai importante, cum ar fi butoane, titluri si alte obiecte care pot influenta rapid si direct vizitatorul sa faca o anumita actiune.

Poti sa folosesti si umbre, fie mai luminoase, sau mai inchise pentru a face lucrurile si mai interesante, dar nu aglomera utilizatorul cu zeci de umbre.

Ar trebui sa stii si ca oamenii vad culorile diferit si in functie de cum sunt ei. Unii nici nu pot vedea toate culorile corect, prin urmare s-ar putea sa ai nevoie de mai mult decat o simpla culoare sa faci site-ul asa cum trebuie. In acest caz, te poti folosi de contrast, stilul fontului si culoare. Combinatia, categoric, isi va face treaba. Nu doar defectele biologice influenteaza modul cum vedem culorile, dar si dispozitivele pe care le folosim sa accesam un site. De exemplu, un laptop poate fi setat sa aiba lumina albastra, pe cand un monitor simplu va reda fidel culorile. Monitoarele vechi tind sa intunece ceea ce vedem. Un text impresionant pe un fundal alb este greu de citit pe dispozitivele mobile. Iar cei mai in varsta pot avea probleme in a vedea culorile corecte.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp