Imaginile
Daca in primele parti am scris despre tipografie, culori, structuri, grile si mai ales despre design-ul responsiv, ar trebui sa stii cateva lucruri si despre imagini, cum sa editezi o imagine, cum sa alegi imaginea potrivita si asa mai departe.
Una dintre cele mai mari greseli pe care cineva le face este sa creada ca imaginile sunt prea putin importante. Totusi, ar trebui sa stii ca o imagine are peste 1000 de cuvinte incorporate in ea. Imaginile ar trebui sa raspunda instant la eventualele intrebari pe care un vizitator le-ar putea avea. De asemenea, imaginile trebuie folosite astfel incat sa completeze continutul deja existent, fie el text, video sau altceva. Imaginile ar trebui sa comunice un mesaj important si sa ajute la explicarea rapida si usoara a unui concept. De exemplu, un restaurant ar trebui sa ofere mancare buna si, prin urmare, un site cu imagini de calitate care sa reprezinte mancarea respectiva. Aceste imagini ar raspunde la intrebari de genul: Ce tip de mancare ofera restaurantul? Care este calitatea mancarii? Cum arata restaurantul? si asa mai departe. Toate aceste raspunsuri sunt date fara a citi nici macar un rand de text sau un cuvant.
Imaginile care sunt de calitate in forma fizica, in print, nu sunt neaparat perfecte sau decente in online, pe site-uri. Cand te uiti la o fotografie, aceasta are intre 300 si 600 de puncte pe inch si imaginea este de foarte mare calitate. Din pacate, majoritatea ecranelor au in jur de 72 de puncte pe inch si asta poate fi o problema mare cand vine vorba de imagini de inalta calitate – aceasta pot sa se pixeleze, iar daca adaugi asta la compresia imaginilor pentru o descarcare mai rapida atunci imaginile complexe vor deveni mai problematice.
In esenta, trebuie sa pastrezi imaginile de dimensiuni mici (cantitatea, nu dimensiunile) astfel incat sa poata fi usor descarcat de navigatorul de internet folosit de vizitatorul site-ului tau. Nu strica sa redimensionezi imaginile la dimensiunile potrivite, pentru ca nu vei avea nevoie pe site de imagini mari. Poti folosi unelte online cum ar fi compressor.io pentru aceste operatiuni.
Daca vrei imagini pentru site-ul tau, nu poti doar sa cauti pe Google Images imaginea pe care o vrei. Majoritatea sunt protejate de copyright si poti sa ai probleme. Poti sa creezi propriile tale imagini fie cu Adobe Photoshop, sau daca vrei ceva mai usor de folosit si online, poti incerca Adobe Spark care este si gratuit. Daca ai un buget mare, poti folosi site-urile de stock cu plata, altfel poti folosi Pixaby si Unsplash, care sunt gratuite. Din fericire, sunt multe persoane care ofera gratuit fotografii sau imagini realizate intr-un program de editare.
Daca vrei sa mergi la nivelul urmator cu un site superb, ai putea sa creezi site-ul conform imaginilor pe care deja le-ai ales. O idee ar fi sa folosesti culorile elementelor si a fontului in functie de culorile logo-ului. O alta idee ar fi sa folosesti suprapuneri de culori peste imagini. Un fel de umbra neagra este la moda si ajuta sa se evidentieze textul scris peste imagine, dar lasand si imaginea undeva in fundal. Aceasta umbra neagra este de fapt un fundal negru semi-transparent. Se pot folosi si alte culori la umbre sau se pot folosi si filtre. Asigura-te insa ca nu mergi prea departe cu efectele de acest gen pentru ca poti strica atat site-ul cat si o imagine buna, reprezentativa si sugestiva.