Utilitatea si uzabilitatea
Atunci cand lucrezi la un design, de fapt, lucrezi la o interactiune, la cum si ce sa faca ea, la cum sa atraga mai multi oameni si asa mai departe. Aici intervin utilitatea si uzabilitatea. Cat de util este un element pentru un vizitator? Cat de util l-ai realizat? Utilitatea este procesul care determina cat de util este un text, o imagine, un buton, un titlu. Uzabilitatea este procesul in care vizitatorii site-ului interactioneaza cu adevarat cu site-ul tau. Cat de des iti „uzeaza” ei site-ul? Cat timp petrec pe site? Ce fac si unde se „plimba”? Sunt doar cateva din intrebarile care ar trebui sa te intereseze.
Aceste doua procese ar trebui sa fie simple si, de obicei, utilizatorii pot interactiona cu noi online, prin link-uri, butoane si formulare. Problema este ca designerii tind sa creeze design-uri cu adevarat frumoase, dar nu si folositoare sau utilizabile. O imagine frumoasa, care nu transmite ce trebuie sau nu este legata printr-un link de urmatorul pas pe care ar trebui vizitatorul site-ului sa il faca, este o imagine care doar ocupa loc. Site-urile nu ar trebui privite ca si galerii de arta, dar chiar si atunci, multe dintre tablouri se vand, insa cine ar cumpara serviciul sau produsul tau doar uitandu-se la o imagine simpla, fara mesaj? Site-ul ar trebui sa indemne si sa ajute vizitatorul sa faca exact actiunile de care are nevoie anteprenorul din spatele site-ului si anume sa vanda servicii si produse. Site-ul trebuie sa ofere utilitate, uzabilitate si accesibilitate. Link-urile, butoane si formularele sunt exemplele cele mai comune pentru a vedea ce nu merge bine pe partea de uzabilitate/utilitate a site-ului tau. Ai prea putine din aceste elemente sau deloc? Atunci ai dat gres. Stilul implicit pentru link-uri este reprezentat de textul subliniat si culoarea albastra iar odata accesat, un link devine mov sau albastru inchis. Acest stil este destul de comun si, desi lumea il cunoaste si stie ce este, poate fi imbunatatit pentru a atrage privirile mai mult. Evidentierea este cuvantul cheie in uzabilitate. Cu cat un element este mai corect evidentiat, cu atat este el mai utilizat, mai „uzat”. Multi designeri aleg sa ascunda sublinerea link-urilor iar unii schimba si culoarea si adauga chiar efecte de animatie. Altii folosesc link-urile impreuna cu butoane, coloane, texte, imagini, clipuri video si alte elemente ce pot capta extraordinar de bine atentia utilizatorilor. Poti sa schimbi si stilurile link-urilor deja vizitate, a celor active sau a celor pe care se afla cursorul mouse-ului.
Aceleasi efecte de design se pot aplica textelor, imaginilor, butoanelor, formularelor si tuturor elementelor. Atat cand sunt active, dar si cand sunt hover. Este indicat sa nu schimbi prea mult design-ul unui formular pentru ca nu va mai arata a formular si vizitatorii nu vor sti ce anume sa faca sau cum sa il foloseasca. Design-ul implicit al formularelor este unul dragut, desi nu foarte spectaculos iar daca totusi faci schimbari, asigura-te ca pastrezi elementele clasice – de exemplu, butoanele radio sa ramana butoane radio si asa mai departe. Trebuie sa pastrezi uzabilitatea formularelor chiar daca schimbi design-ul.
Uzabilitatea nu este doar pentru cele trei elemente enumerate anterior. Aceasta mai reprezinta si cat de curat si aerisit este design-ul. Daca nu sunt spatii goale intre elemente, site-ul va parea prea stufos, prea aglomerat, chiar sufocant. Daca pare un site incarcat, fara elemente care sa fie in evidenta, atunci vizitatorul, pur si simplu, va pleca pe alt site. Design-ul trebuie sa poata oferi informatii care sa fie citite usor si rapid. Trebuie sa fie curat, simplu si intuitiv, chiar prietenos. Prin urmare, fiecare element trebuie sa fie justificat. Sa nu fie lasat aiurea. Sa aiba un scop bine determinat. Ajuta un anumit element un utilizator? Daca da, atunci esti acolo unde trebuie. Daca nu, reconsidera acel element. Poate este chiar mai bine sa il stergi. Sunt mai multe intrebari pe care trebuie sa le iei in considerare. De prea multe ori adaugam continut, dar uitam de miciile detalii care ajuta utilizatorul si care nu sunt neaparat reprezentate de continut. Nu uita ca oamenilor le plac sarcinile si ar trebui sa le dai mici sarcini pe care sa le urmeze, mici mini-proiecte, lucruri de facut.
Nu uita, inca o data, de spatiile albe care sunt unelte incredibil de folositoare si puternice. Ele ofera scabilitate si reduc confuziile. Spatiile albe atrag atentia in jurul elementului care poate fi cel mai important de pe site-ul tau. Lasa elementele sa respire. Lasa vizitatorii site-ului sa intre in povestea ta!