Skip to main content

Branding

Uneori, cand clientul are deja un brand offline, el doreste sa creeze si unul pe internet, o versiune online. Alteori, clientul nu are deloc un brand si are nevoie sa faca unul de la 0. O persoana creativa ar putea fi constransa de ideile clientului, de multe ori acesta nestiind exact ce isi doreste sau necunoscand aspectele brandingului. Asta inseamna ca poate deveni jobul firmei de web design sa isi dea seama ce vrea clientul si cum vrea sa fie brandul sau.

Brandul este mai mult decat doar logo-ul site-ului sau al companiei. Brandul are legatura directa cu personalitatea si caracterul organizatiei pe care o reprezinta. Este aceasta una profesionista, serioasa, dar cu simt al umorului? Aceste caracteristici ar trebui sa afecteze fiecare element al site-ului, fiecare viziune si percepere a site-ului. In functie de raspunsul la intrebarea anterioara, poti alege paleta de culori, dar si tipografia, spatiile albe si alte elemente deja mentionate sunt influentate.

Daca ai in minte un vizitator anume, un tip de persoana care ar putea fi clientul ideal, atunci design-ul este mult mai usor de creat. De exemplu, daca faci un site de fotografie cu siguranta ai vrea sa alegi anumite culori pe cand la un site al unui restaurant alta paleta de culori. Intotdeauna, este bine sa ceri feedback de la prietenii clientilor si de la clienti si bineinteles sa iei notite.

Este indicat sa nu lasi clientul sa inceapa sa faca designul la site, pentru ca acesta nu are cunostintele tale asa cum nici tu nu ai cunostintele sale in domeniul sau, dar asta nu inseamna ca nu poti sa afli preferintele lor si sa incerci sa le asezi in site. O discutie de tip brainstorming este varianta cea mai buna pentru a afla tot ceea ce trebuie de la clientul tau si el de la tine.

Daca un client are deja un ghid de reguli, optiuni, setari, preferinte cum ar fi logo ales, tipografia favorita atunci tu trebuie sa le interpretezi corect astfel incat site-ul sa fie asa cum trebuie. Multi clienti vor sa controleze atat dimensiunile site-ului, dar si alte aspecte care nu isi au rostul si care te fac sa pierzi timp.

Concluzia

Toate elementele enumerate atat in articolul acesta, cat si in cele anterioare au un impact mare in design si in modul cum design-ul unui site este perceput fie de ochii unui vizitator simplu sau al unui competitor. Sunt nenumarate moduri prin care poti personaliza si stiliza designul, dar la fel ca si moda, in timp se schimba pretentiile si trendul. 

Textul, de exemplu, poate fi folosit pentru a adauga caracter si poate fi folosit in diverse zone. Subtilitatea este cheia. Unele parti din text vor functiona pur si simplu prin subconstient, determinand vizitatorul sa actioneze corespunzator.

Sageti, despartitoare, cutiute si alte elemente grafice sunt unelte cu valoarea foarte mare pe care trebuie sa le ai in arsenal si care te vor ajuta sa creezi grupuri de elemente oferind un sens al structurii paginii. Toate elementele tin impreuna site-ul. Daca cutiile pot atrage atentia asupra unui text oferind indicatii vizuale, alte elemente pot oferi o viziune ierarhica.

Iconitele sunt folosite pe foarte multe site-uri, tocmai  pentru a oferi un raspuns vizual puternic si rapid. Ajuta utilizatorul sa scaneze rapid site-ul si sa gaseasca mai rapid ceea ce ii intereseaza, asta in cazul in care se folosesc iconite sugestive cu textul sau elementul alaturat.  Trebuie sa te asiguri ca iconitele au acelasi stil, altfel pot deruta vizitatorul site-ului. Pachete de iconite gratuite poti gasi pe Google.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp