Skip to main content

Introducere

osCommerce este o platforma open source, gratuita de management a continutului. Este folosita in special pentru a crea magazine online uimitoare. Numele deriva de la grupul de cuvinte din limba engleza „open source commerce” si a fost creat de Harald Ponce de Leon in PHP. Este o plaftoma software care nu este actualizata frecvent, dar care are un numar mare de programatori in spate, in ultima vreme. Platforma are in jur de 9000 de module si 19 ani de existenta.

Cerinte

Pentru a rula corespunzator pe gazduire, ar trebui ca serverul sa aibe instalat minim:

  • PHP v4 (5+ este recomandat)
  • MySQL v3 (5+ este recomandat)

Caracteristici

osCommerce este un sistem de management a continutului puternic si bogat in caracteristici  si functionalitati cum ar fi:

  • prietenos cu utilizatorul
  • categorii si produse nelimitate 
  • suporta multiple limbi
  • taxe personalizate
  • module de livrare
  • suporta multiple monede
  • instalare printr-un singur click
  • securitate ridicata
  • multiple metode de plata
  • optimizat Google
  • posibilitatea de a crea rezerve copii
  • posibilitatea de a face upgrade

Cum sa instalezi osCommerce cu Softaculous

Daca ai acces la cPanel, atunci poti instala osCommerce fara batai de cap si chiar fiind atehnic ca si orice alt script disponibil in Softaculous. Despre Softaculous am scris intr-un alt articol si anume ca ar fi un script de instalare automata a mai multor platforme de administrare a continutului si nu numai, disponibil in cPanel la majoritatea firmelor de gazduire. Odata ce te-ai logat in cPanel, trebuie sa mergi la sectiunea Software sau Services, dupa caz, si sa apesi pe Softaculous, dupa care sa cauti dupa categoria e-commerce din meniul situat in stanga. Aici alegi osCommerce si apesi butonul albastru de instalare.

Va trebui sa completezi un formular cu informatii cum ar fi in ce director vrei sa se instaleze platforma, daca vrei direct in directorul radacina atunci acest camp trebuie sa fie gol, domeniul, in cazul in care ai mai multe, ce protocal sa foloseasca, numele bazei de date si setari ale magazinului cum ar fi numele magazinului, numele proprietarului, adresa magazinului, datele contului de administrator impreuna cu numele de utilizator, parola si e-mailul. Poti sa si trimiti datele de instalare cuiva printr-un e-mail.

Acum Softaculous va crea automat atat baza de date pe care o va lega cu fisierele si implicit cu platforma osCommerce, dar si fisierele platformei folosind datele trimise de tine in formularul anterior.

Cum sa instalezi osCommerce cu Fantastico

Un alt script care instaleaza in cateva click-uri automat scripturi php, platforme de administrare a continutului si nu numai, este Fantastico. Similar cu Softaculous, se afla tot in cPanel, dar nu este la fel de popular. Daca ai si Softaculous si Fantastico instalate, cel din urma ar trebui sa aibe iconita fix langa primul. Faci aceeasi cautare folosind meniul din stanga, odata ce ai intrat in Fantastico si vei gasi osCommerce. Apasa ca vrei o instalare noua si introduce informatiile cerute cum ar fi domeniul, afisarea preturilor cu taxe, cerinte pentru inregistrarea clientilor cum ar fi: genul, numele, adresa, data nasterii si altele. Apasa finalizare instalare si esti gata. Pentru a proteja instalarea trebuie sa apesi pe butonul „Click here to protect the administration area” si vei putea trimite un e-mail cu detaliile instalarii.

Cum sa instalezi manual osCommerce

Poti instala manual osCommerce, daca descarci platforma in calculatorul tau si apoi incarci arhiva prin contul FTP de la site-ul tau fisierele. Urmatorul pas ar fi sa extragi arhiva urcata prin FTP si sa creezi o baza de date si un utilizator din cPanel. Nu uita ca trebuie sa legi baza de date cu utilizatorul, ale carui privilegii trebuie sa fie complete. Pentru a termina instalarea manuala a osCommerce, trebuie sa mergi la adresa site-ului tau /blog, spre exemplu, daca site-ul tau este exemplu.ro, atunci la exemplu.ro/blog unde va trebui sa urmaresti cu atentie pasii pe care instalatorul ti-i va afisa. Instalatorul va cere numele bazei de date, serverul, care de obicei, este localhost, parola si utilizatorul, apoi alegi adresa unde sa fie instalata platforma impreuna cu alte informatii. Pentru a proteja site-ul trebuie sa redenumesti sau sa stergi directorul install, dar si sa schimbi permisiunile fisierelor /includes/configure.php si /admin/includes/configure.php folosind clientul FTP sau File Manager din cPanel la 444, dar asta doar dupa ce este gata instalarea.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp