Bazele Joomla 3

Joomla este o platforma  de administrare a continutului, similara cu WordPress. Nu ai nevoie de vreun program special instalat pe calculator pentru a rula Joomla. In plus, poti sa il rulezi instalandu-l pe un server si folosind orice browser, sistem de operare sau dispozitiv. Este si gratuit si nu are elemente de branding. Vezi mai multe despre Joomla pe site-ul oficial https://www.joomla.org/.

O instalare standard Joomla 3 s-ar putea sa fie exact ceea ce ai nevoie daca vrei un site simplu. Cu Joomla poti crea in special portale web. Puterea adevarata a acestei platforme este adusa de numarul mare si folositor de extensii. Majoritatea sunt create de terti. Unele sunt gratuite, altele cu plata. Acestea te pot ajuta sa iti imbunatatesti considerabil site-ul.

Sunt doua parti importante ale platformei Joomla. Partea din fata, pe care o vede oricine, inclusiv tu, ca administrator, dar si un vizitator simplu care nu are nici macar cont pe site. Partea din spate, este cea administrativa si au acces doar persoanele cu anumite roluri si permisiuni, in general, administratorii, adica tu insuti.

Pentru a putea folosi corespunzator Joomla, trebuie sa tii cont de patru cerinte:

 1. O cunoastere de baza despre cum site-urile functioneaza
 2. O cunoastere de baza despre cum Joomla functioneaza
 3. Joomla
 4. Un cont de gazduire

Cu acest sistem de management al continutului, poti crea site-uri simple cu imagini si text, dar si bloguri. Poti chiar crea si aplicatii personalizate pentru ca este open source.

O alta calitate spectaculoasa este posibilitatea de a schimba design-ul datorita template-urilor. Sunt atat versiuni gratuite, cat si cu plata, dar poti crea si propriul tau template daca ai indemanarile potrivite.

Daca totusi vrei o alternativa la Joomla 3, poti folosi Drupal sau WordPress.

Instalarea sistemului Joomla 3

Pentru a instala Joomla trebuie sa ai acces la cPanel sau la bazele de date si FTP. In mod normal, accesul la cPanel se face prin contul de gazduire.

Daca rulezi la Softaculous, sau orice alt scrip de instalare automata, poti instala Joomla in doar cateva click-uri. Foloseste butonul albastru Install si apoi scrie informatiile cerute in formularul de instalare. Alege versiunea de Joomla, protocolul http sau https, domeniul, daca ai mai multe domenii si directorul instalarii. Daca nu vrei sa instalezi platforma in vreun director special, ci direct in radacina sa, atunci poti sa lasi gol campul pentru director. Celelalte date cerute, trebuie introduse conform cerintelor cum ar fi numele site-ului, descrierea, datele contului de administrator cu nume utilizator, parola, e-mail si asa mai departe.

In final, apasa butonul Install si in cateva secunde Joomla se va instala si vei avea acces si la panoul de administrare.

Functionalitatile Joomla 3

Platforma are mai multe calitati si functionalitati cum ar fi:

 • este usor de actualizat;
 • poate fi actualizata de oriunde;
 • poate fi actualizata oricand;
 • poate fi actualizata sau administrata de mai multe persoane;
 • poate suferi schimbari de design foarte usor;
 • nu ai nevoie sa platesti pe cineva sa faca actualizarile, se fac aproape automat;
 • este gratuita;
 • este open-source;
 • functioneaza pe toate sistemele;
 • are suport alcatuit din documentatie, forumuri, comunitate, site-uri, tutoriale;
 • este de incredere;
 • are sute de extensii;
 • are sute de template-uri;
 • si extensiile si template-urile sunt open source;
 • este sigura si securizata;
 • este foarte prietenoasa cu programatorii;
 • este foarte populara.

Cerinte Joomla 3

Joomla are cateva cerinte de care trebuie sa tii cont, mai ales, daca instalezi Joomla pe calculatorul propriu. Cea mai buna solutie pentru a gazdui Joomla este o firma de gazduire. Aceasta este prima si cea mai importanta cerinta. A doua ar fi un domeniu sau un subdomeniu. Trebuie neaparat sa ai un server Linux sau Windows.

In cazul unui server Linux, Joomla 3 are nevoie de :

 • Apache 2;
 • PHP 5.3.1;
 • MySQL 5.1 sau PostgreSQL 8.3.18

In cazul unui server Windows, trebuie sa ai:

 • IIS 7;
 • PHP 5.3.1;
 • MySQL 5.1 or MSSQL 10.50.1600 sau PostgreSQL 8.3.18

De asemenea, nu uita de spatiul pe disk si pentru baza de date. In cazul in care ai o gazduire care limiteaza si banda de internet, asigura-te ca este suficient de mare pentru a avea loc vizitatorii site-ului tau.

Daca nu folosesti metoda automata de instalare cu Softaculous sau o alta unealta similara, atunci ai nevoie si de un client FTP cum ar fi Filezilla sau WinSCP. Joomla se descarca de pe site-ul oficial intr-o arhiva, deci iti recomand si 7-zip instalat pe calculator tau pentru a dezarhiva directorul descarcat. Toate aceste programe sunt gratuite.

Partea din fata si partea din spate

Poti accesa partea din spate (panoul de control) daca adaugi /administrator la site-ul tau. De exemplu, pentru https://exemplu.ro, adauga /administrator si vei avea https://exemplu.ro/administrator la adresa. Sa nu uiti parola si numele de utilizator.

Atat partea din fata (frontend) cat si partea din spate (backend) depind de fisierele FTP si de baza de date. Modificarile aduse acestora, vor modifica si cele doua parti ale site-ului tau. Fisierele FTP se pot vizualiza si edita cu un client FTP. Tot in aceasta zona ai acces la imagini, la directoare, la teme si extensii. Exista si un director administrator care include partea de panou de control.

In radacina, poti sa vezi fisierul index.php care este primul fisier rulat de platforma si contine scripturi si legaturile catre toate componentele site-ului, atat design cat si functionalitate.

Template-urile sunt folosite pentru a construi pagini, iar continutul este legat de anumite pozitii disponibile in template-uri.

In panoul de control, poti sa vezi toate uneltele care te ajuta sa administrezi Joomla. Printre acestea amintesc System, Users, Menus, Content, components si Extensions. Toate au optiuni aditionale si setari pe care le poti edita, adauga sau sterge.

Continutul

Continutul principal este cel care, de obicei, apare in mijlocul paginii web, in timp ce continutul secundar apare deasupra, sub sau lateral.

Sistemul de stocare Joomla este similar cu cel al calculatoarelor. Acesta are mai multe fisiere stocate intr-un director iar acel director este stocat in alt director si tot asa. Poti crea articole care sa fie stocate dupa categorii si sa faci un sistem prin care creezi categorii in categorii.

O unealta foarte folositoare este un sitemap, care face o harta a tuturor articolelor pentru a-le gasi mai usor. Trebuie neaparat sa te gandesti la ierarhia categoriilor.

Pentru a crea o categorie, trebuie sa te autentifici in panoul de administrare unde ai Category Manager in partea stanga sau in meniul din antet. Dupa ce ai ales aceasta unealta, vei vedea o lista de categorii si subcategorii pe care le poti modifica folosind butonul verde. Scrie titlul, descrierea si daca vrei sa alegi o categorie parinte. Alte optiuni ar fi copierea sa, publicarea si permisiunile. Cand ai terminat, apasa butonul Save & Close si vei revedea lista de categorii cu categoria nou introdusa.

Pentru editarea categoriilor trebuie doar sa apesi pe titlu, sa faci schimbarea pe care o doresti si sa salvezi. Iar pentru stergere, apasa direct butonul in forma de cos de gunoi.

Acum ca ai categoriile, este timpul sa creezi articolele de la meniul de continut, unealta Article Manager. Si aici folosesti butonul verde pentru a crea un articol caruia ii scrii titlul, alegi categoria. Nu uita sa configurezi publicarea, imaginile si link-urile. Pentru a sterge articolul foloseste butonul de gunoi.

Leave a Reply

Call Now ButtonSUNA