Introducere

In prima parte, am scris despre bazele, instalarea, functionalitatea, partea din spate, parte din fata si continutul din Joomla 3.

In aceasta a doua parte, voi scrie despre meniuri, module, template si extensiile Joomla 3.

Meniurile Joomla 3

Acestea reprezinta cel mai dificil concept pentru utilizatorii Joomla. De obicei, ei il inteleg foarte greu. La un site traditional, clasic, faci paginile si apoi creezi meniurile care sunt legate de acele pagini. In Joomla 3, mai intai scrii continutul, apoi creezi un meniu care sa contina elemente si acele elemente sunt folosite pentru crearea unei pagini care contine continutul. Poti fie sa adaugi un link catre un meniu existent deja, sau sa creezi unul de la 0.

In panoul de control, la administrator, du-te la meniul care cuprinde meniurile atat principale cat si toate. Aici vor aparea elementele curente. Apasa pe butonul New pentru a alege un titlu si alte detalii pentru noul element. Tine minte ca sunt de diferite tipuri si sub-tipuri. La sfarsit poti sa salvezi si sa previzualizezi ceea ce ai facut.

Pentru a crea un meniu nou, trebuie sa te afli in managerul de meniuri. Aici poti sa vezi meniul implicit, dar si alte meniuri de exemple. Apasa pe butonul nou si scrie numele si tipul meniului impreuna cu o descriere. Acum salveaza si inchide pentru a vedea meniul. Poti sa creezi elemente de meniu asa cum am mentionat in alineatul anterior.

Modulele Joomla 3

Modulele sunt administrate in partea de administrator la managerul de extensii si module. Aici ai o lista cu module si poti crea un nou modul folosind butonul nou. Sunt mai multe tipuri de module. Totusi, pentru a crea un meniu de module trebuie sa alegi meniu. Apoi scrie titlul in meniul selectat alegand corespunzator si meniul dorit si pozitia corespunzatoare a sa. Salveaza si inchide.

Continutul secundar in Joomla este reprezentat de module. Template-urile, aici, corespund pozitiilor. Modulele sunt alocate acelor pozitii. Pozitiile pot avea mai multe module alocate.

Creatorii template-urilor ofera o harta pentru fiecare pozitie valabila. Folosind aceasta harta, poti alege pozitia potrivita pentru modulele tale.

Daca vrei sa creezi o piesa pentru bara laterala, trebuie sa alegi un modul de personalizare HTML. Scrie titlul si apoi codul HTML personalizat. Alege pozitia si alege si celelalte optiuni. Salveaza si acum poti sa te duci in partea din fata pentru a vedea modulul proaspat facut.

Daca alegi alocarea meniului la editorul de module, poti alege unde sa apara un modul:

 • pe toate paginile implicit;
 • pe nici o pagina;
 • doar pe paginile selectate;
 • pe toate paginile exceptand cele selectate.

Poti alege oricare din optiunile de mai sus.

In managerul de Module, poti sa alegi o noua pozitie pentru un modul existent folosind functia Drag and Drop (Tragere si aruncare) pentru a pune modulul in pozitia dorita.

Imaginile 

Este foarte important sa cunosti marimile imaginilor inainte sa le incarci in site-ul tau. Majoritatea pot fi atat cantitativ, dar si ca dimensiuni, prea mari. In acest caz ele trebuie micsorate si/sau comprimate.

Du-te la un articol si incepe sa il editezi, adaugand o noua imagine. Poti sa folosesti editorul WYSIWYG (similar cu cel de WORD). Trebuie sa stii unde se afla imaginea exact, altfel va trebuie sa apesi butonul de imagini de sub editorul text. Aici poti naviga pana gasesti imaginea, apoi o selectezi si incepi incarcarea. Odata incarcata imaginea, trebuie sa o selectezi si sa apesi insert. Aceasta va fi adaugata la continutul tau si mai trebuie doar sa apesi salveaza si inchide.

Poti pozitiona imaginea oriunde vrei si oricum vrei folosind functia de tragere si aruncare. Poti folosi si functia de incarcare a imaginilor pentru a le alinia sau pentru a stabili titlul si descrierea imaginii.

Poti incarca imaginile si printr-un client FTP, in special daca ai foarte multe. Nu uita sa le pui in directorul images.

Poti incarca multe imagini si prin administrator, managerul de continut si media. Aici apesi incarcare, alegi fisierele deodata si gata. Poti crea si directoare, sterge sau naviga folosind panoul din stanga.

Template-urile 

Poti sa administrezi template-urile de la managerul de extensii si template-uri. Poti sa vezi lista celor deja instalate. Unele sunt pentru partea de administrator, pe cand altele doar pentru partea din fata. Primele sunt destinate panoului de control. Template-urile activate au o stea aurie in dreptul lor. Apasa steaua altui template daca vrei sa il activezi.

Pentru a gasi template-uri, poti folosi fie site-ul oficial fie Google sau ThemeForest.

Sunt mai multe modalitati de instalare a template-urilor:

 1. Instalarea rapida a unui pachet care contine toate fisierele Joomla cu fisierele template-ului dorit. Aceasta metoda este folositoare doar daca nu ai instalat deja Joomla.
 2. Instalarea doar a temei este metoda cea mai populara si mai usoara.
 3. Instalarea temei impreuna cu fisiere aditionale de tip suport.

Pentru a instala o tema, trebuie sa alegi versiunea potrivita, de obicei este cea bundle pentru template-uri cadru. Du-te la managerul de extensii si template-uri. Apasa butonul incarcare si alege fisierul in format zip (arhiva) pe care vrei sa il incarci si instalezi. Odata incarcat, trebuie sa il faci implicit pentru site.

Poti sa apesi pe titlul unui template pentru a te duce la optiunile avansate si sa le modifici. Poti alege culoarea fontului, culoarea fundalului, logo-ul si altele.

De la managerul de template-uri, apasa optiuni din partea de sus dreapta. Aici poti sa previzualizezi pozitia modulelor. Salveaza si inchide si apoi du-te in partea din fata a site-ului tau. Acum adauga la link-ul site-ului tau urmatoarea portiune:  /index.php?tp=1.  De exemplu, daca ai site-ul https://exemplu.com, atunci link-ul va fi https://exemplu.com/index.php?tp=1. Aici poti sa vezi pozitia pe harta a modulelor tale.

Extensiile

Extensiile pot sa iti ofere noi functionalitati. Sunt 5 tipuri de extensii:

 1. Componentele care sunt similare aplicatiilor. Acestea ofera functionalitati complexe si exemplele ar incepe cu galerie de imagini, magazin online, site cu membri. Cum componentele ofera mai multe functionalitati, ele au deja incluse pagini cu meniu si fiecare componenta ofera functionalitati diferite. Modul cum una lucreaza cu alta poate fi diferit.
 2. Modulele sunt al doilea tip de extensii si ofera continut secundar cum ar fi casuta de cautare, newslettere, imagini aleatorii, video-uri aleatorii si asa mai departe.
 3. Pluginurile adauga continut la o pagina sau la un element. Sunt doua tipuri de pluginuri, cele care lucreaza in fundalul paginii cum ar fi cel care contorizeaza vizitele pentru Google Analytics si cele care se activeza printr-un articol.
 4. Template-urile sunt extensii ale designului si functionalitatii unui site Joomla.
 5. Limbile sunt folositoare pentru a crea un site multilingual, dar nu te pot ajuta in cazul traducerii unui continut personalizat al unui articol.

Trebuie sa te asiguri ca extensiile au compatibilitatea potrivita cu versiunea ta de Joomla. Verifica atat comentariile cat si notele primite de acestea. Nu descarca orice extensie aiurea. Ai grija si la cele gratuite si la cele comerciale.

Atunci cand intri in pagina unei extensii, poti sa vezi si informatii suplimentare si chiar si o versiune de test uneori.

Pentru a instala o extensie, trebuie sa o descarci si sa extragi continutul. Apoi o poti instala si configura.

Concluzie.

Acum ca ai invatat bazele Joomla si o parte din lucrurile mai avansate, poti sa creezi un site dragut, foarte frumos si functional sau poti sa ne lasi pe noi sa te ajutam. Descarca Joomla chiar acum de la https://downloads.joomla.org/ro/cms/joomla3/3-9-10.

Leave a Reply

Call Now ButtonSUNA