Skip to main content

Mai e nevoie de un sitemap XML submit? Raspunsul simplu este: nu. Nu este obligatoriu, insa sunt motive serioase pentru care ar fi bine sa o faceti.

De multa vreme nu mai este necesara trimiterea unui sitemap la motoarele de cautare pentru a avea paginile indexate. Majoritatea motoarelor de cautare actuale (inclusiv Google) acceseaza site-urile cu crawlere si indexeaza paginile urmand linkurile catre ele. Folosind aceasta logica, un singur link de intrare dintr-o pagina deja indexata va va face site-ul disponibil pentru crawling si indexare. Mai tarziu, daca pagina de intrare se leaga corect de celelalte pagini ale site-ului vostru, acestea vor fi vizitate si ele, si asa mai departe. Din acest motiv, legatura de intrare este foarte importanta.

Alternativa la trimiterea unui Sitemap XML

Cum stiam deja, sau cel putin banuiam, obtinerea de backlinks (legaturi de intrare in site dinspre alte site-uri) este probabil cel mai important aspect din SEO. In teorie insa, un proprietar de site-uri web nu ar trebui „sa caute” sau „sa aduca” link-uri. Daca continutul prezentat este de interes, util si important, exista o tendinta naturala pentru utilizatori de a se conecta la informatii. Aceasta constituie baza algoritmului Google PageRank.

Pe scurt, fara un sitemap XML, modalitatea uzuala de a ajunge la indexarea de catre motoarele de cautare aceasta este: backlinks. Dar, la nivelul unui site la inceput cel putin, obtinerea de backlinks se dovedeste cat se poate de dificila. Operatorii de site-uri cu experienta vor cauta intodeauna sa trimita links externe catre site-uri cu autoritate mare. Ca sa o faca si pentru un site de inceput, acesta ar trebui sa aiba ceva cu totul special.

Ati remarcat probabil potentiala contradictie din „recomandarile” de mai sus. Daca nu esti indexat, nimeni nu iti gaseste site-ul, dar daca nimeni nu il gaseste, cum sa apara backlinks? Lasand la o parte ideile legate de surse alternative de trafic, ramanem in continuare pe linia SEO.

Atunci, un site la inceput, cum poate fi indexat mai repede pentru a avea sanse de a aduce trafic din cautari? Revenim la intrebarea de inceput: este nevoie de inregistrarea unui sitemap XML? Nu, nu este nevoie, dar este foarte bine s-o facem. Un site de inceput, neindexat, prin trimiterea unui sitemap XML isi va prezenta continutul, il va face disponibil pentru indexare.

Oricum, trimiterea site-ului la motoarele de cautare nu poate face rau. In plus, dureaza doar 5 minute de munca suplimentara, presupunand ca trimiteti numai catre jucatorii mari (Google, Bing etc).

Este momentul pentru una din obisnuitele noastre paranteze: timiterea unui sitemap XML catre motoarele de cautare nu inseamna automat ca urmeaza indexarea paginilor noastre. In aceeasi masura, obtinerea unuia sau mai multor backlinks catre site-ul nostru nu inseamna indexare automat. Aceste doua metode inseamna doar ca motoarele de cautare – prin intermediul unui robot – crawler, au informatiile necesare pentru a ajunge sa viziteze si sa analizeze site-ul. De aici, indexarea depinde de ce anume gaseste respectivul robot acolo. Adica de aici incolo conteaza structura si calitatea.

Sitemap XML submit – cum se face?

howto Sitemap XmlCum se face trimiterea unui sitemap XML catre motoarele de cautare? In primul rand, trebuie sa construim un sitemap XML. In varianta cea mai simpla, site-ul nostru ruleaza pe o platforma WordPress, caz in care sitemap-ul XML se creeaza si actualizeaza automat prin intermediul unui plugin specializat. Cele mai uzitate sunt pluginurile SEO (Yoast, All in one SEO pack, RankMath SEO), sau cele strict specifice sitemaps, daca nu folositi un plugin SEO.

Daca operati pe o platforma care nu are acces la asemenea plugins, puteti utiliza oricand un serviciu gratuit de generare sitemap XML (https://www.xml-sitemaps.com/, http://www.web-site-map.com/, http://www.check-domains.com/sitemap/index.php etc). In acest caz, fisierul creat va trebui incarcat pe serverul web, in radacina.

Pasul urmator este trimiterea acestui sitemap catre mtoarele de cautare. Procedura este cam aceeasi la toate, vom da exemplul despre cum se face la Google. Presupunem ca aveti deja un cont de Google Search Console. Daca nu, ar trebui sa aveti (detalii Servicii Google). Odata logat in cont, in proprietatea aferenta site-ului, navigati in sectiunea Index, optiunea Sitemaps, scrieti numele fisierului, si apasati pe Submit (ca in imaginile de mai jos). Asta este tot.

optiune adaugare Sitemap XML in Google Search Console

Optiune adaugare Sitemap XML in Google Search Console

Incarcarea unui Sitemap XML in Google Search Console

Si mentiunea de final: trimiterea site-ului la motoarele de cautare nu presupune nicio taxa. Exista destule oferte pe piata care pretind ca trebuie sa platiti pentru a fi indexati. Nu este cazul si este recomandat sa stati departe de aceste companii.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp