Skip to main content

Procedura de transfer pentru domenii .ro se simplifica incepand cu 27.07.2020. Astfel, trecerea unui domeniu .ro de la o persoana la alta devine foarte simpla.

Avantajele si oportunitatile achizitionarii unor domenii .ro existente, sunt vaste si foarte interesante. Desi cele mai cautate sunt in special cele cu vechime („expired domains” / „aged domains”), nu este doar atat. Nu ne oprim aici asupra acestora, dar avem cateva exemple foarte interesante in zona de Servicii SEO Local. Urmati acest link, pagina se deschide intr-un tab nou. Va veti putea continua lectura pe subiect si trece mai tarziu in revista subiectul adiacent.

Procedura Trade domenii .ro

domenii .ro trade 2020Pana acum, pentru a putea trece un domeniu .ro la o alta persoana, erau trei „pasi”. Procedura solicita in mod obligatoriu completarea unei cereri intr-un formular cu datele complete alea proprietarului. Aceasta cerere trebuia semnata, iar pentru firme, si stampilata.

De ce era acest pas o mare problema? Realitatea este simpla: un foarte mare numar de domenii erau in posesia unei persoane, dar fara ca toate actele sa fie aferente respectivei persoane. Regasim aici cateva situatii tip:

  • Domenii .ro inregistrate pentru client de catre o firma de hosting, de web design sau alte tipuri de consultanti sau furnizori de servicii
  • Domenii .ro inregistrate de catre o alta persoana (prieten, coleg, persoana care avea posibilitatea de a face mai usor plata etc
  • Domenii .ro inregistrat prin firma, dar la care nu mai exista acces la stampila

Ce se schimba incepand cu 27 iulie 2020 in procedura de transfer drept de folosinta (procedura Trade domenii .ro)? Se pastreaza primii doi pasi – ii vorm descrie mai jos, dar se elimina etapa completarii si transmiterii cererii semnate si stampilate.

Care este imensul avantaj? Astfel, daca aveti paroila de acces la panoul de administrare online a numelui de domeniu .ro si la adresa de email pe care s-a facut inregistrarea acestuia, puteti face transferul fara sa mai fie nevoie de altceva.

Atentie insa si la posibilul revers al medaliei: daca domeniul va apartine, dar altcineva are acces la panoul de administrare si la adresa de email pentru validare, exista posibilitatea unei fraude – deci atentie cui ii lasati asemenea date.

Cum transferi un domeniu .ro in 2020

Anuntul ROTLD: „Începând cu data de 27.07.2020, procedura Trade (Transfer Drept de Folosință) va fi simplificată (…)”. Cum? Din trei pasi raman doar 2:

Pasul 1: Detinatorul, din panoul de administrare online a domeniului .ro,  genereaza “cheia de autorizare a transferului” pe care o transmite electronic (email) catre viitorul detonator:

www.rotld.ro -> Domenii .ro -> Administrare On-Line -> Cheie de Autorizare „Transfer drept de utilizare”.

La acest pas trebuie sa aveti in vedere doua aspecte:

  • ROTLD trimite cheia de autorizare a transferului prin email, la adresa de email inregistrata. Daca nu aveti acces la aceasta, atunci aceasta problema trebuie rezolvata inainte de a solicita cheia de transfer pentru Trade.
  • Cheia de transfer expira in 15 zile calendaristice de la momentul eliberarii ei.

Pasul 2: Folosind cheia de transfer transmisa de catre actualul detonator al domeniului .ro, viitorul detonator va completa Formularul de Transfer Online.

Aspecte de siguranta in decizia de Trade domenii .ro

Am subliniat deja importanta mentinerii in siguranta a datelor de acces la panoul de administrare a domeniului. Mai adaugam insa:

Generarea cheii de Transfer drept de utilizare/folosință din panoul de administrare și transmiterea ei către viitorul deținător va reprezenta acordul actualului deținător de a transfera dreptul de folosință/utilizare a domeniului .ro către viitorul deținător” (citat din Comunicatul ROTLD). Cu alte cuvinte, odata ce ati transmis cuiva cheia de transfer, ati transmis drepturile asupra acelui domeniu. Nu va mai puteti razgandi, si nu mai aveti vreo forma de control.

Si ultimul aspect: „Registrul Național de Domenii .RO (RoTLD, www.rotld.ro) va efectua verificări asupra corectitudinii datelor de contact ale deținătorilor numelor de domenii .RO în conformitate cu Contractul și Regulile de la www.rotld.ro”.

Alte stiri recente prin intermediul Digital Craft Agency: Finantari 2020 – oferta creare website Star-Tech Innovation.

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp