Skip to main content

Vom trata aici pe scurt o problema clasica in SEO: vizitele cu bounce. Clarificare: nu orice pagina declarata ca bounce in GA este o problema de SEO, ci cea la care vizitatorul a revenit din pagina de destinatie inapoi in pagina motorului de cautare.

Identitatea si perceptia

SEO and bounceFiecare proprietar de site poate explica in cateva propozitii de ce site-ul este online si de ce oamenii ar trebui sa il viziteze. Aceasta este identitatea site-ului web. Fiecare vizitator are insa propria imagine asupra site-ului, care poate diferi ce ce prezinta proprietarul. Aceasta este perceptia. Replicati acest principiu la nivelul fiecarei pagini, este acelasi lucru.

Intr-o lume perfecta, perceptia vizitatorilor despre site ar fi o potrivire perfecta cu identitatea sa. Desigur, nu este cazul pentru majoritatea site-urilor web. Datorita marii diversitati de vizitatori, aproape toate site-urile web se confrunta cu provocarea de a oferi vizitatorilor informatiile corecte pentru a-i convinge sa intreprinda actiunile dorite (cumparati, cititi, interactionati, abonati-va etc).

Da, majoritatea site-urilor web nu sunt intotdeauna capabile sa realizeze aceasta armonie intre site si perceptia asupra acestuia… Dar cum puteti determina daca acesta este cazul pe site-ul vostru? O metoda este sa aruncati o privire asupra paginilor de destinatie cu rata de respingere ridicata (Bounce rate: rapoarte Google Analytics – unelte Google). Acolo, vizitatorii ajunsi in site pleaca pentru ca nu sunt interesati de oferta prezentata. Sau, de cele mai multe ori, se asteapta la ceva diferit atunci cand fac click din Search pe pagina voastra.

Ajustarea paginilor cu bounce ridicat

Revenind la exemplul paginii de destinatie cu o rata de respingere ridicata, stim doar ca oamenii parasesc site-ul. Fara unelte si cercetari avansate, putem doar ghici ceea ce cautau ei de fapt. Dar exista totusi o unealta la indemana de care ne putem ajuta: Google Search Console. O data identificate cateva pagini cu bounce foarte mare, rulati cate o analiza pe Queries in GSC pentru fiecare pagina in parte dintre cele alese. Astfel, aveti sanse mari sa depistati cautari care aduc oameni in site, dar pentru care continutul nu este pregatit corespunzator.

SEO si bounce inPana aici nu este foarte complicat, pentru ca analiza este de natura tehnica, nu implica decat compararea unor numere cu alte numere. Problema mai spinoasa este: cum rezolvam?

Rezolvarea depinde de situatie. Sa spunem ca intr-o pagina aveti intrari pe o cautare pentru care aveti de fapt o alta sectiune dedicata. O solutie la indemana este sa inserati in prima parte a paginii cu bounce mare un link catre pagina unde vizitatorii vor gasi ceea ce cautau.

O alta solutie o reprezinta modificarea tag-urilor si textului acelei pagini, din care sa se elimine referirile la cheia de cautare „nepotrivita”. Desigur, asa riscati sa pierdeti acel trafic, pentru ca motoarele de cautare nu vor lua automat o alta pagina tot din site-ul vostru, pentru a o servi la acea cautare.

O alta varianta este cea in care pe acea cautare pur si simplu nu aveti continut, nici in pagina pe care vizitatorii ajung, nici in alta. Atunci, intrebarea este: va intereseaza acel trafic? Daca nu, faceti curatentie. Daca da, depinde cum. Fie ca atare, si atunci inserati elemente de ocntinut corespunzatoare, fie indirecct, caz in care cautati elemente complementare, pentru a conduce vizitatorii catre alte oferte care i-ar putea interesa.

Alte categorii de motive pentru bounce

Probleme de identitate

Vizitatorul are perceptia ca poate gasi unele informatii pe site-ul vostru, dar aceasta perceptie se dovedeste a fi contrara identitatii reale. Probabil ca atrageti tipul gresit de vizitatori. Examinati sursa de trafic pentru a determina daca sunteti clasat pe cuvintele cheie adecvate. Efectuati analiza si ajustarile ca asa cum am sugerat in sectiunea de mai sus.

Alegerea cuvintelor cheie

Cuvintele folosite de vizitator atunci cand cauta ceva sunt complet diferite de vocabularul folosit pe site. De exemplu: vizitatorul cauta „TVA”, dar site-ul contine doar o sectiune numita „Taxa pe bunuri si servicii”. Aceasta situatie este o oportunitate excelenta de imbunatatire a site-ului, pentru ca aflati de la bun inceput ce termeni folosesc vizitatorii, pentru a-i insera in site.

Includerea termenilor de cautare care au dus la bounce va asigura ca oamenii pot gasi ceea ce cauta, in propriile lor cuvinte. Asemenea ajustari pot avea un impact imens asupra experientei de utilizare. Stabilirea unui echilbru intre identitatea site-ului si perceptia asupra acestuia prin potrivirea vocabularului cu cel al vizitatorilor poate fi un pas in directia corecta pentru a retine mai multi vizitatori.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp