Skip to main content

Cautarea vocala, pe de o parte, este o tehnologie de recunoastere a vocii care permite utilizatorilor sa caute prin dictarea intrebarii, in locul tastarii acesteia in casuta de text. Cautarea vizuala, pe de alta parte, utilizeaza continutul imaginilor ca element de interogare in cautarile online.

Cautarea vocala si cea vizuala vor deveni in cele din urma motoare esentiale ale volumului de cautari online, pe langa modul clasic de introducere a query-ului de la tastatura.

Viitorul cautarii incepe cu un „V” – ca in cautarea vocala si vizuala. Desi „cautarea vocala” prin intermediul terminalelor smart nu a preluat inca puterea, pe masura ce intram in era „ambient computing”, este clar ca vocea va fi interfata universala pentru o gama din ce in ce mai diversa de dispozitive conectate.

Viitorul cautarii vocale

Viitorul este aici - cautarea vocala si vizualaNu va fi prea curand jumatate, dar prin apropiere – in cele din urma. Predictiile mai vechi, cum ca 50% din toate cautarile din 2020 vor fi cautari vocale, au fost deocamdata discreditate. Cu toate acestea, in 2016 Google a spus ca „in aplicatia Google, 20% din comenzi sunt acum prin voce.” De atunci, adoptarea asistentilor vocali si virtuali a crescut semnificativ. La fel de adevarat insa, aceasta statistica era puternic de dimensiunea si de importanta puetei americane, restul lumii fiind ceva mai in urma.

Deci, desi s-ar putea sa nu fie 50%, apelarea vocala conduce deja spre un procent important de interogari. Spuneam, nu stim cand cautarea vocala va deveni norma de baza, dar citam din memorie o lege: „Avem tendinta de a supraestima efectul unei tehnologii pe termen scurt si de a-i subestima efectul pe termen lung.” Asa va fi cu cautarile vocale.

Desi importanta cautarii vocale este semnificativ mai mare decat cea a cautarii vizuale, in acest text vom trata mai pe larg cea vizuala. De ce? Pentru ca am scris deja foarte bine si util pe tema optimizare site pentru cautare vocala, unde am tratat in extenso ce inseamna, cum se face si la ce ajuta aceasta tehnologie.

Cautarea vizuala

Cautarea vizuala, de asemenea, in special in Google si Bing, avanseaza rapid. Cautarea vizuala este mai putin matura decat vocea, dar ofera o alta alternativa convingatoare pentru introducerea de text intr-o caseta de search. Google si-a dezvoltat rapid instrumentul de cautare vizuala Lens, care are acum o gama larga de functii: recunoasterea si traducerea textului, cautarea meniurilor restaurantelor, scanarea codurilor de bare sau cautarea obiectelor din lumea reala. Cel mai recent, Google a introdus „idei de stil”, in care utilizatorii pot cauta articole de imbracaminte din magazine si pot vedea articole similare cu posibilitatea de a cumpara multe dintre ele.

Acest tip de cautare vizuala se bazeaza recunoasterea obiectelor si invatarea automata. De asemenea, Microsoft a lucrat foarte mult in acest domeniu inca din 2009, si a facut modernizari si imbunatatiri constante la cautarea vizuala in Bing. Nu doar atat, si mai ales, contrar unei istorii lungi, a facut cautarea vizuala disponibila si dezvoltatorilor de aplicatii terte.

Trecem putin, intr-o mica paranteza, catre lumea lui Jules Verne. Pe cand sa ne asteptam la generatia urmatoare a cautarii vizuale, cea „reversed”? Adica un termen de cautare va putea sa intoarca rezultate preluate din continuturi video, pe care motoarele de cautare AI vor putea sa le interpreteze si sa le inteleaga? O cautare „mustacios plin de talente cade cu motocicleta dandu-se mare in fata unor fetite” va putea sa afiseze o lista cu asemenea video-uri, fara ca nimic din termenii cautarii sa se gaseasca in vreun fel in titlul, descrierea, categoria, tag-urile sau link achors-urile legate de respectivele video-uri? Asa ceva ar pune intr-o lumina cu totul noua optimizarea SEO pentru video, nu?

Pinterest Lens

Eforturile de cautare vizuala ale Pinterest sunt mai putin vizibile decat cele ale Google si Bing. Dar cu certitudine, compania face munca de pionierat in domeniu. Pinterest le permite utilizatorilor sa izoleze elemente din imagini si sa le caute vizual pentru a gasi obiecte similare, sau sa utilizeze camera smartphone pentru a identifica obiecte si a le cauta online in continuturile Pinterest.

Cel mai recent, Pinterest a introdus facilitati pentru produse care pot fi achizitionate, conectand rezultatele cautarii de imagini la entry-urile de comert electronic (link, imagine si pret). In plus, fotografiile salvate pot fi salvate si pot deveni o sursa de recomandari viitoare pentru acei utilizatori.

Cautarea vizuala locala

In cazul in care nu este evident, posibilitatea de a utiliza o camera inteligenta pentru a cauta obiecte, produse sau locuri este o forma importanta de cautare locala. Recenta „cautare pe fotografii” a Google este un exemplu. Un alt lucru este incorporarea realitatii augmentate in directiile de mers din Google Maps.

Studii recente au indicat niveluri ridicate de cerere si popularitate pentru cautarea vizuala, in special in randul tinerilor, precum si o preferinta pentru cautarea vizuala fata de text pe smartphone-uri.

Suprapunem acest detaliu peste succesul din ce in ce mai mare pe care il au in general cautarile locale. Traim o era in care, cel putin in lumea expertilor SEO, optimizarea pentru cautari locale si in special promovarea prin intermediul GMB (Google My Business) incep sa aiba chiar primul loc in impartirea muncii specifice. In concluzie, este foarte posibil ca acesta combinata cautare vizuala – cautare locala sa aduca un ritm de crestere mai sustinut decat fiecare dintre cele doua elemente in parte.

De ce ar trebui sa ne pese?

Ca o problema generala, comerciantii de produse trebuie cat mai curand sa inceapa optimizezarea pentru cautarea vocala si prin imagini, iar marketerii locali trebuie sa se asigure ca diferitele lor profiluri locale (GMB, Yelp, Facebook etc) au o oferta bogata de imagini. S-a dovedit deja ca profilele cu imagini optimizate le depasesc semnificativ in ranking pe cele fara.

Ca o concluzie „vizionara”, putem spune ceva de genul „caseta de cautare se extinde”. Activitatea tipica de SEO si mai ales modalitatile noi de punere la dispozitie a continutului continutului sunt din ce in ce mai fragmentate si mai complexe. Desi este posibil sa nu fie imperativ de facut astazi, marketerii trebuie sa inceapa sa se pregateasca pentru o perioada in care consumatorii vor trece catre asistenti vocali / virtuali si camera smartphone, in loc sa foloseesca textul in caseta traditionala de cautare pentru a accesa informatii si a manifesta, pana la urma, intentia de cumparare.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp