Zilele acestea a fost lansată versiunea WordPress 5.0 cu noul editor Gutenberg în prim-plan. Este un update care aduce o schimbare majoră în WordPress, stârnind deopotrivă aprecieri și nemulțumiri.

Ce este Gutenberg?

Este un editor nou sub forma unui builder, care schimbă radical paradigma de construire layout-ului prin folosirea blocurilor. În acest mod, WordPress se aliniază la standardele pe care le practică deja concurenți ai săi ca Wix sau Squarespace. În loc de text simplu, paginile se pot construi cu o interfață vizuală care permite prin drag-and-drop să editeze în pagină  blocuri diverse: blocuri de text (paragraf, heading), bloc pentru imagini, galerie, audio, liste și multe altele. Înainte de Gutenberg, au fost folosite (și încă mai sunt valabile) buildere sub formă de pluginuri care aveau aceeași funcționalitate (Beaver Builder, Visual Composer sau Elementor sunt doar câteva exemple). Acum WordPress vine cu noul editor integrat în fisierele de bază (Core) WordPress, iar utilizatorul vede interfața ca în imaginea de mai jos:

Ideea în sine nu este deloc rea și se dorește a fi un pas important în dezvoltarea WordPress-ului. În acest mod se standardizează ecosistemul și se va renunța în timp la multe pluginuri / shortcodes  cu care se edita. Însă noul editor-builder nu este încă bine dezvoltat pentru a fi accesibil și intuitiv persoanelor fără experiență tehnică.

Cum să îți pregătești site-ul pentru noul update la Gutenberg

Update-ul la WordPress 5.0 aduce schimbări majore în fisierele de bază (Core) WordPress, de aceea este recomandat să se facă cu multă precauție. Pot apărea incompatibilități între noua versiune și temă sau pluginuri.

Dacă providerul de hosting face update-ul automat și ai observat erori, nu te panica: există o soluție la îndemână. Instalează pluginul oficial Classic Editor care te ajută să folosești vechiul editor și dezactivează  Gutenberg. Simplu.

Dacă vrei să faci manual update-ul, atunci urmează pașii următori pentru ca site-ul tău să fie în siguranță:

  1. Fă un back-up de rezervă pentru fișiere și baza de date.
  2. Creează o clonă a site-ului unde să poți testa update-ul fără riscuri.
  3. Fă o listă cu toate pluginurile și verifică la producători dacă sunt updatate pentru a fi compatibile cu Gutenberg. Updatează-le pe cele compatibile, renunță la cele incompatibile.
  4. Instalează Gutenberg plugin și verifică dacă apar erori de așezare a textului sau shortcode-uri inactive. Verfică toate posturile / paginile / produsele – toate tipurile de posturi. Apoi dezactivează pluginul după ce constați că totul e ok.
  5. Verifică tema dacă e compatibilă cu Gutenberg pe pagina producătorului și updatează tema numai dacă este pregătită pentru update.
  6. În final, dacă nu au apărut erori, updatează site-ul local la ultima versiune WordPress. Și numai dacă totul decurge fără erori transferă live site-ul updatat deja.

Dacă nu întâlnești incompatibilități, dar nu ești mulțumit de noua experiență Gutenberg, te poți reîntoarce la vechiul editor cu pluginul oficial Classic Editor care va fi accesibil pentru mult timp.

O soluție de compromis poate fi și amânarea update-ului până la o variantă ulterioară mai stabilă.  Știm că această perioadă a anului nu este tocmai potrivită pentru update-uri, bug-uri și teste.

Gutenberg este o etapă importantă în dezvoltarea WordPress-ului, o schimbare de paradigmă care necesită timp pentru a fi implementată și acceptată.  Nu ne rămâne decât să sperăm că beneficiile și oportunitățile pe care acest editor le aduce vor fi mai mari decât micile neplăceri pe care le produce la început.

Așteptăm cu interes părerile voastre în legătură cu acest update. Ce probleme ați întâmpinat? Cum folosiți noul editor?

 

Leave a Reply

Call Now ButtonSUNA