Skip to main content

Despre WordPress Framework

Aceste teme care se numesc WordPress Framework sunt utilizate ca si nuclee pentru temele copil. Ca si definitie, Framework este o tema care cuprinde mai multe teme. Cand spunem tema, ne referim in special la design-ul unui site WordPress. Framework sunt, de obicei, teme la pachet cu alte teme si pluginuri. Majoritatea pluginurilor sunt speciale cum ar fi constructoare de pagini (page builders). Ele au functia de tragere si aruncare pentru a facilita crearea design-ului dorit. Framework-urile nu sunt gratuite, dar temele lor copil sunt. In functie de Framework-ul ales poti sa platesti un abonament lunar, anual sau costul este pe viata.

Ca si exemplu, putem numi Framework-ul BeTheme creat de Muffin Group care are ca si plugin special Muffin Builder. Acest WordPress Framework se instaleaza ca si o tema obisnuita si apoi iti alegi o tema copil sau un model deja predefinit. In acest caz, tema se poate achizitiona de pe Themeforest.net si licenta ei se plateste doar o data.

In detaliu

Numele de „Framework” se refera la o librarie de teme usor de folosit si de controlat pentru site-ul tau WordPress. Cu Framework, poti sa actualizezi si sa intretii site-ul WordPress fara sa ai nevoie de cunostinte de programare sau design. Nu vei pierde functionalitatile si design-ul personalizat pe care l-ai creat. Poti exporta si importa optiunile si setarile alese la un alt site care foloseste acelasi Framework foarte usor.

Cele mai multe Framework-uri ofera posibilitatea de modificare a cadrului, a design-ului, a continutului, a zonei de piese si nu numai. Se fac modificari si la API, fisierele temei, hook-uri, functii. Uneori vin cu extensii. Nu toate temele ofera aceleasi optiuni.

Alternative

Exista si alternative pentru Framework daca nu esti multumit de ele.

O tema construita de la zero este cea mai scumpa alternativa, dar daca este exact cum iti doresti, atunci merita.

O alta alternativa ar fi o tema obisnuita, parinte, la care poti construi o tema copil. Chiar daca se aseamana cu Framework, nu sunt exact la fel. Temele parinte nu ofera posibilitatea alegerii unei teme copil. Trebuie tu sa creezi fisierele temei copil care pastreaza setarile temei parinte in totalitate, dupa care poti personaliza cu cod anumite functii sau elemente de design. Trebuie insa sa cunosti bine CSS si PHP in acest caz.

Asa zisele cluburi de teme ofera acces lunar, anual sau pe viata la pachete de teme si anumite extensii ale lor. Ai si suport premium si actualizari incluse in pretul abonamentului ales de tine. Datorita numarului mare de teme disponibile oferite de aceste cluburi, nu ai nevoie sa cunosti nici programare. Poti sa alegi design-ul si functionalitatile din zecile de teme aflate pe site-ul clubului.

Site-uri ca si ThemeForest ofera acces la teme profesionale contra cost. Sumele sunt undeva intre 30 si 60 de dolari fara taxe, dar cu suport pe minim 6 luni. Daca doresti extinderea suportului trebuie sa platesti in plus, periodic. Aici nu poti cumpara pachete de teme la un pret redus.

Functionalitati 

Sunt foarte multe functionalitati interesante si majoritatea se regasesc in builderul integrat al Framework-ului. Acestea difera de la programator la programator. Cele mai importante sunt:

  • codul robust si bine scris – cea mai comuna insusire pozitiva intalnita. Codul temelor se ridica la standardele WordPress. Atat fisierele, cat si codul sursa sunt scrise corect si curat. Toate Framework-urile sunt compatibile cu alte pluginuri al caror cod este robust atata timp cand alegi un Framework popular. Acesta poate garanta compatibilitatea cu alte pluginuri instant, datorita popularitatii sale. Sigur mai este cineva care a folosit aceeasi combinatie ca si tine.
  • suportul – oferit intotdeauna cand cumperi un Framework si este disponibil 24/7 cu raspunsuri directe si rapide.
  • constructor de pagini – este inclus in aproape toate pachetele de acest tip, uneori ca si plugin aditional cum ar fi Elementor, alteori direct in tema ca si Divi, Muffin Builder si altele. Poti sa il folosesti usor sa faci propriul design fara sa mai tii cont de temele copil.
  • flexibilitate – vine cu o groaza de optiuni care te ajuta sa schimbi experienta utilizatorului site-ului tau.

Minusuri

Chiar daca o tema Framework te poate ajuta foarte mult datorita potentialului,  uneltelor de personalizare, tot sunt cateva minusuri de considerat:

  • unele dintre ele au atat de multe optiuni incat pierzi timp aiurea. Te poti chiar pierde si sa nu mai finalizezi site-ul. Pentru a invata un Framework ai nevoie de mai mult timp in comparatie cu o tema simpla.
  • odata ce ai cumparat o tema de tip Framework, trebuie sa te bazezi pe cel care a creat-o. El este singurul care stie in totalitate tema respectiva. Atat cum functioneaza, dar si cum a fost codata. Daca vei cere ajutorul altcuiva sunt foarte mari sanse sa te refuze sau sa ceara o suma mare de bani.
  • costurile ascunse pot aparea in cazul in care doresti o personalizare pe care Framework-ul nu ti-o ofera. Cei care vand aceste teme, nu mentioneaza daca personalizarile sunt gratuite sau incluse in pretul pe care l-ai platit.
  • costul unui Framework este de obicei mai mare decat costul unei singure teme. O tema simpla poate fi si gratuita, dar un Framework nu.

Daca vrei un site simplu sau un landing page, atunci poate este mai bine sa folosesti o tema simpla si nu un Framework.

Cum sa alegi un Framework

Daca reusesti sa tii cont si de avantajele, dar si de dezavantajele folosirii si cumpararii unui Framework atunci urmeaza si criteriile de mai jos:

  • Costul – este cel mai important lucru atunci cand vrei sa cumperi orice. Trebuie sa ai grija la detalii. Platesti doar tema sau si altceva? Ce reprezinta acel altceva? Suport? Personalizari? Plugin-uri secundare? Acces pe un forum de specialitate? Unele Framework-uri sunt mai scumpe decat celelalte, dar sunt unele care ofera teme copil mai ieftine sau nu ofera deloc. Daca temele copil au propriile costuri, atunci verifica-le separat. Tine cont de tipul costului. Este lunar, anual sau doar odata pe viata?
  • Marimea – nu este atat de importanta in zilele noastre datorita capacitatii gazduirii. Totusi tine cont de cat poate duce serverul la care ai gazduire si ce tip de cont de gazduire ai. Unele Framework-uri sunt mici si bine impachetate, pe cand altele sunt mari cu teme copil, fisiere aditionale si pluginuri. O tema maricica este BeTheme care poate incarca site-ul fara rost, daca nu o folosesti in totalitate.
  • Panoul de control – al temei este important sa fie intuitiv, prietenos si usor de folosit. Desi are multe functii, optiuni si setari, nu trebuie sa iti ia prea mult sa inveti bazele.
  • Personalizarea – site-ului tau depinde atat de tema aleasa, cat si de builder-ul sau. Daca ai nevoie de mai mult, trebuie sa stii programare sau sa angajezi un programator. Asigura-te ca te gandesti bine si faci alegerea potrivita. Poate este mai ok un Framework mai complet, dar mai scump.
  • Pluginurile – sunt deseori disponibile sau chiar integrate in tema, dar nu mereu pretul lor este inclus in cel al Framework-ului. Cerceteaza pretul individual al acestora.
  • Temele copil – sunt disponibile, dar nu la orice Framework. Totul depinde de programator sau de cel care vinde Framework-ul. Unii ofera acces la viitoarele teme copil prin abonare lunara.
  • Suportul – este esential daca nu ai experienta in Framework sau daca incerci sa faci ceva mai specific. Ai la dispozitie documentatie si un forum/chat unde poti sa ceri ajutor.

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp