Skip to main content

Panoul de control WordPress

Pe langa meniul WordPress mentionat in articolul anterior, panoul are mai multe functionalitati. Este realizat in doua coloane, prima, din stanga, fiind meniul, iar a doua continutul propriu zis. In a doua parte, gasim informatii si optiuni mai detaliate corespunzatoare elementului ales din meniu. La logare, prima pagina este una de bun venit care cuprinde cateva statistici legate de site. Se pot adauga alte elemente folosind Elementor sau anumite pluginuri. JetPack adauga statistici despre vizitatori in aceasta prima pagina. Pentru o personalizare a  panoului de control, poti sa ne contactezi rapid si usor  Aici.

Editoarele de continut

In functie de cum este construit site-ul tau WordPress si ce pluginuri se folosesc, numarul si tipul de editoare variaza. Versiunile mai vechi de WordPress aveau instalate implicit Editorul Clasic. Versiunile noi au renuntat la acest editor si au adoptat editorul Gutenberg. Editorul Clasic era similar cu un editor obisnuit de text cum ar fi cel al programului Microsoft Word. Acesta inca este foarte popular si a fost implementat separat ca si plugin. Editorul Gutenber ofera adaugarea continutului in blocuri.

Pe langa aceste doua editoare, mai exista si editoare cum ar fi Elementor, Muffin, Divi si asa mai departe. Majoritatea din cele mentionate in acest alineat sunt si editoare de pagini sau chiar de site. Poti crea si design-ul, nu doar continutul.

Ce este important din punct de vedere SEO, este sa alegi un titlu bun, o categorie buna, o imagine reprezentativa si etichete bune pentru continutul tau, indiferent de editor. Anumite pluginuri pot adauga noi functionalitati paginii de editare a unui articol sau o pagina. Yoast ofera posibilitatea de a imbunatati lizibilitatea, dar si SEO. Anumite teme ofera si ele optiuni, in special de design. Astra te lasa sa alegi daca vrei in partea stanga, dreapta sau deloc bara laterala. Acesta sunt doar cateva dintre exemple.

Pentru a accesa unul dintre editoare mergi la elementul Pagina sau Articol (Produse in cazul in care ai un magazin online) si faci o noua pagina sau editezi una existenta. Pentru editoarele complexe ca si Divi, Elementor si asa mai departe, exista posibilitatea de a le accesa mergand la sectiunea lor corespunzatoare. 

Editarea continutului

Ai mai multe optiuni cand vine vorba de un continut. Poti sa creezi, stergi, editezi o pagina, un articol sau oricare alt tip de continut, inclusiv imagini. In cazul imaginilor, ai si editarea grafica la dispozitie. Cateva elemente au fost prezentate in articolul Editarea de baza a imaginilor in WordPress. Poti sa decupezi, scalezi si sa redimensionezi imaginile. In cazul continutului de tip text ai la dispozitie si un editor rapid care te lasa sa schimbi fie titlul, fie categoriile si etichetele fara sa accesa pagina de editare propriu zisa. Odata ce ai accesat pagina de editare ai o multitudine de optiuni implicite. Acestea sunt:

  • starea paginii : ciorna, recenzie in asteptare;
  • vizibilitatea: public, protejat cu o parola, privat;
  • revizii: numarul de revizii si toate reviziile;
  • publica imediat: calendar cu programarea publicarii;
  • butoanele: arunca la gunoi si publica sau actualizeaza daca pagina este publicata deja;
  • format articol: standard, citat, video, audio, galerie, legatura;
  • categorii: toate categoriile sau cele mai folosite;
  • etichete;
  • imagine reprezentativa.

Formatarea continutului se face folosind uneltele aflate in partea superioara a zonei unde se pune continutul. In cazul editorului clasic, sunt disponibile optiunile:

  • adauga media;
  • alegerea tipului de subtitlu;
  • ingrosare si inclinare text;
  • citat;
  • liste neordonate si ordonate;
  • alinerea textului;
  • ancorele;
  • butoane de undo.

Comentariile

Sectiunea de comentarii pare similara cu cea de articole. Aici poti sa vezi statusul comentariilor: in asteptare, aprobat, spam sau gunoi. Poti sa le filtrezi dupa autori, raspuns, e-mail, adresa IP si data. Filtrarea se poate face realiza si la pagini si la articole asemanator.

Aspectul

La Aspect ai acces direct la tema, piese, meniu si o parte din fisierele temei pe care le poti edita. De aici poti instala si activa tema dorita. Tot de aici ai optiunea de a configura temele cu un personalizator live care ofera marea majoritate a optiunilor temei. Temele mai complexe au propriul loc in meniul principal. Printre optiunile cele mai comune ale unei teme, mentionam editarea antetului, subsolului, meniurile, alegerea culorilor si a fontului.

Piesele sunt reprezinta functionalitati sau continut care se adauga de obicei in stanga sau in dreapta continutului principal, pe o bara laterala. Unele teme permit adaugarea acestora si la subsol sau in alte zone. Piesele pot fi si in functie de  pagina dorita. Acestea depind foarte mult de tema, dar si de pluginurile de conditionare sau imbunatatire a pieselor. Printre piese putem sa precizam: imagini, blocul HTML, cele mai vizualizate articole, cele mai recente articole si asa mai departe.

Nu recomandam modificarea temei editand fisierele sale din WordPress. Este indicat sa faci o tema copil si sa o modifici pe aceasta direct din FTP. Daca stii ce faci, poti modifica de aici atat antetul, cat si subsolul, continutul principal si designul facut in CSS. Insa la o actualizare a temei aceste modificari vor fi suprapuse daca nu exista tema copil.

Utilizatorii

Acestia pot fi vazuti in lista Utilizatorii din meniu. In functie de scopul site-ului tau, pot fi mai multi sau mai putini si pot avea cu siguranta mai multe roluri. La instalarea WordPress, exista urmatoarele roluri implicite: administrator, editor, autor si colaborator. Administratorul esti tu, persoana care are control complet asupra WP. Editorul este un lider al autorilor si poate crea si edita atat contint propriu, dar si a autorilor. Autorii pot doar sa scrie continutul propriu. Il pot si edita, dar doar pe al lor. Colaboratorii sunt persoanele inscrise la newsletter.

Daca instalezi anumite teme si pluginuri, poti creste numarul de roluri sau chiar modifica. De exemplu, daca ai un magazin online vei mai avea si rolul de Manager, Specialist SEO si asa mai departe. In cazul in care instalezi un plugin de personalizare si restrictie a panoului de control cum ar fi White Label CMS, apare rolul de super admin.

Uneltele

La unelte gasesti cateva unelte implicite cum ar fi stergerea datelor personale conform GDPR, importarea sau exportarea de continut si altele.

Bara de administrare WordPress

Odata ce esti logat in panoul de control WP, ai acces si la bara de administrare, aflata in partea de sus. Tot de culoare neagra, prezinta pe scurt cateva dintre cele mai comune elemente din meniul WP principal. Aici se mai pot adauga si alte elemente obtinute prin pluginuri. Implicit, gasim optiunea de a adauga un articol sau o pagina. De a vedea prima pagina a site-ului sau de a accesa panoul de control. In functie de pagina pe care ne aflam mai avem si posibilitatea sa vedem un articol.

Adaugarea unui articol in WordPress

Leave a Reply

Suna
Whatsapp