Aveti un site dezvoltat pe platforma WordPress, si ati ales o tema cu functii integrate SEO. Aveati de ales intre o asemenea tema, sau adaugarea unui plugin specific SEO. La prima vedere, ce mare lucru face un plugin SEO? Daca tema ofera optiuni pentru pentru titluri si meta-descrieri, asta este tot, nu? Acum utilizati caracteristicile SEO ale temei si campurile de introducere pentru descrierea titlului si meta. Pare logic, nu? Se incarca un plugin mai putin si nici nu aveti riscuri de incompatibilitati intre tema si pluginul SEO.

Deci, o tema SEO friendly face exact ce face un plugin SEO, doar ca mult mai rapid? Fals. De ce este gresit? Sa zicem, peste un timp, ai nevoie de o modificare de design, de schimbarea imaginii, sau de functionalitati noi. Deci vrei altceva, ai nevoie de o alta tema. Ni se intampla tuturor. Asa ca, schimbi tema. Ati ghicit problema? WordPress, la baza, nu foloseste decat <title> si continut. O alta tema nu va recunoaste elementele suplimentare ale temei vechi, deci ramaneti fara meta descrieri, fara eventualele adaugiri tip schema, fara cam tot ce a insemnat element SEO in tema veche.

Daca sunteti developer web, schimbarea, inserarea sau utilizarea unor campuri din baza de date poate fi relativ usoara, dar pentru majoritatea oamenilor nu este cazul. De aceea, tema ar trebui sa contina doar caracteristici care schimba aspectul site-ului, nu si continutul. Hei, acum va intrebati cum se pot readuce datele introduse in tema veche, daca le-ai pierdut? Exista totusi si o veste buna, datele nu se pierd, acelea raman stocate in baza de date, doar ca nicio alta tema nu are cum sa e utilizeze default.

Deci, nu exista teme „SEO friendly”?

Ba da, exista teme SEO friendly, si se pot face lucruri foarte bune cu o asemenea tema. Este adevarat ca o tema SEO friendly este greu de crezut ca va oferi functionalitatile unui plugin SEO, dar totusi isi poate face foarte bine treaba. Problema este la nivel de flexibilitate.

Lucrand pe o tema WordPress, oricare, la care adaugati un plugin SEO pentru WordPress, va pastrati libertatea de a testa alte teme, de a schimba teme, de a face orice este necesar.

Am lasat oare impresia ca tema WordPress nu are nicio legatura cu optimizarea SEO? Sau ca o tema nu poate fi adaptata la SEO? Nu, nu este cazul. O tema determina intotdeauna o mare parte a aspectului paginii, ofera elementele de suport asociate continutului. Am lucrat numeroase campanii SEO de succes pe site-uri fara pluginuri SEO.

Exista un motiv pentru care avem pluginuri si teme, nu doar teme. Vrem sa separatam continutul de design, si in continut, textul de celelalte elemente. Pe cat posibil, acolo unde avem nevoie de altceva decat de text, este de preferat sa apelam la un plugin.

Cele mai bune pluginuri SEO pentru WordPress

Acest subiect va beneficia de o atentie mult mai mare in viitorul articolelor noastre. Pentru moment ne vom limita la o scurta lista a variantelor de Free SEO Plugin, plecand de la recomandarile 2019 ale Kinsta.com (textul de mai jos nu este o traducere – iar articolul la care facem referire va ofera mai multe informatii):

Rank Math

Cel mai nou venit in lumea pluginurilor SEO, Rank Math, dezvoltat de cel de la MyThemeShop este cel mai complet si mai strict dintre toate cele recomandate aici.

Yoast SEO

Cel mai cunoscut si mai folosit plugin SEO, Yoast SEO ramane o solutie solida. Suportul insa si dezvoltarea par a fi cam lente in ultima vreme, de aceea au inceput sa piarda teren.

All in One SEO Pack

La fel ca Yoast, All in One SEO Pack face parte din categoria OBG (oldie but goldie). Un plugin SEO simplu, sigur si usor de utilizat.

SEOPress

Plugin SEO „freemium”, SEOPress este simplu, rapid si puternic, permitandu-va sa gestionati toate titlurile si meta descrierile pentru postari / pagini / tipuri / termeni.

SEO Framework

Pluginul SEO Framework este perfect pentru cei care doresc un plugin SEO pentru WordPress – rapid si usor, fara reclame sau upsells.

Dar daca vrem sa schimbam un plugin SEO cu altul?

Asadar, marea problema la temele adaptate la SEO este faptul ca schimbarea lor ar aduce numeroase probleme si pierderi de elemente. Dar nu am avea aceeasi problema si in cazul in care am dori sa schimbam pluginul SEO? Ei… da, exista si acest risc, doar ca este mult mai mic. Elementele SEO nu sunt foarte multe, si majoritatea pluginurilor care lucreaza cu ele le recunosc in acelasi mod. Aproape orice plugin SEO care se respecta are incorporat un modul de import al datelor din alte pluginuri de acelasi tip.

Dar daca nu exista aceasta optiune intre pluginul ales si cel precedent? Se gaseste o solutie si pentru aceasta, fara a apela la developeri: plugin SEO Data Transporter. SEO Data Transporter va permite sa mutati datele SEO de la un plugin la altul.

Vom incheia in mod cinstit acest text, riscand sa ne contrazicem putin: SEO Data Transporter poate permite si transferul datelor de la o tema la o alta tema, sau de la o tema la un plugin SEO. Dar cum teme sunt mii, sau cel putin cateva sute SEO friendly foarte bune, nimeni nu poate spune ca a testat toate combinatiile. Pluginuri SEO insa, bune, se numara pe degetele celor doua maini. Sau pentru cei foarte pretentiosi, o mana este de ajuns.

Leave a Reply

Call Now ButtonSUNA