WordPress sau Wix. Ce este mai potrivit pentru business-ul tău?
Dacă demarezi un business și ai nevoie de un site de prezentare, WordPress și Wix sunt pe lista scurtă. Sunt instrumente potrivite pentru a prezenta și a promova un business online. Fiecare dintre aceste opțiuni vine la pachet cu o serie de avantaje și dezavantaje, de aceea este important să stabilești din start:
- care este scopul site-ului în momentul lansării,
- cum vrei să se dezvolte în timp pentru a-ți susține businessul,
- ce funcționalități sunt necesare și, nu în ultimul rând…
- timpul și bugetul alocat pentru dezvoltarea site-ului.
Ce este Wix?
Wix este un website builder care oferă la pachet și servicii de hosting. Wix promite că oricine poate construi un site cu tot ce are nevoie, in 5 min! Chiar așa să fie? Partea adevărată este oricine poate construi un site cu Wix, fără să aibă experiență în cod. Și se construiește relativ repede, însă nu oferă multă flexibilitate.
Wix pune la dispoziția utilizatorilor următoarele funcționalități:
- Peste 500 de template-uri cu design mobile friendly, specific pentru diverse nișe de business (Restaurant, Servicii, Evenimente, Magazin Online, Fashion & Beauty, Health & Wellness, Educație, Landing Page etc.);
- Builder drag-and-drop integrat pentru a construi ușor orice tip de design, fără experiență cu cod;
- Fonturi nelimitate disponibile;
- Pot fi integrate module pentru blog, social, media, galerie foto sau video;
- Pot fi adăugate module suplimentare (Wix App): abonare newsletter, Shopify, live chat, comentarii, testimoniale, multilanguage, formular, event, online store etc. Lista este lungă, dar multe dintre aceste module sunt rudimentare.
- Cu modulul Online App poate fi dezvoltat un magazin online, având la dispoziție câteva tool-uri simple: plata online, cupoane promoționale, inventar, taxe transport.
- Site-ul poate fi dezvoltat cu cod prin sistemul Wix Code, cu JavaScript și Wix API.
- Suport accesibil, în limba engleză.
- Adresa de mail personalizată poate fi accesibilă printr-un pachet adițional.
Avantaje:
Per ansamblu, Wix oferă un pachet stabil pentru un website: un design modern, mobile friendly, dezvoltat cu drag-and-drop și template-uri, la care se adaugă alte câteva module. Platforma este intuitivă și relativ ușor de înțeles pentru utilizatori fără experiență.
Dezavantaje:
Flexibilitatea și scalabilitatea sunt limitate de pachetele și tool-urile disponibile. Practic, cu Wix ai la dispoziție un produs aproape finit care fie ți se potrivește din start, fie… mai bine alegi altul. Modificările ulterioare nu sunt ușor accesibile.
Desingul nu este original, astfel că poți descoperi la un moment dat că și concurența are un site asemănător. Sau că niciunul dintre cele 500+ template-uri nu se potrivește pentru business-ul tău.
Prețuri:
Plata se face lunar sau anual, cu pachete diferențiate în funcție de spațiul de stocare și funcționalități. Prețul lunar este cuprins între 4.5 euro (cu Adds), 8.5 euro (fără Adds) și 24.5 euro. În acest pachet intră domeniu, hosting, template-uri.
Ce este WordPress?
WordPress este o platformă open source solidă, robustă, extrem de populară, preferată în prezent de un procent de 32.8% din web, conform w3techs.com.
Avantaje:
- Principalul avantaj pentru a folosi WordPress este scalabilitatea: poate fi început cu prețuri minime, pentru o prezență online onorabilă și poate fi dezvoltat apoi nelimitat;
- Funcționalitățile sunt nelimitate prin pluginurile gratuite sau premium disponibile în Marketplace-uri;
- WordPress este dezvoltat de către o comunitate mare și sunt disponibile multe resurse și tutoriale în limba engleză, dar și în română,
- Se poate dezvolta orice tip de site, pentru orice fel de business, dacă are infrastructura potrivită;
- Sunt disponibile mii de teme gratuite sau premium sau se pot dezvolta teme custom pentru a avea un design unic, specific business-ului.
- WordPress este SEO friendly, are o structură potrivită pentru motoarele de căutare
Dezavantaje:
Necesită timp pentru învățare, mai mult decât pentru Wix;
Necesită pachet de hosting + domeniu care pot fi achiziționate de la furnizori locali sau din afara țării;
Chiar dacă temele și pluginurile sunt disponibile gratuit, trebuie alese cu grijă pentru a nu încărca inutil și pentru a avea un website stabil;
Un site dezvoltat cu WordPress are nevoie de mentenanță: update-uri permanente pentru softul WordPress, pentru teme și pluginuri care aduc de fiecare data riscuri de buguri.
Fiind o platformă mai răspândită, poate fi mai vulnerabila din punct de vedere al securității dacă nu sunt respectate bunele practici de bază: teme și pluginuri updatate, parole puternice, servicii de hosting de calitate etc.
Prețurile sunt variabile, în funcție de funcționalități și design. Temele sunt gratuite, sau cu prețuri între 30-60 eur pentru cele premium. Multe pluginuri sunt gratuite, dar cele mai complexe sau specifice sunt cu plată.
În concluzie:
Wix și WordPress sunt două platforme stabile, folosite cu încredere de către mii de antreprenori din întreaga lume. Wix este folosit în general pentru site-uri de prezentare și magazine online. Este preferat de antreprenorii care vor să se descurce singuri, pentru business-uri mici, cu o prezență online basic. În opinia noastră, WordPress are nenumărate avantaje pentru a fi folosit cu încredere pentru orice tip de business online. De aceea, la DigitalCraft dezvoltăm site-uri de prezentare sau magazine online cu WordPress, folosind teme premium sau custom, oferind clienților opțiuni nelimitate pentru a-și dezvolta business-ul.