Skip to main content

Despre WordPress 5.3

WordPress 5.3 va fi disponibil la data de 12 Noiembrie 2019. Va fi ultima actualizare majora a anului. Aceasta vine cu imbunatatiri interesante. Noi am urmarit aceasta versiune de WordPress si suntem entuziasmati de aparitia sa. Pe scurt, aceasta versiune de WordPress va avea imbunatatiri la editorul de blocuri si la interfata. 

Daca vrei si tu sa testezi noul WordPress, poti folosi pluginul WordPress Beta Tester disponibil la https://wordpress.org/plugins/wordpress-beta-tester/.  WordPress 5.3 se afla inca in dezvoltare si pot aparea schimbari care nu sunt in versiunea de test.

Mai jos iti prezentam cu ce vine noul WordPress 5.3.

O noua tema WordPress

Odata cu actualizarea nucleului, apare si o tema noua. Aceasta va fi implicit instalata la urmatoarele instalari WordPress si se numeste Twenty Twenty. Frumoasa tema este construita de Anders Noren si are la baza tema Chaplin. Tema pe care se bazeaza Twenty Twenty este una gratuita si disponibila la https://wordpress.org/themes/chaplin/

Cea mai eleganta parte a temei va fi tipografia. Vine cu un font Inter a carui grosime va varia. Poate fi ingrosat (aldin – bold), inclinat (italic) sau si mai ingrosat. Fontul se potriveste foarte bine la titluri facandu-le mai evidente, iar pe monitoare de dimensiuni mici arata chiar minunat.

Twenty Twenty va permite utilizatorilor control integral asupra editorului de blocuri Gutenberg. Poti crea design-uri uimitoare pentru paginile si articolele tale.

Tema include un album si un design pe latime maxima pentru pagini si articole. Exista doua meniuri in partea de sus si un meniu de link-uri ale canalelor sociale in subsol. In plus, pentru mobil exista doua meniuri separate.

Tema are o singura coloana si nu poti sa ii pui o bara laterala nici in stanga nici in dreapta. Exista un sistem de piese pentru partea de jos a site-ului impartit in doua coloane. 

Tema este compatibila cu cele mai impresionante si puternice constructoare de site-uri WordPress. 

Actualizari grafice

Noul WordPress vine cu cateva modificari grafice in panoul de control. Aceste schimbari nu sunt drastice si unii utilizatori s-ar putea sa nici nu le observe. Totusi acestea exista si faciliteaza usurinta utilizarii panoului.

Scopul acestora este imbunatatirea contrastului, in special la butoane si la formulare, evidentiand anumite elemente si detalii mici. Astfel creste si nivelul de accesibilitate.

Blocuri noi si actualizari ale acestora

Editorul de blocuri Gutenberg sufera multe modificari. Pe langa actualizarea blocurilor existente, apar si noi animatii si modificari grafice, dar si sfaturi. Poti acum sa grupezi blocurile impreuna. Ele pot interactiona ca un grup.

Acum poti pur si simplu sa adaugi un grup de blocuri si apoi adaugi in el blocurile de care ai nevoie. Sau poti sa folosesti functia de tragere si aruncare a mouse-ului pentru blocurile existente pentru a le grupa impreuna.

Aceasta functie te ajuta sa salvezi mai multe blocuri intr-unul singur. Astfel poti sa pui o singura culoare ca si fundal la intregul grup. Sau poti sa adaugi inainte sau dupa grup un element pe care sa il clonezi.

Noul bloc pentru imagini a fost imbunatatit si te lasa sa alegi un stil pentru imaginea ta. In acest moment, sunt disponibile doua stiluri: implicit si o masca circulara.

Blocul coloana te intreaba ce stil vrei pentru coloanele tale. In plus poti sa modifici si latimea acestora.

Poti sa observi ca adaugarea blocurilor in coloane se face mai usor, fiind mai vizibil butoanele de adaugare.

Blocul tabel a fost si el imbunatatit si poti sa ii adaugi un stil, dar si linii pentru randurile sale. Poti sa adaugi si un cap de tabel, dar si o parte de subsol.

Blocul buton a fost actualizar astfel incat sa poti sa alegi rotunjimea colturilor sale. Poti sa adaugi si un link, dar si atributul rel. Astfel site-ul deschis prin accesarea butonului se poate deschide in fereastra/ tab nou.

Acum, blocul care afiseaza ultimele articole doar adauga o lista cu cele mai recente articole. In WordPress 5.3, acest bloc te va lasa sa adaugi si rezumate si sa controlezi lungimea lor. Totusi, inca nu arata si imaginea reprezentativa.

Blocul nou pentru link-uri si iconite ale canalelor sociale te lasa sa introduci link-urile catre profilele tale. Poti sa adaugi sau sa modifici iconite dupa cum doresti sau sa le selectezi dintr-o lista.

Alta actualizare importanta ar fi viteza de incarcare care a fost scurtata cu 1.5 secunde – test initializat pe un articol de 1000 de blocuri si 36.000 de cuvinte.

Imbunatatiri la incarcarea imaginilor

Incarcarea imaginilor direct din telefon sau din camerele digitale in WordPress era greoaie. Experienta te fustra. De obicei, aceste imagini sunt mari si necesita mai mult timp pentru a se incarca. In plus, ele necesita si mai multe resurse din partea gazduirii tale.

Cu WordPress 5.3 poti sa imbunatatesti experienta de incarcare salvand automat procesul de incarcare si de creare a imaginii. Asta inseamna ca incarcarile nu se vor mai opri la mijloc si WordPress poate sa continue procesul respectiv. De asemenea, rotatia imaginilor va fi corectata datorita metadatei EXIF. 

Acum poti sa folosesti imagini mari in articolele si paginile tale.

Verificarea adresei de e-mail a administratorului

In versiunea curenta WordPress, mergi la Settings (Setari) si apoi la sectiunea General unde schimbi adresa de email implicita. Aceasta adresa este foarte importanta pentru ca este adresa unde vei primi notificarile si resetarile de parole. In WordPress 5.3, va trebui sa verifici aceasta adresa de e-mail. 

Este extrem de important sa folosesti pluginul WP Mail SMTP pentru a te asigura ca mailurile sunt trimise.

Raport de sanatate a site-ului

Sanatatea site-ului tau a fost o functie introdusa in WordPress 5.1, dar abia in WordPress 5.3 vei putea sa vezi un raport exact. Se renunta la procentaje si in schimb apar calificative.

Alte actualizari ale noului WordPress 5.3

WordPress vine cu actualizari mari chiar si pentru programatorii si dezvoltatorii de site-uri.

Acum poti descuraja mai usor motoarele de cautare de la indexarea site-ului. Functia a fost imbunatatita si nu trebuie sa faci nimic in plus fata de ceea ce faceai pana acum.

WordPress va deveni mai compatibil cu PHP 7.4.

Fusul orar si data vor fi imbunatatite.

Butonul care arata parola la formularul de autentificare (ochiul) , disponibil de obicei, pe telefon, va fi si pe calculator.

WordPress Multisite primeste actualizari cum ar fi:

  • filtrarea site-urilor prin status;
  • stocarea versiuni bazei de date.

Join the discussion One Comment

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp