Skip to main content

Oare știm ce este un motor de căutare? Ei bine, acesta este un sistem software care le permite utilizatorilor de Internet să caute informații exacte. Practic, motorul de căutare colectează și organizează conținutul din întreaga rețea.  O afacere prosperă are parte de cele mai bune poziții pe motoarele de căutare prin folosirea cuvintelor cheie.

 Ce este un motor de căutare – setează motorul de căutare prestabilit

Motorul de căutare este un program  folosit de oameni din toate colțurile planetei. Acesta practic ne oferă informațiile pe care noi le căutăm sub formă de o lista de rezultate.

Cele mai utilizate motoare de căutare

 1. Bing.com
 2. Baidu.com
 3. Yahoo.com
 4. Yandex.com
 5. Ask.com
 6. DuckDuckGo.com
 7. Wiki.com
 8. CC-Search
 9. Gibiru.com
 10. Wen.Archive.org
 11. SlideShare.net
 12. Ecosia.org

Cum putem seta motorul de căutare prestabilit? Ei bine, pe Computer Hope putem găsi toate informațiile de care avem nevoie pentru a face asta.

Când au apărut primele motoare de căutare?

optimizare pentru GoogleÎn anul 1990 la un an de la lansarea www, mai exact World Wide Web s-a creat primul motor de căutare. Acesta a primit numele de Archie. Acest motor era foarte simplu dar destul de greu de folosit.

După care în anul 1991 a apărut Gopher, un alt motor de căutare. Acesta era mult mai dezvoltat decât Archie deoarece avea capacitatea de a căuta în textele prezente pe site-uri. În acest sens rezultatele căutării erau mult clare și mult mai targetate.

La scurt timp, mai exact în anul 1994 a apărut și celebrul motor de căutare Yahoo.  Acesta a fost primul motor de căutare care permitea proprietarilor de site-uri să seteze o descriere manuală pentru paginile site-urile.

AltaVista – primul “cel mai popular motor de căutare”

În anii 1994-1996 au apărut multe motoare de căutare precum: Excite, WebCrawler, Ask Jeeves și AltaVista.

AltaVista a devenit în scurt timp cel mai popular motor de căutare al anilor 90. Acesta a ajuns în anul 1996 să aibă cea mai mare bază de date dintre toate motoarele de căutare. După care în anul 2003 acesta a fost cumpărat de Yahoo.

În anul 1998 a apărut Google.com, un motor de căutare care a început să crească tot mai mult și mai sigur iar în anul 2002 a ajuns să fie cel mai popular motor de căutare și să rămână pe locul 1 până în prezent.

Un alt motor de căutare de care trebuie să știm este MSN, acesta a fost lansat în anul 1999 și a devenit Bing.com în anul 2009. Acesta este acum al doilea motor de căutare ca și popularitate după Google.

Motoare de căutare românești

Motoarele de căutare românești nu se mai bucură în prezent de același succes de care se bucurau în trecut. Putem spune că Google a monopolizat căutarea de informații în România.

Motoare de căutare românești sunt:

 • Okidoki.ro
 • Căutări.ro
 • Searchengine.ro

Cum funcționează motoarele de căutare?

servicii optimizare SEOCa să putem înțelege cum funcționează un motor de căutare trebuie mai întâi să înțelegem ce este acesta. Ei bine, acesta este un sistem care “Crawleaza” informația pe care o găsește pe web.  În momentul în care un document este detectat, noile date recepționate sunt stocate pe un server al motorului de căutare.

Motoarele de căutare au avut parte de evoluții interesante cel puțin în ultimii 25 ani. Foarte multe dintre ele au avut parte de suișuri și coborâșuri atunci când a venit vorba de popularitate iar unele dintre ele s-au desființat definitiv.

Motoarele de căutare care s-au luptat de-a lungul timpului pentru popularitate sunt: Lycos, Excite, Infoseek, Yahoo, Altavista, Ask Jeeves, Hitbot, AOL, MSN, Google, Baidu, Yandex și DuckDuckGo.

Bineînțeles că foarte multe dintre aceste motoare de căutare au evoluat foarte mult de-a lungul timpului.

Ca afacerea noastră să crească pe motoarele de căutare are nevoie de o optimizare SEO.  Cu cât aceasta este mai vizibilă în mediul online cu atât va fi mai prosperă. Investind în promovarea afacerii noastre reușim să ne facem mai vizibil și să ne creăm un nume în mediul online.

Un brand de mare amploare se crează cu ajutorul unei promovări pe măsură. Avem nevoie de o campanie de promovare realizată  în cel mai bun mod astfel încât afacerea noastră să ajungă acolo unde ne dorim. Cu cât ocupă un loc mai bun pe motoarele de căutare, cu atât noi ne vom bucura de venituri mai mari.

Motoarele de căutare ne pot ajuta mai mult decât ne putem da seama, trebuie doar să știm cum să ne folosim de ele în avantajul nostru.

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp