Un site nu se optimizeaza pentru Google, ci pentru vizitatori. Dovada, chiar in titlu: „Optimizare site Google”. Ce inseamna asta? Site Google? Optimizare pentru Google?
Titlul acestui articol, impreuna cu fraza de mai sus, arata cu dovezi clare de ce un site nu trebuie niciodata optimizat pentru Google, ci pentru vizitatori. Dar, in acelasi timp, arata cat de important este sa optimizam si pentru Google, nu doar pentru cei pe care i-am vrea sa ne citeasca randurile. venim cu acest articol in continuarea celui publicat de curand: Optimizare site, aducand aici o nota speciala pe „Google”.
Cum putem sa explicam o asemenea contradictie? Simplu. Anii multi de experienta colectiva in bransa ne-au aratat doua lucruri:
- nu poti avea succes pe termen lung daca faci DOAR optimizare site Google;
- nu poti ajunge la sansa unui succes daca nu tii seama si de Google cand iti optimizezi site-ul.
Care sunt pasii in optimizarea pentru Google?
In cea mai simplista posibil enuntare, un text ajunge sa aiba succes prin intermediul Google doar daca trece cu bine prin urmatoarele faze:
- se publica continutul intr-un site, respectand bunele practici de calitate;
- Google analizeaza respectivul continut, „deduce” cuvintele cheie la care ar putea raspunde, si il introduce in index;
- in functie de „raspunsul” celor care dau cautari, respectivul continut poate creste ca pozitie in index.
Este necesara o nota: „raspunsul” mai sus enuntat are doua componente, una directa – cei care dau cautari gasesc ceea ce doreau la site-ul in dscutie, il deschid si nu revin imediat in pagina de cautare (adica cel mai rau bounce), si una indirecta – un continut de calitate ar trebui sa atraga citari (backlinks).
Cum spuneam, totul este foarte simplu. Scriem cat de bine posibil, publicam pe site, asteptam sa ajungem in prima pagina. Desigur asa ceva foarte rar se poate intampla. Deci, ce facem? Scriem doar pentru cititori, fara nicio optimizare tehnica? Sau ne axam doar pe optimizare site Google, si vedem ce iese? O noua remarca legata de anii multi de experienta colectiva: nici una, nici alta. Succesul sta in echilibrarea celor doua componente.
Cum poti face optimizarea atat pentru Google, cat si pentru utilizatori?
Singura strategie functionala pe termen lung, pentru ca un site sa aiba succes, este ca acesta sa fie creat pentru vizitatori, pentru cititori. Continutul trebuie sa ofere informatie. Sa aduca ceva in plus. Sa fie placut. Continutul trebuie sa faca vizitatorul sa petreaca cat mai mult timp pe site. Sa viziteze cat mai multe pagini, si mai ales, sa revina.
Desigur, multi vor spune ca acestea sunt sfaturile venite de la Google, nu ceea ce face de fapt Google. Partial adevarat, exista insa cel putin doua aspecte ce tin de optimizare SEO in fraza de mai sus:
- un mod destul de sigur de a pierde pozitii in ierarhia Google este bounce-ul cu revenire in search (din cautare este ales site-ul nostru, vizitatorul insa nu gaseste ceea ce dorea si revine in pagina de rezultate);
- calitatea aduce notorietate, notorietatea aduce vizite din search, vizitele din search aduc pozitii mai bune.
Ce inseamna „optimizare site Google”
Cum spuneam si in articolele anterioare, pentru ca vizitatorii sa aiba ocazia sa aprecieze calitatea continutului pe care il furnizam, acestia trebuie sa ajunga sa vada acest continut. Iar pentru aceasta avem nevoie de Google.
Exista numeroase modalitati prin care putem determina Google sa ne acorde o pozitie mai buna in rezultate. Exista tehnicile interzise (Black Hat), exista tehnicile recomamdate (White Hat), si exista ceea ce face orice profesionist experimentat si serios: ceva intre cele doua (Grey Hat).
Sa nu intelegem gresit acest termen de Grey Hat. Nu este vorba de o zona gri din punct de vedere al eticii profesionale. Pur si simplu, plecand de la definirile Google, diferenta intre White Hat si Black Hat tine de multe ori doar de intentie. Optimizare site Google white hat inseamna sa faci tot ce poti pentru a asigura vizitatorilor cea mai buna experienta posibila, dar fara a face absolut nimic pentru a incerca in mod direct obtinerea unei pozitii mai bune in cautari. Cu cea mai deplina sinceritate recunoastem, asa ceva se face doar la biserica.