Cercetarea de cuvinte cheie poate fi o activitate de sine statatoare care implica ceva meticulozitate, atat din partea ta, cat si a echipei. In prima faza, e nevoie sa tii cont de cateva aspecte precum:
- Site-ul tau (autoritate, numar de pagini, calitatea continutului etc.)
- Obiective strategice (branding, expunere, trafic, lead-uri, vanzari)
- Bugetul tau, resurse si date limita impuse
- Industria ta si spatiul competitiv.
Primul pas, atunci cand vine vorba de cuvintele cheie, presupune sa incepi cu cele tip “radacina”. De la ce pornim?
Sa zicem ca vorbim de paturi ca subiect principal, cuvintele cheie pe care lumea le cauta pot presupune:
- Paturi de lux
- Paturi de catifea
- Paturi fara saltea
- Paturi cu saltea
- Paturi cu saltea de apa
- Etc.
Aici mai este nevoie sa stii ca exista cateva cuvinte ce ar mari valoarea celor de mai devreme, care ar fi acestea?
Alaturi de cuvintele cumpar, cupon, discount, livrare, recenzie, TOP 10, un brand specific, o categorie de produs mentionata, ieftin, comparatie, accesibil etc.
Exemplu:
- Cumpar pat de lux
- Cumpar pat de lux online
- Pat de lux personalizat livrare gratuita
Ai inteles ideea, corect?
Bun, atunci sa mergem mai departe….
Acum, daca ai un site deja construit si materiale deja facute in jurul topicului de paturi, primul lucru pe care vrei sa il faci este sa intri in zona de “search analytics” din google search console si sa vezi cateva date cu privire la:
- Clickuri
- Impresii
- CTR
- Pozitia ta pe Google pe anumiti termeni
- Pe ce cuvinte rankezi
- De pe ce device-uri esti accessat
Si lucruri de acest gen…
Aditional, vei dori sa te uiti si la vizitele afisate in Google Analytics si Similar Web, sa faci o medie, sa fii astfel cat mai aproape de date cat mai exacte dorite de tine.
Dupa asta, pasul 2 il poate presupune sa te uiti la competitie, sa vezi ei pe ce cuvinte cheie obtin pozitii fruntase pe Google? O modalitate destul de rapida prin care sa faci acest lucru si sa analizezi rezultatele din TOP 10 de pe Google este prin extensia de browser MOZ BAR, pe care o poti descarca de aici> https://moz.com/products/pro/seo-toolbar
Odata instalata, poti vedea autoritatea domeniilor (domain authority) si ai o idee mult mai ampla referiror la cum stau lucrurile, si cat de usor sau de dificil vor fi lucrurile pentru tine.
Lucrurile la care e bine sa fii atent sunt autoritatea domeniului, a paginii si profiluil de linkuri ale acelui domeniu web, vezi cate pagini fac referire, si daca sunt sub 20, de regula este relativ usor, daca numarul este de peste 100 va fi ceva mai dificil.
Cand descoperi un cuvant cheie bun pentru tine si observi in TOP 10 rezultate Google pagini precum urmatoarele, este de bine :
- Articole de pe Ezine.
- Raspunsuri de pe YAhoo Answers.
- Site-uri de Ehow.com
- Lentile Squidoo
- Hubpages
- Site-uri ca Emag, Ebay, amazon
- Site-uri tip WordPress.com / Wix / Blogspot.com
- Sau ceva spammy
De ce, de bine? Deoarece acestea pot fi usor date la o parte
In exemplul nostru cu paturi de lux, vedem ca urmatoarele ocupa spatii fruntase pe Google, fie seo, fie ppc:
- ro
- ro
- ro
- ro
- Si somproduct.ro
Avand in vedere ca vorbim mai mult de traficul de tip SEO ca fiind pe termen lung, ia sa vedem primul rezultat organic > https://www.somproduct.ro pe ce cuvinte cheie rankeaza.
Ce facem ? Il trecem putin prin ahrefs ? categoric 🙂 este o unealta grozava !
Si cateva din motivele pentru care spunem ca uneltele precum ahrefs sunt foarte tari este ca:
- Au o baza de date de cuvinte cheie extraordinara – peste 300 de milioane de cuvinte
- Estimarile aici sunt mult mai exacte, fata de Google keyword planner, de exemplu; deoarece aici sunt incluse date si din alte software, precum clickStream si se face o medie mult mai exacta.
- Ahrefs suporta cuvinte cheie din peste 100 de tari, ceea ce este mai mult decat ok, insa cele de baza raman cele din engleza, franceza, germana, spaniola, italiana, rusa, poloneza
- Ahrefs are actualizari lunare si in momentul de fata cuvintele cheie totale sunt la nivelul miliardelor, 3.1 miliarde mai exact.
- Numarul de cautari lunare este afisat atat la nivel local per state, cat si la nivel global.
- Ahrefs iti arata procentul de Organic VS. Paid si multiple cuvinte cheie / topicuri mama
- Sugestiile oferite sunt foarte acurate si de ajutor
- Exista metrici privind dificultatea cuvintelor cheie de exemplu care te ajuta intr-un mod vizual sa intelegi foarte bine cum stau lucrurile, inainte sa te apuci de treaba efectiv.
Exemplu:
Overview Scurt si la obiect referitor la rezultatele SERP:
Aici ai parte de date utile privind:
- Numarul de rezultate organice
- Care este nivelul de autoritate al domeniilor si backlinkurile
- Care este traficul estimat ptr. fiecare pagina
- Numarul de cuvinte cheie pentru care rankeaza fiecare pagina
- Care sunt cuvintele cheie de top pentru care se rankeaza
- Cate distribuiri sunt fie pe facebook / google+ etc cu acele pagini
De asemenea, mai ne place acest program pentru faptul ca ai un istoric cu pozitia in timp pe anumite cuvinte cheie si poti crea liste si grupuri daca doresti.
Uneori, doar de la un singur competitor poti acumula idei de cuvinte cheie, articole etc. Care te pot tine ocupat saptamani bune, poate chiar luni de zile, insa alteori acest lucru nu este suficient.
Asadar, ce putem face? Cautam mai departe, intram la sectiunea de competing domains sa vedem competitorii acestuia, sa acumulam mai multe idei de cuvinte cheie si observam urmatorii competitori de asemenea cu domeniile de mai jos:
Poti repeta procesul acesta cu toate site-urile, sa vezi cele mai bune cuvinte cheie organice pe care rankeaza fiecare, si daca este usor sa-I dam la o parte…de ce sa nu o facem, corect? 🙂
Sfat !
Cateodata, o singura pagina poate ranka pe sute de cuvinte cheie, atunci ce faci? Te concentrezi mai bine pe cele mai bune pagini ale competitiei mai degraba, si nu pe cuvinte cheie individuale.
Astfel, am intrat din nou pe ce ma intereseaza la somproduct, sectiunea de TOP Pages (pagini de top) si observam ca paginile de canapele, saltele, paturi tapitate, si cele de copii sunt cele mai cautate.
Ba chiar, doar pagina de saltele in sine valoreaza aproape 2.000 de dolari dupa cum se poate si vedea. Tare, nu-i asa? 🙂
Daca mergem si mai departe cu cautarea noastra, identificam si cuvintele cheie pe care obtine pozitii fruntase, pagina de saltele, si observam urmatoarele ca fiind cele mai ok de targetat, care aduc deja rezultate :
- salele
- saltele pat
- saltea pat
- saltele online
- saltele ieftine
- saltele de pat
- saltele somproduct
- Etc.
Acum desigur, pe langa cele amintite anterior, mai exista si alte unelte care te pot ajuta sa gasesti cuvinte cheie relevante, cele mai ok in aceasta privinta observam ca sunt urmatoarele:
- https://keywordtool.io
- http://soovle.com/
- https://ubersuggest.io/
- http://answerthepublic.com/
- https://ahrefs.com/keywords-explorer
- https://moz.com/explorer
- https://www.semrush.com
- http://keywordsnatcher.org
- https://secockpit.com
Oricum, indiferent de uneltele folosite, e nevoie de rabdare si meticulozitate, atentie la detalii ca sa identifici cele mai bune surse.
Ca si recomandare, intotdeauna cand folosesti o unealta de profil, cauta sa vezi daca are si urmatoarele facilitati:
- Dificultatea cuvantului cheie
- Numarul de cautari
- Clickuri
- Clickuri per cautare
- Costul per click
- CTR
- Numarul de cuvinte in grupul de cuvinte cheie
- Posibilitatea de a include / exclude termeni
- Etc.
Sfat 1!
Daca esti mai mult in zona de SEO, si mai putin cea de Advertising, atunci folosirea google keyword planner nu este tocmai indicata, deoarece posibilitatile tale sunt cam limitate cu el, sugestiile fiind destul de putine, comparativ cu unelte SEO de specialitate. Keep in mind faptul ca alaturi de Google Keyword tool, acuratetea este de 90-95%, niciodata 100%, de aceea nu strica sa mai folosesti si alte softuri in paralel, ca sa ai o estimare cat mai aproape de adevar.
Sfat 2!
O competitie ridicata nu este intotdeauna un motiv bun pentru a renunta la un cuvant cheie, totul se reduce in final la balanta intre valoarea de business a acelui cuvant cheie, si dificultatea de a obtine ranking in Google.
Unele cuvinte cheie sunt foarte usor de adus in TOP, insa de cele mai multe ori vizitatorii ce vin de pe acestea nu inseamna ca vor si cumpara, sa devina clienti, asa ca degeaba pierzi efortul in acea directie.
De cealalta parte a lucrurilor, o serie de cuvinte cheie foarte dificile pot aduce rezultate bune, insa doar in timp, si daca esti dispus sa investesti intr-un copywriter bun de exemplu… si bineinteles sa fii dispus sa astepti, caci majoritatea rezultatelor de TOP de pe Google ajung acolo in 1-2, chiar 3 ani, niciodata intr-o singura zi, sau in acelasi an. Defapt, este stiut faptul ca doar 5-10% dintre rezultatele Google din TOP 10 sunt acolo din anul in care au fost create, restul au vechime de minim 12 luni si au deja backlinkuri si vechime etc.
Vezi aici un studiu foarte bun referitor la cat de mult dureaza sa rankezi pe Google> https://ahrefs.com/blog/how-long-does-it-take-to-rank/
COSTUL Pe Click
Acest Metric este destul de important pentru advertiseri, insa si pentru SEO. De ce? Pentru ca cei implicati in SEO trateaza valoarea CPC-ului ca valoare comerciala. Aceasta, cu cat este mai mare, cu atat vin mai multi clienti din zona respectiva, corect? Bun.
Insa, un lucru important de stiut aici, cand vine vorba de costul per click, este ca acesta este mai volatil decat numarul de cautari lunare. Asadar, daca numarul de cautari pe luna pentru un anumit termen poate varia de la luna la luna, CPC-ul se poate schimba instant, de la zi la zi.
Asadar, cand vine vorba de CPC, valoarea lui o afli cat mai exact de data asta din Google Keyword Planner 🙂
Sfat 3!
Cand vine vorba de un topic mama sau topic parinte cum i se mai spune, iti sugerez sa incluzi cuvintele cheie relevante / sinonime etc. In pagina, sa fie mentionate pe alocuri, inclusiv in taguri pentru a ajuta la relevanta paginii in ochii lui Google.
Topicul parinte poate fi desemnat ca topicul ce aduce numarul cel mai mare de cautari catre pagina pentru care rancheaza acesta.
In functie de cuvintele cheie batute pe Google de utilizatori, iti cam poti da seama din ce categorie fac parte acestia si anume, pot fi in stadiul fie de Pre-cumparare:
- Engagement – Abia te descopera ca si Brand
- Educatie – Rezolvarea problemelor
- Research – Investigarea de solutii
- Evaluare – Identificare nevoi si cereri exacte
- Justificare – a pretului, a calitatii etc.
- Cumparare – Faza de tranzactie in sine, care dureaza cel mai putin (sub 5-10 minute)
Sau, stadiul de Post-cumparare:
- Adoptie (on-boarding cum i se mai spune / implementare solutie)
- Retentie (satisfactie cu produsul / serviciul obtinut)
- Expansiune (aici intra partea de up-sell, Cross-sell)
- Loialitate (aici nu avem nimic de adaugat, pur si simplu omul continua sa cumpere, iar si iar, si e loial brandului, te recomanda mai departe la prietenii lui etc.)
Gruparea cuvintelor cheie dupa potentialul de Business
Daca de obicei ne uitam la numarul de cautari pentru a clasifica si filtra cuvintele cheie, de aceasta data le vom filtra dupa potentialul de business ca si ROI – Return of Investment.
Asadar, daca te uiti in mod special dupa cuvintele cheie care iti aduc trafic si recunoastere a brandului, vei dori sa te concentrezi pe acele cuvinte care iti aduc o tona de trafic, dar nu inseamna neaparat ca se vor si converti in vanzari pentru afacerea ta.
De aceea, sa vorbim si de Emag in cazul de fata ca si potential de Business sa ne facem o idee cum stau lucrurile.
La o prima vedere, se pare ca paginile care aduc un business consistent catre prietenul nostru, Emag, sunt cele ce au:
- Aer conditionat
- Harta romaniei
- Remi
- Saltele
- Telefonul Huawei P8 Lite
- Anvelopele
- Telefoanele
- Scaune de Birou
- Precum si partea de asigurari…
De asemenea, de interes se pare ca sunt si urmatoarele:
- LG G4
- Anvelope de vara
- Iphone 8
- Iphone 7
- Canapele
- Camere de supraveghere
- Samsung galaxy S8
- Decoratiuni de craciun
- Lenjerii de pat
- Tablete
- Televizoare
- Scaune de bucatarie
- S7 Edge
- Ghete de barbati
- Jocuri educative
- Si birouri de calculator
Asadar, toate acestea cautate au o valoare comerciala foarte mare, fata de alte cuvinte cheie, din moment ce paginile respective in sine au o asa de mare valoare.
Mutandu-ne putin atentia dinspre produse, catre strategia emag-ului de blogging, mai observam urmatoarele….
- emag blog
- emag craiova
- concurs emag
- emag obor
- emag baneasa
- emag suceava
- emag petshop
- emag unirii
- emag braila
- emag afiliere
- emag crangasi
- despre emag
- asigurare emag
- emag newsletter
- emag card avantaj
- emag constanta
- card cadou emag
- garantie extinsa emag
- emag ecourier
- emag dorobantilor
- magazine partenere card avantaj
Stiind asadar acestea, ne putem face o idee despre ce vrea lumea cu adevarat sa gaseasca, corect? 🙂
De aceea, este extrem de important o etapa initiala de research, inainte sa ne apucam sa cream continut din capul nostru.
Ulterior, mai este un singur pas de facut, si anume… prioritizare articolelor.
Vei avea nevoie sa ai in vedere metricile, sa analizezi lucrurile, sa grupezi articolele si sa urmaresti intrebari precum:
- Care este potentialul de trafic pe acest grup de cuvinte cheie?
- Cat de mare este competitia? Cat va lua sa rankezi?
- Cate resurse vor fi dedicate, dar in promovare?
- Care este ROI-ul traficului? Va converti acel trafic, sau doar va creste traficul si atat?
Toate acestea trebuie sa duca la cuvintele cheie care aduc cele mai multe rezultate, si au un ROI mai ridicat, nu neaparat la cuvintele cheie pe care e usor sa ranchezi sa obtii pozitii fruntase.
Ok bun, ai prioritizat lucrurile si incepi sa creezi, insa e nevoie sa ai in vedere ca e necesar sa adaugi si:
- Video
- Audio
- Diagrame & Grafice
- Quiz-uri
- Joculete
- Infografice
Nu doar text, ca lumea se plictiseste rapid azi 🙂
Acestea fiind spuse, spor la cercetat cuvintele cheie care sunt cele mai potrivite pentru tine si afacerea ta!
Vă mulţumesc pentru aceste sfaturi şi mai ales pentru link-uri! Sunt foarte utile!
Vă rog să îmi spuneţi dacă acest tip de cercetare a cuvintelor cheie se aplică şi pentru anunţuri?
se aplica pentru orice tip de pagina