In caz ca doresti sa imbunatatesti experienta utilizatorilor la tine pe site, atunci e nevoie sa te asiguri ca tot ce ai publicat, inca este in picioare din punct de vedere al linkurilor. Acestea atunci cand le apesi, e necesar sa duca la paginile care trebuie, nu la pagini care nu mai exista, care au fost mutate sau sterse.
Facand aceasta operatiune, cu siguranta vei avea un impact pozitiv asupra rankingului tau pe Google.
De asemenea, de notat este ca poti avea linkuri invalide la tine pe site, care numai functioneaza, deci numai sunt relevante, si de asemenea mai pot exista linkuri la tine catre site de la altii care numai sunt actuale, fie ai schimbat tu url-ul acelui material sau ceva similar.
Asadar, hai sa incepem….
Cum sa gasesti linkurile invalide de pe site-ul tau
Linkurile invalide sunt acele tipuri de linkuri ce directioneaza oamenii catre resurse ce nu mai exista, acestea pot fi pagini interne (de pe propriul site), ori pagini externe (catre alte domenii, nu al tau).
Iata mai jos cateva exemple de cum arata paginile cu linkuri invalide:
La baza, acestea pot fi numite si erori de tip 404, toate afisand un mesaj de genul “sorry, but nothing to see here”, ori ceva de genul.
De cele mai multe ori, linkurile oferite de tine catre ceilalti devin “moarte”, daca le putem spune astfel, deoarece acele site-uri au hotarat sa schimbe url-ul acelei pagini catre care am facut noi referire, sau pur si simplu si-au sters acea pagina, sau chiar site-ul cu totul in unele cazuri :))
Multi din industria de SEO si nu numai afirma ca daca ai prea multe linkuri invalide pe site, nu vei mai avea aceeasi reputatie ca alt site de exemplu, caruia ii functioneaza toate linkurile. In acest caz, ce poti face?
Te poti inarma cu o suita de pluginuri / softuri care sa te notifice atunci cand un link nu mai este valid. Noi folosim broken link checker pe wordpress si merge ok, cu actualizari saptamanale privind situatia validitatii linkurilor, atat interne cat si cele externe.
Pentru mai multe detalii privind erorile de tip 404, te invitam sa citesti acest material, chiar de la tata Google >
https://webmasters.googleblog.com/2011/05/do-404s-hurt-my-site.html
Descoperirea linkurilor invalide de pe site-ul tau!
Pentru site-urile mici si medii, poti folosi Site EXplorer-ul pentru a depista linkurile externe care nu mai sunt in functiune.
Asadar, sa nu zica lumea ca favorizam doar Emag-ul, in acest material vom oferi ca exemplu site-ul > https://www.lauraadamache.ro si vom face ceva analize pe acesta.
Intram frumos in Ahrefs, scriem numele site-ului si ne uitam la categoria de broken links sa vedem cum stau lucrurile.
In exemplul nostru, observam 97 de pagini cu linkuri care nu mai exista, iar ce putem face noi aici este sa le rezolvam de indata, daca este site-ul nostru, ori daca am observat acest aspect la altcineva, ii putem contacta, notifica cu privire la cele observate la acestia si rugati eventual daca vor sa ofere link inapoi catre noi (avand in vedere ca i-am ajutat sa nu mai piarda din autoritatea in ochii lui Google, cu erori de genul).
Sfat!
Pentru site-urile mai mari, recomandarea noastra este sa folosesti optiunea de site audit din cadrul Ahrefs, este mult mai ok si lucrurile ar arata cam asa, ceva mai detaliat > https://ahrefs.com/site-audit
Rezolvarea linkurilor de pe site!
Adevarul este ca aceasta parte este relativ usoara, insa destul de plictisitoare, if you ask me 🙂 Asadar, daca nu ai timp, sau nu-ti place, poti ruga pe cineva din firma, sau recruta pe cineva sa te ajute fix cu acest tip de task.
Lucrul pe care acel om ar trebui sa il faca este sa inlocuiasca linkurile gasite cu ahrefs, ce sunt invalide, cu linkurile noi, valide. Procesul in sine poate dura de la 5 minute, pana la cateva saptamani, sau chiar luni, daca vorbim de mii de pagini, insa ideea este ca trebuie facut manual si deci… trebuie sa se ocupe cineva, e nevoie de intereventia umana in acest gen de lucruri 🙂
Pentru aceste tipuri de proiecte, poti gasi oameni dornici sa te ajute pe: fiverr.com, freelancer.com, upwork, elance.com cu plata pe ora sau pe proiect, si gata, ai rezolvat toata problema.
Iata mai jos cateva din lucrurile ce poti ruga persoana respectiva sa faca pentru tine:
- Sa contacteze site-urile ce ofera link catre tine si sa-i rogi sa remedieze situatia, mai exact, sa schimbe linkul vechi, cu linkul potrivit, nou, valid.
- Sa faci redirectari de tip 301 de la pagina ce nu mai exista, catre locatia noua.
- Sa recreezi si sa inlocuiesti continutul de pe pagina invalida
- Poti sa faci redirectare de tip 301 de la pagina invalida, catre o pagina relevanta la tine pe site, similara.
- Sa te ajute sa faci “pagina 404 continut negasit“ o optiune viabila, avand link catre homepage – si sa fie redata frumos, cu un mesaj pe masura, amuzant poate. De exemplu cel de la Altex mi se pare fain, cu cutia 🙂
Solutia este unica, de la caz la caz, si daca oferi indrumarea necesara, suntem siguri ca vei gasi pe cineva care sa te ajute.
Ce ni se pare foarte interesant atunci cand ai softuri specializate de genul celui ca ahrefs, este ca poti vedea foarte clar linkul in sine si ancora folosita, ceea ce este foarte tare.
Linkurile invalide nu doar ca iti scad din trust in ochii lui Google, dar de asemenea contribuie la o experienta pe site a utilizatorilor care nu este deloc in favoarea ta. De aceea, este bine sa faci fiecare efort cu putinta sa rezolvi aceste erori.
Recomandare!
Daca vrei sa eviti sa ai astfel de probleme, sfatul nostru este sa faci o notificare in Google Calendar, care sa fie saptamanala sau lunara, cu SEO Audit-uri in care sa incluzi si facilitatea verificarii linkurilor.
Sfat!
In caz ca nu mai tii minte la ce link faceai referire, poti folosi aceasta unealta de la Way Back Machine sa vezi despre ce link era vorba > http://archive.org/web/
Redirectarea linkurilor invalide catre pagina de homepage e posibil sa nu fie cea mai buna optiune.