Recunoasterea vocala
Sunteti gata sa incepeti sa dictati documentele si textul cu cuvintele voastre? In loc de a adauga functii de dictare sau text-to-voice, Windows 10 grupeaza usor comenzile vocale sub Recunoasterea vocala, care interpreteaza cuvantul rostit in sistemul de operare pentru o varietate de sarcini.
Windows 10 permite sa configurati recunoasterea vocala pentru a ajuta utilizatorii sa controleze un sistem de operare cu vocea. Aceasta caracteristica va permite sa deschideti aplicatii, programe, faceti click pe meniuri, editati intr-un document, trimiteti e-mailuri si multe altele. Toate aceste procese se executa ca urmare a exprimarii verbale a utilizatorului, folosind un microfon incorporat sau extern. Dar inainte de a incepe, trebuie sa configurati unele dispozitive, cum ar fi Microfon, Computer si setari conexe.
Sa vedem cum sa configurati corect aceste functii de recunoastere si sa imbunatatiti ascultarea Windows pentru vocea voastra. De ce spunem „vocea voastra”? Pentru ca fiecare voce este speciala, diferita, iar fiecare mod de pronuntie sau de alegere a unor cuvinte sunt la randul lor, aparte. Folosirea la maxima capacitate a functiilor de recunoastere vocala presupune un efort initial de „invatare” reciproca. Dar sa ne intoarcem la setarile tehnice de start.
La inceput, recunoasterea vocala era disponibila numai in engleza, franceza, spaniola, germana, japoneza, chineza simplificata si chineza traditionala. Dar cum inca majoritatea instalarilor de Windows din lume aveau versiunile in engleza pe sistemele de operare sau in aplicatii, utilitatea a fost prezenta.
Configurati recunoasterea vocala in Windows 10
1. Accesati caseta de cautare de langa meniul Start si selectati Recunoasterea vocala Windows.
2. Inainte de a incepe sa utilizati functia de recunoastere vocala, incepeti prin a configura receptia.
3. Selectati setarile Microphone si faceti click pe Next.
4. Urmatoarea fereastra sugereaza sa selectati un microfon si sa il asezati in locul potrivit (este mai ales cazul in care aveti si un microfon extern – special sau cel al castilor).
5: Reglati volumul microfonului de pe panoul frontal si pronuntati textul cu caractere aldine italice prezentat pe ecran. Cand este evidentiat butonul Next, apasati-l.
6. Click pe Finish, si gata.
Dupa ce ati terminat de configurat microfonul, instrumentul de recunoastere a vocala Windows apare pe marginea superioara a ecranului computerului. Puteti acum testa texte simple, si cateva comenzi de baza (deschidere aplicatii, salvare, inchidere). Nu va ganditi acum ca in curand veti putea face prelucrari avansate de imagini, sau query-uri complexe in baze de date. Dar nu acolo aveati probleme cu timpul si productivitatea, nu? Ce ne mananca cel mai mult timpul este scrierea textelor, raspunsurile la emailuri… Si da, aici veti gasi un super ajutor.
Dar probabil ca primii pasi vor fi sa verificati cateva cautari in Google, la care sigur v-ati gandit daca ne-ati citit ghidul de Cautare vocala SEO: optimizare site.
Antreneaza-ti calculatorul pentru comenzi vocale
In acest moment, va puteti aventura in documente Windows si puteti utiliza comanda vocala cu o varietate de fisiere Microsoft – totul este gata. Cu toate acestea, va recomandam sa exersati ceva mai mult, pentru a imbunatati capacitatile de recunoastere vocala ale Windows. Cel mai recent software de la Microsoft are capacitatea de a va invata vocea – cu ceva practica.
Probabil ca va intrebati inca, de ce am dat drumul acestui articol, atat timp cat limba romana nu era disponibila in Windows 10 pentru voice recognition. Ei bine, nu era.
Acum lista de voice recognition languages in Windows 10 include mult mai mult, si puteti face download de aici: Microsoft Voice Recongnition Additional Languages Download Page.
Viitorul cautarii vocale in lumea Microsoft
In ceea ce inseamna cautare – Search Engine si SEO, Microsoft inseamna Bing. Iar ce inseamna Bing, inseamna si alte motoare de cautare si aplicatii care ii folosesc indexul si tehnologia.
Un sfert sau mai multe dintre cautarile Bing sunt bazate pe voce
Pentru Bing, cautarile vocale pot deveni baza mai devreme decat pentru Google sau orice alt motor de cautare. Acum cativa ani, reprezentantii Bing au dezvaluit ca 25% din toate cautarile efectuate prin intermediul Windows 10 erau bazate pe voce. Procentul sigur a devenit si mai mare acum, avand in vedere popularitatea crescanda a cautarii vocale.
Google nu a dezvaluit pe deplin in public statisticile sale in cautarile vocale, dar probabil ca nu este chiar atat de departe de Bing. In linii mari, cei de la Google a anuntat cam in aceeasi perioada cu Bing ca aproximativ una din cinci cautari Google efectuate de pe un dispozitiv mobil sunt cautari vocale. Multe se pot schimba intr-un an, asa ca va fi interesant sa vedem ce fel de statistici de cautare vocala urmeaza.
Bing sustine mai multa tehnologie vocala decat Google
Poate parea surprinzator faptul ca Bing a plecat cu un avantaj in fata Google pentru cautarea vocala, dar exista un motiv bun pentru asta. Trei dintre cei patru asistenti virtuali majori de pe piata – Siri Apple, Cortana Microsoft si Alexa Amazon – folosesc Bing pentru cautarile lor. Google, desigur, isi are propriul Google Assistant, dar nu este de ajuns, data fiind dispersariea sistemelor de operare si a vendorilor pentru smartphones.
Concluzie
Recunoasterea vocala este cu siguranta o caracteristica care schimba modul in care utilizati Windows. In aceasta era a tehnologiei avansate, nu dorim cu adevarat sa ne bazam pe introducerea textului. Aceasta caracteristica speciala reduce efortul de tastare si doar controlul vocal este suficient pentru a finaliza munca.
Este interesant, dar si productiv. Am invatat modalitati de configurare a recunoasterii vocale in Windows 10. Faceti-va viata mai usoara folosind aceasta caracteristica uimitoare. De ce am amestecat in acest articol comanda vocala, cu dictarea de texte si cu cautarile in Bing? Pentru ca totul pleaca de la nevoile noastre.
Avem nevoie de toate acestea. O parte din ce in ce mai mare din munca noastra se desfasoara in timp ce suntem in miscare. Nici nu mai tinem minte cand a fost ultima oara cand am facut, la un moment dat, un singur lucru. Deja nu mai vorbim de multitasking, si de parallel tasking. Dar e ceva ce nu putem face simultan, nu? Sa scriem doua lucruri deodata.
Un pic de trivia.. am avut in liceu o colega, ambidextra, care putea scrie cu ambele maini, in acelasi timp, pe doua caiete diferite. Deci da, se poate, dar totusi: putea doar sa scrie acelasi lucru. Amuzand dar inutil. Ce vom face noi maine insa? In timp ce mainile vor scrie un raport, vom dicta cautari si solicita documente. Iar copii nostri, ce vor face? Cine stie…