Introducere

Deseori utilizatorii WordPress sunt derutati de diferenta dintre articole si pagini. Implicit, WordPress vine cu doua tipuri de continut: articole si pagini. Alte tipuri de continut se pot realiza folosind teme sau plugin. Printre ele amintim: testimoniale, portofolii si tipuri personalizate.

Ca si incepator, probabil te intrebi care este diferenta dintre articole si pagini? Acestea par sa arate asemanator in tabloul de bord WordPress si pe site-ul web. Cititori ne intreaba adesea: De ce am nevoie de ambele? Cand trebuie sa folosesc articole? Cand trebuie sa folosesc pagini?

In acest articol va vom explica diferenta dintre articole si pagini in WordPress.

Ce sunt articolele in WordPress?

Articolele reprezinta continut pentru blog listat in ordine invers cronologic (cel mai nou continut apare sus, primul). Vei vedea articole listate pe pagina ta de blog si in functie de setarile generale, poti vedea articolele chiar pe prima pagina, daca aceasta este setata ca fiind cea de blog.

Daca folosesti WordPress ca si blog, atunci vei ajunge sa folosesti articole pentru majoritatea continutului site-ului tau web. Poti adauga si edita articolele tale WordPress din meniul ‚Articole’ in tabloul tau de bord.

Datorita ordinii lor invers cronologice, articolele tale ar trebui sa fie oportune. Cele vechi sunt arhivate pe baza lunii si anului. Cu cat postarea devine mai veche, cu atat utilizatorul trebuie sa sape mai mult pentru a o gasi. Ai optiunea de a organiza articolele dupa categorii si etichete.

Deoarece articolele WordPress sunt publicate si tinand cont de data si ora, ele sunt sindicalizate prin fluxuri RSS. Acestea permit cititorilor tai sa fie notificati de cea mai recenta postare prin fluxuri RSS. Bloggerii pot folosi fluxurile RSS pentru a livra transmisiunile email prin servicii ca si Constant Contact, Aweber sau MailChimp. Poti crea un ziar zilnic si saptamanal pentru ca audienta ta sa se aboneze la el.

Articolele incurajeaza conversatia. Ele au o functie pentru comentarii care permite utilizatorilor sa comenteze pe un topic specific.

Articolele WordPress au numele autorului si data de publicare/actualizare.

Acum ca stii ce sunt articolele, sa aruncam o privire la ce sunt paginile si care sunt diferentele dintre ele.

Ce sunt paginile in WordPress?

Paginile sunt continut de tip unicat ca si pagina despre tine, politica de intimitate, pagina de contact, etc. In timp ce WordPress stocheaza data publicarii paginii, acestea sunt entitati fara varsta. De exemplu, pagina despre tine nu se presupune ca expira. Desigur ca te poti intoarce si sa-i faci actualizari, dar schimbarile nu vor fi notate despre pagina 2012, despre pagina 2013 etc. Deoarece nu au data si ora legate de pagini, ele nu sunt incluse in fluxul tau RSS implicit.

Poti sa adaugi sau sa editezi pagini in WordPress din meniul ‚Pagini’ in tabloul tau de bord.

Paginile nu ar trebui sa fie sociale in cele mai multe cazuri, ele neincluzand butoane de distribuire sociala. De exemplu, probabil nu ai vrea ca alte persoane sa trimita pe twitter pagina ta cu politica de intimitate in cele mai multe cazuri.

Paginile nu includ comentarii. Tu nu vrei ca utilizatorii sa comenteze pe pagina ta de contact. Este o optiune de a activa comentariile, insa, este dezactivata implicit pentru paginile tale WordPress.

WordPress vine implicit cu o functie care iti permite crearea sablonului personalizat pentru pagina folosind tema ta. Asta permite dezvoltatorilor sa personalizeze aspectul paginii cand este necesar.

Paginile au si o functie arhaica numita ‚Order’care te lasa sa customizezi ordinea de pagini dandu-le o valoare numerica.

Paginile in comparatie cu articolele WordPress

Rezumand, urmatoarele sunt diferentele cheie dintre articole si pagini in WordPress.

  1. Articolele sunt determinate de timp, iar paginile sunt fara timp;
  2. Articolele sunt destinate discutiilor deschise, pe cand paginie nu sunt atat de sociabile;
  3. Articolele sunt organizate folosind categorii si etichete, insa paginile sunt ierarhice si pot fi organizate ca si pagini copil si parinte;
  4. Articolele sunt incluse in fluxul RSS spre deosebire de pagini care nu sunt incluse.
  5. Articolele au autor si data de publicare, iar. paginile nu au aceste informatii afisate in fata site-ului.

Intrebari puse frecvent

Cate articole si/sau pagini pot avea?

Poti avea cate pagini si/sau articole vrei. Nu exista o limita la numarul de pagini sau articole care pot fi create, acest aspect fiind o asemanare intre cele doua tipuri de continut. Este recomandat sa ai un numar limitat de pagini, dar un numar cat mai mare de articole. Te va ajuta la SEO.

Vreuna dintre ele este mai avantajoasa la SEO?

Motoarelor de cautare le place continutul sa fie organizat. Continutul cu timp nedeterminat este considerat sa fie mai important; insa, sunt multe prioritati date ultimului continut determinat de timp.

Ce pagini ar trebui sa creez pe site-ul meu web sau blog?

Asta depinde de ce tip de blog sau site web iti faci. Va recomandam cel putin 3 pagini: prima pagina, numita si Acasa; pagina Despre, unde vor fi afisate informatii despre site sau persoanele din spatele site-ului si pagina Contact; care are publicate datele de contact si un formular de contact.

Pot schimba articolele in pagini si vice versa?

Multi incepatori adauga continut accidental in articole cand acestia voiau, de fapt, sa creeze pagini. Daca abia ai inceput, poti repara asta simplu cu plugin-ul post type switcher sau cu alt plugin similar.

Exista mai multe tipuri de continut WordPress decat articole si pagini?

Da, exista. Insa, aceste tipuri de continut implicite includ atasamente, revizuiri si meniuri de navigatie care nu sunt folosite normal ca si articole si paginile.

Leave a Reply

Call Now ButtonSUNA