Ce este o cautare vocala?
Cautarea vocala este o tehnologie de recunoastere a vocii care permite utilizatorilor sa caute prin dictarea intrebarii, in locul tastarii acesteia in casuta de text.
Aceasta practica este relativ noua, dar propagarea este masiva. Este posibil ca unii dintre voi sa fi folosit deja speech recognition software, atat text-to-speach cat mai ales inversa – transcrierea in text a vorbirii. Un exemlu foarte bun in acest sens este, de pilda, suita Dragon Naturally Speaking*, un pachet software de recunoastere a vorbirii.
Domeniul SEO este in continua evolutie, iar evolutia in cautare vocala este una particulara. Desi trunchiul comun este inca unul solid, exista cateva elemente care diferentiaza substantial cautarea clasica de la tastatura de cea „de la microfon”.
Lumea SEO este „lovita” deja aproape lunar de catre un update major al algoritmului Google. Dar cel mai important update a sosit deja! Cea mai importanta modificare va fi adusa de catre raspandirea rapida a tehnicilor de cautare vocala.
Ce inseamna optimizare site pentru cautare vocala?
Cheia la o optimizare SEO pentru voice search este crearea unui continut simplu, clar, precis si cat mai relevant pentru Google referitor la o cautare specifica.
Am spus-o deja mai sus, cautarea vocala este pur si simplu inlocuirea tastaturii cu comanda vocala pentru a cauta ceva de interes in acel moment. Fie ca este vorba de un computer, un smartphone, o tableta sau chiar un televizor smart, coamanda vocala inseamna si cautare vocala.
Astazi, puteti utiliza smartphone-ul pentru a intreba orice, iar in functie de tipul cerintei, asistentul va opera o actune, sau va deschide o pagina cu rezultate de cautare.
„Ok Google, cum este vremea?” Raspuns: „in prezent, in Bucuresti sunt 21 grade cu cer senin, in aceasta noapte sunt anuntate 8 grade cu un cer partial noros.”
Acesta este un exemplu in care asistentul furnizeaza direct o informatie. Dar cum face asta? Oare asistentul operat de smartphone are acces la o baza de date meteorologice? Nu asa cum s-ar crede, ci clasic, prin cautare pe Internet.
„Ok Google, cum este vremea?” – cum se ajunge sa primiti rezultatul direct? Asistentul ia cererea, pe care o transforma intr-o cautare pe Google.
O data gasit un set de rezultate, el citeste fragmentul prezentat in partea de sus a SERP, in timp ce iti ofera numele sursei. Pana aici aparent nimic special, dar vom trata mai jos un detaliu esential: o cautare vocala va folosi aproape de fiecare data rezultatul de pe Pozitia 0 – cand are „in stoc” asa ceva.
Asistentul intelege foarte bine cererea si este destul de specific si precis in ceea ce isi propune. Si cum aceste tehnologii sunt in continua evolutie, cererile de cautare vocala sunt din ce in ce mai bine satisfacute.
Chiar daca pentru moment gama de rezultate valoroase pe limba Romana nu este deosebit de vasta, este suficient sa comparam cu ce se intampla in SUA, ca sa vedem incotro ne intreptam si cat de repede.
De ce este importanta cautarea vocala pentru SEO?
Google devine mai precis cu privire la intelegerea vocii noastre. Precizia este acum de 95%.
In general, cand vine vorba de tot ce inseamna online, mobilul este marele castigator. Este deja de cativa ani instrumentul pe care il folosim cel mai mult pentru cautarile online.
Prin natura sa, mobilul este facut pentru a inregistra vocea, ceea ce il face instrumentul perfect pentru cautarile vocale.
In medie, este de 3 ori mai rapid sa comanzi o cautare vocal decat in scris, asta daca browserul ar fi deja deschis cu pagina de cautare. Pe aceasta linie, nu discutam insa doar de viteza. Desigur, viteza conteaza enorm in viata noastra, dar mult mai importanta este comoditatea. Ne intrebam si noi, cand mai avem ocazia sa facem un singur lucru la un moment dat?
Pe scurt, pentru a merge mai departe, cautarea vocala are un drum lung, dar este cu siguranta modul principal in care in curand se va face o cautare pe Google!
Deci, v-am convins ca ar trebui sa luati in considerare cautarea vocala in propria strategie SEO? Ok, atunci haideti sa vedem cum se face.
Optimizare site pentru cautarea vocala in Google
Optimizarea pentru cautare vocala a unui site nu scapa de principiile obisnuite ale SEO. Daca in cazul promovarii de continut video modalitatile si principiile SEO sunt substantial diferite, in cazul unei cautari vocale, ceea ce avem de facut este tot o optimizare site Google. Cautarea vocala va genera rezultate ca orica cautare – fara a uita insa de existenta elementelor specifice. Deci vocala sau text, pentru a fi gasit pe o cautare, trebuie sa fii sus in rankings.
Care ar fi principiile generale – liniile de baza pe care se poate actiona pentru o pozitionare foarte buna? Pe rand:
Studiati intentia de cautare (search intent)
De multe ori, facand keyword research pentru a scrie un articol, descoperim ca subiectul multor pagini rezultate nu are nicio legatura cu subiectul cautarii. Uneori cautarea nu este cea corecta (probleme de search intent). Alteori, Google nu ridica in prima parte a SERP articolele care ar trebui sa fie acolo. Oricum ar fi, acolo este „o paine de mancat”.
Ce rost are plasarea pe o cautare a unei pagini pe care oamenii nu se asteapta sa o gaseasca acolo, sau nu le foloseste la nimic? Probabil ca niciunul. Atunci analizati unde este loc de intrat cu o pagina proprie. Apoi, creati un continut mai potrivit acelei cautari decat rezultatele pe care le-ati gasit.
Aici trebuie sa facem o paranteza: ce se intampla daca una dintre paginile care nu au ce cauta acolo va apartine? Va ganditi ca ati avut noroc, si ca traficul e trafic? Mai mult ca sigur insa este o abordare gresita, pentru ca intrarile pe acea pagina vor fi putine, iar rata de bounce extrem de mare.
Acum sa revenim la intentia de cautare. Continutul unei pagini nu este de ajuns sa raspunda strict la cheia de cautare introdusa, trebuie sa indeplineasca mai ales intentia de cautare a utilizatorului. Chiar daca de foarte multe ori cele doua sunt identice, sunt foarte importante si cazurile in care apar diferente.
Pentru inceput, trebuie sa il multumiti pe Google. Pagina voastra trebuie sa raspjunda cererii – cheia de cautare. Dar mult mai important este sa intelegeti ce asteapta un utilizator care cauta acolo acest cuvant cheie. Daca din titlu si din meta-descriere nu raspundeti si intentiei de cautare, CTR-ul din search va fi minim. Apoi, daca vizitatorul ajuns pe pagina nu gaseste si in continut ceea ce dorea, va iesi rapid.
Exemplu analiza search intent
Verificam doua variante de intrebare:
- Recruteaza un consultant SEO
- Ce este un consultant SEO
Cautarile, evident, nu vor avea acelasi obiectiv. Totusi, sau mai bine zis, din pacate, la niciuna dintre aceste cautari nu veti primi „raspunsurile” dorite. De ce v-ar interesa acest amanunt? Pentru ca, daca analizati cu atentie rezultatele, veti vedea ca patrunderea in aceste zone de competitie poate fi dificila.
Daca va axati doar pe cuvintele cheie mentionate mai sus, foarte greu de crezut ca ii veti depasi pe cei care sunt deja acolo sus. Dar daca mergeti mai departe pentru a intelege intentia reala a fiecareia dintre cele doua cautari?
Incercam sa urmarim drumul, incepand cu patru pasi:
- Ce este un consultant SEO (cautarea initiala – generala)
- Ce face un consultant SEO (trecerea de la definitie la detalii concrete)
- Cand am nevoie de un consultant SEO (trecerea de la informare la documentare)
- Unde pot gasi un consultant SEO (intentie de cumparare).
Incercati sa raspundeti corect si explicit la fiecare dintre acesti patru pasi, si sansele de succes va vor creste exponential.
Revenim. Pare ca am divagat, dar afirmasem deja: o cautare vocala nu exclude nimic din elementele necesare pentru pozitionarea in cautarile text. La acest segment insa, care este aspectul specific pentru o cautare vocala? Viteza cu care se poate da o noua cautare face oamenii mai dispusi sa incerce cautari succesive, in incercarea de a gasi cautarea potrivita. Cu cat sunteti mai aproape de intentia lor (vedeti mai sus exemplul celor patru pasi), cu atat veti ajunge mai sus.
Raspunsul la intrebari
Oamenii nu vor avea aceleasi intrebari pe motoarele de cautare prin intermediul tastaturii fata de cele vocale.
O persoana care cauta „Supermarket Bucuresti” prin intermediul tastaturii, mult mai probabil va cauta „Unde este cel mai apropiat supermarket din Bucuresti?”
La acest gen de intrebari ne lovim de situatie aparte. Cu cat este mai clara intrebarea, cu atat mai precis va fi raspunsul. Daca pagina noastra are acel raspuns precis, castigam. Foarte multe site-uri clasice obisnuiau sa adune toate aceste intrebari si raspunsuri intr-o singura pagina.
Dar nu ar fi mai bine sa faceti cate o pagina pentru fiecare dintre aceste raspunsuri? Acest lucru ar permite Google sa inteleaga mult mai bine fiecare intrebare – raspuns. Daca in cautarea text chiar si cu o pagina bloc tot ati putea ajunge in primele pozitii, la o cautare vocala sansele mult mai mari le va avea o pagina care contine strict acea pereche intrebare – raspuns.
O varianta combinata este crearea unei pagini care contine toate intrebarile, din care fiecare intrebare duce la o pagina separata cu raspunsul individual.
Asadar, si pe scurt, crearea de continut bazat pe intrebari va va creste sansele de a raspunde la intrebarile de cautare vocala.
Concentrarea pe long-tail keywords
Dupa ce ai inteles intentia de cautare si trebuie sa raspunzi la intrebari, aceasta rezulta din Long-tail keywords – cuvinte cheie lungi.
Dar ce sunt cuvintele cheie lungi? Sunt pur si simplu interogari formate din 4 cuvinte sau mai mult. Cuvintele cheie scurte sunt in general caracterizate de un volum mult mai mare de cautari, dar si de o concurenta serioasa intre rezultate. Long-tail-urile insa aduc foarte putine cautari, dar concurenta mau mica si – mai ales, un procent de click din SERP mult mai mare.
Sa spunem ca cineva da o cautare „bicicleta”. Va obtine tot felul de rezultate. Vanzari de biciclete, reparatii, reguli de circulatie, stiri, povesti cu hipsteri, si cine mai stie ce. Pe cand o cautare „Pret bicicleta de dama pentru oras” va debarasa cea mai mare parte din rezultatele necorespunzatoare intentiei reale.
Deci, aceste cuvinte cheie lungi merita foarte multa atentie in conteztul cautarilor vocale. Pentru aceasta, va recomand sa va puneti 2 intrebari.
- Cum ar putea o persoana sa puna o anumita intrebare daca a vorbit in loc sa foloseasca tastatura?
- Cum pot viza un cuvant cheie similar?
Acum, avand temele facute, este momentul sa treceti la partea de optimizare site pentru cautare vocala.
Creati continut optimizat pentru fragmentele prezentate
Va intrebati deja, ce este un fragment prezentat? In jargonul SEO, este elementul care poate intra in pozitia 0 in Google. Gata inca o nelamurire, ce este pozitia zero? Este rezultatul care apare in SERP deasupra primului rezultat.
In general la pozitia zero se prezinta direct o parte din raspunsul la cautarea data. De multe ori, acest extras este suficient pentru a raspunde complet la intrebare, dar pentru completare extrasul se termna cu link catre site-ul de unde s-a extras pasajul. Aceasta pozitie, desi cum spuneam, uneori nu determina click din search, tot are un CTR foarte mare comparat cu pozitiile normale din pagina de rezultate.
De ce am facut aceasta paranteza? Pentru ca de cele mai multe ori, la o cautare vocala se va furniza raspunsul de la pozitia 0. Daca acest raspuns este foarte bun, va atrage atentia vizitatorului suficient cat sa il duca pe acesta catre site-ul nostru.
Si iata cea mai importanta specificitate in optimizarea site-ului pentru cautare vocala: optimizarea pe fragmente extrase. Google da in format audio raspunsul la o cautare vocala. Daca fragmentul nostru nu este suficient de simplu si de precis, Google va alege alt fragment.
Cum obtinem pozitia 0 in Google?
Cum facem o asemenea optimizare a continutul pentru fragmentul prezentat? Pe scurt, am prezentat deja modalitatea:
- Vizati cuvinte cheie lungi (long-tail).
- Raspundeti la o intrebare care contine long-tail-ul.
De asemenea, este necesar sa ai un raspuns corect la intrebare, dar si sa fii cel care raspunde cel mai bine.
Pentru ca fragmentul sa poata fi preluat atat pentru Pozitia 0, cat si pentru raspunsul vocal, cel mai bine este sa adaugati specificul la lista deja cunoscuta a partii de optimizare on-page:
- Descompuneti continutul in mai multe parti / trepte.
- Inversati ordinea logica fireasca a unui text – de la problema la concluzie, incepand direct cu raspunsul la intrebarea de baza. Continuati apoi cu toate elementele de constructie, descrieri, statistici, elemente, istoric s.a.m.d.
- Plasati la inceput in text intrebarea tip long-tail keyword si urmati-o de un paragraf continand raspunsul scurt si la obiect.
- Continuati textul cu paragraf nou.
- Folositi imagini, videoclipuri, grafica computerizata.
- Faceti articolul foarte usor de citit, astfel incat chiar si pentru un copil de 8 ani sa inteleaga ce explicati.
- Asigurati-va ca utilizati liste (bullet sau numbered).
- Partile mari ale textului deschideti-le cu tag-uri H2, H3 etc.
Concluzie
Cautarea vocala este o continuare a referentierii naturale. Reprezinta o evolutie naturala a domeniului SEO, si de aceea afirmam ca viitorul ii este puternic.
Segmentul de cautare vocala nu este inca foarte prezent in Romania, dar au aparut deja stadii incipiente ale dezvoltarii. Stim deja ca exista o progresie clara pe acest segment.
Cuvantul de final: trenul cautarii vocala a pornit motoarele, si ar fi pacat sa nu te imbarci imediat. In orice caz, nu nimic de pierdut prin optimizarea site-ului in aceasta directie – tehnicile utilizate au rezultate la fel de bune si pentru cautarea clasica tip text. Adica, in cel mai rau caz, iti vei creste traficul din cautarile trimize prin tastatura.
Nota: am mentionat mai sus un pachet software specific Text-to-Speach, iata si referinta – website Dragon Naturally Speaking.