Skip to main content

De ce au atat de mult succes productiile video? Sunt usor de produs iar oamenilor le plac. Exista, de asemenea, un potential mult mai mare mare de a obtine rapid un ranking bun prin intermediul tehnicilor de SEO pentru Youtube.

SEO Video ranking - ghidul incepatoruluiDe ce ar trebui sa creati materiale video

Nu vom inceta niciodata sa sustinem acest fapt: crearea de continut este cheia unei mari strategii de crestere in trafic organic. Crearea de continut este insa mult mai mult decat doar postari tip blog. Include infografice, podcast-uri, materiale video si multe altele. Unul dintre lucrurile deosebite la toate aceste tehnologii este ca barierele de intrare sunt foarte scazute. Aceste tipuri de continut nu necesita nici o multime de echipamente speciale, nici expertiza profesionala. Tot ce ai nevoie sunt cateva instrumente de baza, putina cercetare si dorinta de a invata.

De ce oamenii publica online materiale video? Pentru ca sunt atat de grozavi in fata la camerei? Sigur, pentru unii oameni. Dar, pentru majoritatea dintre noi, se datoreaza faptului ca realizarea de materiale video este un alt mod de a crea continut de calitate. Analiza oricarui set de statistici Youtube releva un fapt foarte interesant. Care este acesta? Promovarea unui canal Youtube poate fi o decizie cat se poate de benefica pentru strategia de crestere!

5 motive pentru care trebuie sa faci video

Pe scurt, iata cinci motive pentru care materialul video este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru brandul tau:

  1. Este cel mai popular tip de continut. Orice statistica despre „cel mai vizionat videoclip de pe Youtube” este plina de numere din 7-8 cifre;
  2. Inseamna blogging pentru persoanele care urasc scrisul (sau cititul);
  3. Este usor sa incepi optimizarea pentru cautarile pe Youtube. Procesul este cu mult mai putin tehnic decat cea din cautarile web de pe orice search engine;
  4. Este blogging instantaneu, adunand toate formatele cautate. Concret, pe langa multe videoclipuri, avem imagini Youtube, descrieri si sectiune de comentarii interactive foarte citite;
  5. Are un impact incomparabil cu alte materiale in Social Media. Cele mai multe vizualizari pe Youtube inseamna de cele mai multe ori si cele mai multe share-uri. Mai multe share-uri = impact maxim in termeni de actiuni si vizibilitate.

Intr-un studiu recent, cercetatorii au descoperit ca videoclipurile sunt de 50 de ori mai probabil sa fie gasite in cautare decat continutul tip text (Sursa: Forrester Research – https://go.forrester.com/).

De ce? Partial, deoarece concurenta pentru continut video este cu cel putin atat mai mica decat cea a paginilor cu text pur. Din start, prin cativa pasi simpli de promovare Youtube, poate fi mult mai usor sa obtii un ranking bun si rapid cu un video online. Din acelasi studiu Forrester, s-a mai constatat ceva: un continut video are in medie aproximativ 11’000 la 1 sanse de a ajunge pe prima pagina SERP in Google. Nu sunt grozav de fapt? Ba da, pentu ca la un continut bazat pe text sunt de peste 550’000 la 1. De aici concluzia – sansele de ranking pe pagina 1 in Google sunt de 50 de ori mai mari.

Cum se creeaza video de succes?

A fi gasit in cautari cu un material video, asa cum am spus mai inainte, este de 50 de ori mai usor decat cu acelasi continut publicat ca text. Sigur, acest lucru nu va fi exact la fel pentru toti termenii de cautare – depinde foarte mult de competitie. Cu toate acestea, daca aveti continut video corect optimizat, va puteti creste foarte mult sansele de SEO video ranking. Acest lucru se datoreaza partial faptului ca, in ciuda numarului mare de video-uri disponibile pe YouTube, elementele de continut text sunt incomparabil mai multe. Mai bine chiar, cele mai multe dintre aceste piese video nu sunt optimizate deloc pentru cautare.

Din punct de vedere tehnic, se pot produce aproape orice fel de formate – platforma le recunoaste si le incarca fara nicio problema. Nu este necesar sa utilizati un tip de extensie specific fisierelor video special pentru un canal Youtube. In afara alegerii unui nume pentru Youtube potrivit, nimic altceva nu este necesar de realizat in fazele premergatoare incarcarii online a materialului video

Iata cum sa incepeti SEO pentru YouTube

Desigur, totul incepe printr-o operatiune foarte simpla: creati unui cont YouTube.

Gasiti cuvintele cheie potrivite

SEO pentru videoCele mai bune practici SEO pe care ar trebui sa le utilizati pentru a va gasi videoclipurile sunt destul de similare cu procesul pe care il utilizati atunci cand realizati un demers clasic de Optmizare SEO. Marea exceptie este faptul ca veti folosi cuvintele cheie doar in titlul video-ului, in etichetele si in descriere. Din start ati „scapat” de cine stie cate ore de munca pentru optimizarea onpage necesara unui articol tip text. Mare atentie totusi la alegerea setului de etichete Youtube – daca inserati prea multe, sau foarte nepotrivite, sperand la o expunere rapida, veti genera un raport foarte slab de „conversie Youtube” – respectiv click-uri foarte putine pe materialul vostru sau un raport foarte mare de inchidere a filmului dupa doar cateva secunde.

Selectati 5-6 cuvinte cheie puternice folosind, de exemplu, Google Ads Keyword Planner si folositi-le ca etichete. Incorporati unele dintre acestea si in descrierea video. Descrierea video ar trebui sa fie o descriere clara si concisa a continutului, care sa incorporeze unele dintre cuvintele cheie pe care doriti sa fie gasit materialul. Si mare atentie, titlul trebuie sa fie cat se poate de clar!Ganditi ca un cautator

Un video online este publicat, in general, pentru doua lucruri:

  • amuzament si distractie (pisici, oameni care se lovesc, sport, muzica etc): cu totii stim ce este Youtube – in afara unor perioade mai incarcate social, lumea se va axa foarte mult pe teme de relaxare;
  • instructiuni (cum sa legati o cravata, cum sa va faceti propria pizza, cum sa folositi o pagina Facebook etc): orice promovare Youtube care tinde spre generarea de conversii trebuie sa aiba in vedere plecarea de la un subiect de interes, si orientarea catre directia dorita pe parcurs.

Hint tipic de SEO pentru Youtube: titlurile si etichetele care reprezinta intrebari sau expresii tip „Cum sa…” sunt de obicei foarte populare in rezultatele cautarilor pentru video. Cand dublati aceasta gandire cu o cercetare atenta a cuvintelor cheie, vei putea crea titluri si descrieri optimizate care vor avea succes in cautari. Alegeti titluri informative care precizeaza clar ce ofera video-ul si care incorporeaza in mod ideal unul dintre cuvintele cheie dorite.

Practici adiacente masurilor „Video SEO”

Pentru a maximiza efectul SEO pentru un continut video publicat intr-o retea tip YouTube, ar trebui sa postati acel video si pe site-ul web. O masura deseori buna este sa asociati si un transcript text al continutului video. Acesta poate fi plasat in aceeasi pagina, sau chiar intr-o pagina separata. Utilizati cele mai bune practici SEO pe acest text: cuvinte cheie puternice, etichete, meta descrieri si titluri H1. Transcrierea text a unui video poate fi obositoare la inceput, dar devine mult mai rapida o data cu acumularea practicii. Acesta este de asemenea un argument excelent pentru a va scrie cu atentie textele pentru materialul video inainte de inregistrarea acestuia.

Pentru a profita cu adevarat de avantajele materialelor video pe care le creati, luati in considerare cateva dintre aceste idei:

  • faceti share la video prin retelele de socializare. Un exemplu tipic de promovare canal Youtube este share-ul printr-o postare pe Twitter in prima zi, pe Facebook a doua zi, ziua urmatoare pe Linkedin s.a.m.d.;
  • luati cateva capturi de ecran cu momentele mai interesante, eventual cele care cintin si elemente tip text care ar trebui sa atraga, si postati-le de asemenea pe retelele de socializare, doar cu link catre materialul video;
  • nu ganditi video-ul doar ca o sursa de trafic, ci ca un mediu direct de conversie, deci includeti elemente tip call-to-action in finalul acestuia.

De unde incepe Youtube SEO

12 modalitati de optimizare cautari video – SEO pentru Youtube

  1. Studiati publicul-tinta;
  2. Alegeti platforma de gazduire video potrivita care poate fi si altceva decat o simpla creare cont Youtube);
  3. Introduceti un transcript;
  4. Asigurati o miniatura potrivite (echivalentul thumbnail-ului de la imagini);
  5. Atentie la alegerea de nume Youtube si la descrierea video-ului;
  6. Adaugati etichete adecvate;
  7. Faceti restul paginii relevant pentru video si optimizat SEO;
  8. Nu uitati de optimizarea pentru mobil;
  9. Incorporati video-ul in prima parte a paginii;
  10. Asigurati-va ca video-ul este partea cea mai importanta vizual si conceptual a paginii;
  11. Nu incorporati acelasi video in mai multe pagini sau site-uri;
  12. Nu va bazati doar pe SEO pentru promovare;

Concluzii

Continutul video poate fi un instrument de marketing extrem de puternic daca este utilizat intr-un mod corect. Tehnicile de Youtube SEO sunt relativ simple din punct de vedere tehnic, dar presupun totusi o mare doza de inspiratie si de cunoastere a publicului tinta.

Pastrand in minte cateva bune practici tehnice si mentinand, de asemenea, o perspectiva clara si concisa asupra obiectivului final, marketerii au potentialul de a capta atentia unui public-tinta in continua extindere.
Inceputul este „pasiv”, cu publicarea de continut video, optimizarea SEO a elementelor descriptive si a mediului de publicare. Dar daca ne gandim ca pasul urmator este cautarea audio, ne facem o idee despre ce ne poate rezerva viitorul.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp