Skip to main content

Viteza de incarcare si disponibilitatea site-ului sunt importante pentru SEO. Locul in SERP depinde de multe aspecte, dar acestea doua sunt cu siguranta sus in topul lor.

Este hostingul un element SEO?

Problemele cu timpul de incarcare al site-ului pot duce la o scădere semnificativă a performanței in căutările organice. Timpii in care site-ul este „cazut” pot aduce prejudicii chiar mai serioase de atat. O pagina negasita de crawler poate fi chiar eliminata din index.

Hostingul este foarte important pentru viata unui site web. Nu ne referim aici in mod explicit la gazduire SEO, acela este un nivel avansat. Nu, discutam pur si simplu de calitatea respectivului serviciu.

Ce trebuie de fapt sa ofere un serviciu de hosting, pentru a fi considerat „de calitate”? Sunt trei lucruri:

  • uptime cat mai mare (ar trebui sa fie peste 99.9%);
  • viteza de procesare ridicata (masurarea TTFB este un aspect important, desi acest factor nu tine doar de hosting);
  • asigurarea de resurse suficiente pentru a acoperi incarcarea la varf (nu numarul de vizitatori conteaza, ci numarul maxim estimat de vizite simultane).

Cu siguranta, cand alegem un serviciu de hosting, avand sau nu SEO in minte, ne mai uitam si la pret, la raspunsul pe suport, la siguranta si securitate, la opiunile puse la dispozitie. Dar cele trei elemente de mai sus sunt cele esentiale.

Ce poate face un hosting slab pentru SEO?

Cel mai grav lucru este atunci cand serviciul devine indisponibil. Pe de o parte, vizitatorii vor ajunge intr-o pagina goala, cu erori de tipul „Pagina indisponibila” sau „Site-ul nu poate fi gasit”. Pierdeti o vizita, dar sunt sanse ca acea persoana sa retina domeniul si sa evite pe viitor sa mai dea click din cautari pe el.

Pe de alta parte, ce se intampla cand crawlerul motorului de cautare ajunge sa viziteze site-ul? Retine o eroare 404. Acest eveniment nu duce direct la eliminarea paginii (paginilor) din index, pentru ca motoarele de cautare vor reveni. Dar nu vor reveni de multe ori, daca aveti ghinionul sa se repete problema, ramaneti in afara indexului.

Mai putin evident, dar tot cam la fel de grav, este atunci cand serviciul ruleaza lent. O pagina care se incarca greu are sanse sa fie declasata direct din pozitiile in SERP, dar si efectul indirect este semnificativ: bounce-ul. Un vizitator va astepta un timp sa se incarce pagina, dar daca „se plicitiseste”, va actiona imediat butonul „Back”. Iar motorul de cautare ia foarte in serios asa ceva. Va considera ca pagina servita nu corespunde asteptarilor pe cheia de cautare respectiva, si va aduce altceva in loc.

Monitorizarea hostingului si SEO

hosting SEOPoate ca pare trasa de par aceasta linie. Poate lasam impresia ca incercam sa dam o conotatie SEO la absolut tot ce tine de un site web si de mediul lui. Totusi credem ca monitorizarea serviciului de hosting nu este optionala.

Daca nu stiti exact cum puteti face aceasta monitorizare, totul ar putea incepe cu un Audit SEO. Acesta va include si analiza functionarii in partea de gazduire web. Iar de acoolo, vedeti ce pasi ar trebui sa urmeze.

Lasa un comentariu

Suna
Whatsapp