Skip to main content

Branding si SEO – promovarea imaginii si ranking SEO, campanie comuna? Care sunt riscurile, si ce pasi se pot face in paralel, in siguranta?

Intr-o afacere online, cele mai utilizate si mai de succes metode de crestere sunt legate de doua strategii, de obicei separate: branding si SEO. Dar trebuie neaparat ca o strategie sa o astepte pe cealalta? Sau cele doua parti sa se faca complet separat? Se poate construi oare o strategie comuna de branding si SEO?

Promovare brand si SEO impreuna

Promovarea brandului este o incercare cat se poate de dificila, tinand seama de preponderenta aspectelor psihologice. Aratam deja zilele trecute cat de dificil este si sa construiesti o campanie de promovare in Search. Dar incercati sa integrati SEO si branding-ul intr-o singura strategie? Acest proces este cel putin ciudat, riscant chiar. Pe de o parte, SEO se refera in mare masura la plasarea cuvintelor cheie si a expresiilor. Pe de alta parte, branding-ul se refera la loialitatea si cultura companiei. Incorporarea acestor parti risca sa dilueze importanta lor in mixul unei campanii integrate. Dar eliminati complet unul dintre ele, riscul de a nu atinge toate obiectivele strategice si de marketing devine palpabil.

Inca o data, trebuie remarcat faptul ca nici SEO nu este o stiinta exacta. Pe langa psihologia celor care dau cautari introducem in ecuatie si un algoritm cu peste 200 de factori in permanenta modificare. Acestea fiind spuse, urmatoarea recomandare poate fi utilizata pentru a satisface ambele parti ale ecuatiei. In mod tipic, cuvintele cheie si frazele (SEO) ar trebui sa ramana in centrul companiilor start-up, in timp ce promovarea marcii companiei ar trebui sa apara ulterior in evolutie. Aceasta este pur si simplu o declaratie generala si nu ar trebui luata ca litera de lege.

Argumentarea este destul de simpla. La inceput, nimeni nu stie numele afacerii voastre, dar poate totusi gasi produsele sau serviciile oferite. Cu alte cuvinte, doriti sa vizati cuvintele cheie si frazele centrate pe oferta, mai degraba decat pe afacere ca entitate. Pe masura ce dezvoltati loialitatea si credibilitatea, branding-ul devine mai important. In acest moment este posibil sa doriti integrarea mult mai multor masuri pentru a construi si consolida increderea in brand.

Importanta imaginilor pentru branding si pentru SEO

Cum spuneam mai sus, in functie de momentul de viata al unei afaceri, oportunitatea unei campanii SEO vine inaintea celor de promovare a brandului. Dar ce se poate face pentru a pregati partea a doua? Desigur, se poate lucra in paralel, dar iarasi spunem, mixarea celor doua elemente strategice poate foarte usor sa duca a erori. Iarasi, un element de luat in seama: brandingul nu inseamna doar promovarea numelui afacerii, ci si efortul de fixare a unui mesaj. Ei bine, de multe ori mesajul corect apare abia in timp, si o buna modalitate de a-l depista si verifica tine tocmai de partea de SEO.

Deci am concluzionat ca ceva trebuie facut de la inceput si pentru brand, dar nu foarte mult. Ce putem sugera tine de un element simplu: imaginile. Imaginile creeaza in buna masura imaginea, si pot foarte bine transmite mesaje. Uneori, chiar mai bine decat textul. Dar, important de facut mentiunea, imaginile pot aduce un plus important si din punct de vedere al SEO. Nu neaparat cum v-ati gandi, prin rankingpul site-ului la cautarile de imagini, ci mai ales prin ce pot face pentru a inlocui in mod neutru elemente ce pot deranja efortul SEO.

La nivel de structura si aspect, exista o modalitate subtila, dar strategica de a folosi imaginile intr-un mod usor de utilizat pentru SEO. Mergem in aceasta afirmatie mai departe de simplele dar obligatoriile si importantele taguri ALT. Deci, care este modalitatea de a creste rankingul site-ului in search, ce in timp ce va permite sa integrati mesajele de marketing necesare? Ne vom folosi de un exemplu:

Imagini contra negative-SEO

Sa presupunem ca operam un site de calatorii si dorim sa optimizam o pagina data pentru termenul „hotel Mamaia”. Sa presupunem ca dorim, de asemenea, sa includem un mesaj de marketing atragator, cum ar fi „Rezervati acum si economisiti 20%!”. Sloganul mentionat mai sus nu are text descriptiv, dar are caracteristici persuasive. Acestea fiind spuse, poate doriti sa puneti sloganul intr-o imagine, si fraza cheie „hotel Mamaia” intr-o eticheta de antet. Acest lucru subliniaza termenul dorit, oferind in acelasi timp o oportunitate de marketing – fara a compromite coerenta cuvintelor cheie.

Cu alte cuvinte, imaginile sunt un loc minunat pentru a introduce mesaje de marketing, dar fara a incarca sau induce confuzii la nivel de cuvinte cheie. Profitand de aceasta tehnica, textul descriptiv va fi indexat pe cheile dorite, nu si pe mesajul care ar putea sa induca mai mult confuzie decat avantaje in termeni de SEO. Combinatia de continut bogat in cuvinte cheie si mesaje atractive vor satisface ambele parti ale ecuatiei strategice – SEO si brand.

Facem o paranteza de final, pentru ca ne-am referit deja la posibilitatea unor confuzii induse de cuvintele cheie utilizate. Luam exemplul de mai sus, din nou. Termenul cheie pe care dorim sa crestem in cautari este „hotel Mamaia”. Daca ne construim textul paginii in jurul acestui termen, apoi sustinem pagina prin linking cu anchor pe acest termen, avem sanse sa obtinem pozitii bune. Dar daca in text intram si cu „Rezervati acum si economisiti 20%”? Sansele sunt mari ca motorul de cautare sa considere ca acesta este mesajul nostru de baza. Daca nu facem sustinere pentru termenul acesta, rankingul va fi slab. In plus, chiar daca pagina va primi impressions pe o cautare de genul acesta, numarul vizitatorilor va fi mic. Aruncati o privire la imaginea de mai jos, sa vedeti cat de „ciudate” ar fi rezultatele la o cautare cam ca aceasta:

branding si SEO - search resultsMinunat. Cateva companii feroviare, ceva in Bulgaria la schi, ceva pe litoral estival la noi… V-ati dori sa ajungeti sus cu asemenea cautare? Poate ca nu ar fi o idee rea, dar de unde sa stiti ce cauta oamenii de fapt cu acea cheie? Poate companiile feroviare sunt atat de sus tocmai pentru ca asta e intentia reala de cautare.

Pe scurt, in concluzie, cine cauta ceva in Mamaia, deschide pagina de Mamaia. Cine cauta rezervari cu reduceri, orice altceva decat Mamaia, nu va intra in site. Iar cand motorul de cautare iti afiseaza o pagina in cautari, iar rezultatul este un CTR mic, pozitia va scadea rapid.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp