Skip to main content

In caz ca te-ai intrebat daca este posibil sa obtii trafic din Google, fara sa creezi articole noi, sau sa trebuiasca sa obtii noi backlink-uri, iti spunem noi ca este posibil. Cum? Optimizand rezultatele pe care le ai deja in Google, in snippet.

Ce este un snippet?

In primul rand, putem spune ca este un rezultat ce apare mai preponderent, similar unui fel de pop-up si arata cam asa (vezi mai jos mai multe forme de snippet-uri sa intelegi despre ce e vorba)

snippet1

snippet2

La baza, atunci cand Google incearca sa raspunda la intrebarea adresata de tine, iti afiseaza o parte din raspuns, direct in rezultate. Asta ajuta la o mai buna pozitionare, iti aduce mai mult trafic, o vizibilitate crescuta in Google SERP, iti asigura un trust mai ridicat si credibilitatea de asemenea este crescuta.

Desi de multe ori nu poti schimba in mod direct tu ca om cum apar lucrurile pe Google, totusi il poti influenta sa te ia in considerare si sa maresti sansele sa ai raspunsuri in format snippet pe acesta. Cum? Mai exact, poti lua in calcul sa ai raspunsurile in format text, care sa includa si:

  • Tabele
  • Liste numerotate si / sau bullet pointuri
  • Pasi de actiunie
  • Grafice si imagini.

Conform unor analize realizate de catre cei de la Semrush, lungimea medie a unui rich snippet este de aproximativ 40-50 de cuvinte.

Acum probabil te intrebi de asemenea, am nevoide de backlinkuri ca sa obtin ranking cu snippet-ul? Ei bine, vestea buna aici este ca nu, nu ai nevoie de backlink-uri neaparat, ci raspunsul tau trebuie sa fie cat mai util oamenilor.

snippet3

De asemenea, daca vrei ca sa iti maresti sansele sa ai un rich snippet evidentiat pe Google si sa ai astfel o crestere in vizibilitate, este de notat ca raspunsul tau e bine sa se incadreze intre 54-58 de cuvinte.

In cazul de fata, este relevant exemplul de la Hubspot, foarte scurt si la obiect, despre cum sa faci un gif, in mai multi pasi.

snippet4

Desi in majoritatea cazurilor vom observa snippet-uri in format text, de stiut este ca in rezultatele Google exista rich snippet-uri si in format video, dupa cum poti vedea si mai jos:

snippet5

Pe langa exemplul actual cu slime, ceva mai devreme, in cazul meu, am intrebat cine l-a omorat pe Thanos? (in caz ca ai vazut ultimul film din The Avengers stii despre ce este vorba) si am obtinut acel rezultat de tip snippet. Aceste rezultate apar de regula atunci cand sunt adresate intrebari si sunt sigur ca le-ai mai vazut si tu in trecut – infografice.

Acest tip de cautari iti arata efectiv in avans o bucata mai mare de raspuns decat de obicei cat este limita de 160 de caractere, de exemplu.

Potrivit unui studiu, Google afiseaza rezultate de tip snippet pentru aproximativ 12,3% din cautarile facute, ceea ce este destul de mult.

Studiul il gasesti aici daca esti interesat de mai multe detalii > https://ahrefs.com/blog/featured-snippets-study/

Relatia cu aceste snippeturi este foarte usor de inteles de catre orice incepator. Asadar, daca apari si tu, si un snippet de-al tau, sansele sa obtii mai mult trafic va creste semnificativ.

De fapt, daca esti in TOP 10 rezultate, dar nu ai un snippet, deja putem spune ca pierzi 31% din traficul potential din start si este pacat.

Ce tipuri de snippet-uri recomandate exista?

Raspunsurile acestea mai “bogate” – rich snippets, daca le putem numi asa, imbraca mai multe forme, printre care enumeram:

  • Paragrafe (ce ocupa aprox. 82% din totalul de snippet-uri)
  • Snipeturi recomandate tip lista numerotata (intre 5-10%, variaza)
  • Lista in bullet-uri (intre 5-10%, variaza)
  • Snippet in format de tabel – aprox. 7% din rezultate.
  • Snippet cu video-uri Youtube

Daca vrei cateva exemple la fiecare, iti recomandam sa parcurgi acest material mai intai > https://www.searchenginejournal.com/featured-snippets-types/219907/

Asadar, inainte sa trecem mai departe, hai sa vedem impreuna ce NU este un rezultat google bogat de tip Snippet.

Cel de mai jos NU este un rich snippet, de exemplu, este doar un Google Instant Answer de tip Carusel.

De asemenea, nici acesta NU este rich snippet, este un Google Instant Answer si aici la fel pentru o ecuatie matematica, de fapt mai degraba o convertire din Euro in Ron.

snippet6

De asemenea nici in acest caz nu este niciun rich snippet, deoarece nu ofera recomandare catre un site anume, este doar un carusel de raspunsuri.

Cum ne dam seama de acest lucru (ca nu este un rich snipet)?  Ei bine, dintr-un motiv foarte simplu, si anume ca Google nu acorda credit niciunui site din web la aceste rezultate.

Google spune ca acest lucru se petrece deoarece raspunsurile se afla in domeniul public, asadar nu este nevoie de niciun credit acordat cuiva – https://support.google.com/webmasters/answer/6229325?hl=en

  1. Cum sa gasesti snippet-urile recomandate pe care deja le ai !

Inainte sa trecem mai departe, vrem sa te anuntam ca este posibil ca tu sa ai deja o serie de cautari pentru care apari in Google cu rezultate de tip SNIPPET. Cu toate acestea, cum putem afla care sunt ele?

DA! cu ajutorul Ahrefs 🙂

Asadar, hai sa zicem ca blogul nostru este cel de la Emag, intram la organic keywords, ulterior la serp features si selectam featured snippets, dupa cum se poate vedea si mai jos:

snippet7

Pasul urmator il reprezinta filtrarea rezultatelor care apar in zona de snippet, si sa ramanem cu cele mai relevante rezultate. Odata ce aflam astfel snippet-urile pe care rankam, si care au un numar decent de cautari, le putem si optimiza, astfel incat sa atraga si mai mult trafic.

Concret, ce putem face este ca putem elimina continutul duplicat (in caz ca exista), ulterior, ne putem asigura ca tot ce inseamna continut din partea noastra este bine formatat, fara erori, si in acelasi timp este bine optimizat, bine scris etc., astfel incat sa apara exact informatia care trebuie pe Google, fara alte bazaconii.

Daca suntem pe CMS-ul de la WordPress, pluginul Yoast ne poate ajuta in acest tip de optimizare, deoarece acolo exista casute de bifat si completat, dedicate pentru rich snippet.

Oricum, daca exista html care nu pare a fi in regula, mai intai il curatam cum trebuie: simplificam continutul, fara jargoane, astfel incat sa fie pe un limbaj cat mai usor de inteles de oricine ca sa obtinem clickuri. Ulterior, putem face descrierea sa sune cat mai ok si cat mai relevanta cautarii in sine.

In caz ca te intrebi probabil de ce competitia are rezultate de tip snippet bogate si tu nu ai, acest lucru se intampla dintr-un motiv foarte simplu, si anume ca ei detin un continut mai bun decat tine.

Cu toate acestea, e posibil sa ai continut mai ok si mai relevant decat ei, dar sa ai probleme la partea de HTML. In acest caz, vei apela la servicii de programare pe partea de structured markup si te vei asigura ca ai un cod html cat mai curat, care nu intra in conflict cu ceva anume din cadrul site-ului, caci in cele din urma vrem ca utilizatorii sa inteleaga ce avem noi de oferit.

De stiut!

  • Lungimea adecvata pentru rich snippet la postarile de tip paragraf este intre 45 si 97 de cuvinte.
  • Lungimea la cele de tip lista este intre 4 si 8 iteme.
  • La cele de tib tabel de aproximativ 4, maxim 9 randuri.

snippet8

Daca ai continut bine structurat, cu tabele, lista in ordine, taguri h1, h2, h3 etc, atunci ai sanse mai mari ca Google sa te inteleaga si sa-ti identifice informatiile. Mai mult decat atat, daca competitorii tai au un featured snippet cu lista, numerotate, sansele sunt ca utilizatorii sa doreasca acel tip de lista, si pe ea sa dea click cel mai adesea.

Daca ai facut tot ce se poate pana la momentul de fata si simti ca ai epuizat si aplicat toate ideile, atunci hai sa trecem mai departe.

Asadar, vrei si mai multe oportunitati de optimizare? Incearca sa faci mai bun continutul tau, care se afla deja in Top, care nu apare inca in snippeturile recomandate pe Google.

Poti face acest pas relativ usor din ahrefs, rubrica de top pages, asa ca daca simti ca ai raspunsurile pentru un anumit tip de intrebari pe care oamenii le adreseaza pe google, te poti asigura ca ai exact ceea ce acestia cauta, intr-un format pe pasi, apropiat de gradul lor de intelegere, ca acestia sa dea click;

De asemenea, nu uita de H1, H2, H3 daca e nevoie sa numerotam cate ceva pe alocuri.

Daca simti ca si aici ai facut tot ce se putea face, atunci hai sa mergem mai departe, ce mai putem face? Pe langa faptul ca poti face research aproape toata ziua la competitie, sau la site-uri generice din zona culinara, mai te poti juca si cu rubrica de “featured snippet” din cadrul ahrefs, ca sa intelegi mai bine imaginea de ansamblu, de ce unii da, si de ce altii nu.

Inca un lucru pe care il poti face pentru a-ti creste sansele sa ajungi in rubrica de rich snippets pe Google este sa folosesti imagini ce atrag atentia, cu brandul tau inclus in ele.

In continuare iti lasam cateva resurse de unde poti testa diferite pluginuri (module) de WordPress, menite sa te ajute sa vizualizezi continutul tau in avans.

https://colorlib.com/wp/data-visualization-wordpress-plugins/

De asemenea, daca pe langa imagini originale, este necesar sa creezi si Bannere Cool, atunci vei avea nevoie si de acest soft, pe care sa il folosesti sa faci o treaba mai profi > https://www.bannersnack.com

snippet9

Costa 200 si ceva de dolari pe an, poti sa faci peste 100 de bannere pe luna de exemplu, sau ai nevoie doar de cateva, insa care sa fie foarte profi, atunci acest tool este foarte recomandat!

Asa, acum revenind la partea de ahrefs, poti sa vezi rubrica keyword explorer si featured snippet si o sa intelegi despre ce discutam, ai nevoie sa obtii cuvintele cheie dorite, pe care mai apoi sa le filtrezi, in functie de parametrii doriti.

In exemplul mai jos de “cum se face supa de pui”, observam si aici o forma de rich snippet, cu stelute si rating, foarte dragut (dupa cum spuneam, este preponderent in industria culinara sa intalnim astfel de snippeturi evidentiate), sau la review-uri de carti / filme etc. unde e necesar sa acordam un numar de stele in acest caz.

snippet10

 

De asemenea, pe langa industria alimentara / culinara, tot ce tine de retete cu pasi si instructiuni de urmat, mai observam astfel de rich snippet-uri si in alte zone cum ar fi:

  • Articole de tipul do it yourself in ce tine de casa si gradina, de tipul: cum montezi un bec, sau cum instalezi frigiderul / aerul conditionat etc.
  • Industria sanatatii
  • Industria financiara
  • Matematica
  • Retete culinare
  • Definitiii
  • Intrebari
  • Costuri / preturi impartite pe bucati
  • Salarii
  • Recenzii la filme / carti / mancaruri / locatii / produse de alt tip
  • Liste cu preturi si nu numai
  • Insemnatatea unui cuvant / termen mai complicat
  • La cuvintele ingrosate, in acele industrii este sansa cea mai mare sa obtii un ranking de tip rich snippet, datorita naturii industriei si raspunsului.

In continuare, iti prezentam cateva snippet-uri evidentiate, pe tipuri de cautare de tip “how-to”:

snippet11

snippet12

A durat ceva pana am gasit si un rich snippet evidentiat de tip video, insa uite ca se poate >

snippet13

Si tot asa…

De Retinut !

Site-urile generice ce obtin ranking pe sute / mii de cuvinte cheie sunt de multe ori usor de depasit, asadar nu te descuraja daca gasesti un articol din cadrul ehow.com, sau ceva similar, te anuntam ca snippet-ul lor este usor de dat la o parte, cu atat mai mult daca esti deja in pozitii fruntase pe Google, insa nu apari inca si in snippet-uri.

Adevarul este ca vei aparea, asta daca implementezi din trucurile transmise in acest material.

Mai departe, dupa ce observi ca obtii ranking si snippet-uri pe anumite cautari, poti folosi un rank tracker pentru a vedea cand obtii noi snippet-uri, sau cand pierzi altele. Poti face acest lucru relativ rapid si din ahrefs, sau din orice software pentru SEO dorit de tine.

Iti poti seta o alarma in google calendar sa te notifice saptamanal / lunar, de genul > Verifica snippet-urile!

Resurse si date suplimentare pentru mai multe informatii, referitor la articolul prezentat:

De asemenea, iti punem la dispozitie si lista de pluginuri, atat gratuite cat si premium, pentru WordPress, care te pot ajuta cu preview-ul la vizualizarea datelor, si altele de acest tip:

Daca esti serios in ceea ce priveste activitatea ta online, ti le recomand pe cele premium, sa nu existe probleme, insa totusi daca nu exista un buget pentru asa ceva, se pot folosi la fel de bine si cele gratuite doar ca au functionalitati ceva mai limitate decat cele premium, insa fii atent sa fie actualizate in ultimii 2 – 3 ani, nu ne dorim sa avem bug-uri sau erori prin site.

Ne puteti lasa un comentariu daca exista ceva de adaugat.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp