Skip to main content

Majoritatea oamenilor ce conduc un business se gandesc in mod constant la obtinerea de noi leaduri. O buna metoda in acest demers il reprezinta folosirea unui continut cat mai valoros, care sa atraga oameni cat mai de calitate.

In lumea noua ce tine de SEO, exista o mare cerere fata de continut bun, nu doar click bait-uri si prostioare cu pisici, ci informatie pe bune, reala, de actualitate, care sa ajute lumea, sa fie utila.

Stiai de exemplu ca doar pe Youtube se incarca zilnic continut ce ti-ar lua 65 de ani ca sa il vizionezi? Da, ai auzit bine, 65 de ani si ZILNIC ! Asadar, putem spune ca provocarea de astazi nu este faptul ca nu exista suficient continut, cat cel de calitate, si cum il creezi / gasesti cat mai rapid.

Oricum, indiferent ca vorbim de b2b sau b2c, fiecare firma ce are o prezenta online genereaza continut, indiferent ca vorbim de Toyota, MacDonald’s, Starbucks, sau alte branduri, atat mari cat si mai mici, indiferent de industrie.

leaduri1

Pe langa modalitatile uzuale de a face marketing, atat toate cele mentionate anterior, cat si alte branduri ce se respecta, folosesc si online-ul pentru a genera lead-uri noi.

Cum oare? (Te intrebi) Prin ce forme de continut?

Pai foarte simplu, si vom enumera cateva, cele mai importante:

  • Infografice
  • Meme-uri
  • Video
  • Ghiduri
  • Recenzii
  • Daily Vlogs – din viata ta, in care sa strecori lucruri educative
  • Materiale de tipul „cum sa”
  • Materialele de tip Lista „9 lucruri de stiut cand gatesti un snitel de pui”
  • E-bookuri (carti electronice)
  • Studii de caz (in care sa incluzi beneficii)
  • Podcasturi
  • Interview-uri (ca sa cresti in social-proof, testimoniale, media)
  • Research si date originale.

Partea de Market Research si intelegerea pietei o poti face atat tu, cu softuri, cat si apeland la firme specializate, care sa te ajute in aflarea raspunsurilor dorite de tine. Astfel poti afla cum este perceput brandul tau pe piata, precum si alte lucruri de acest tip.

Pentru a-ti raspunde la propriile intrebari referitor la „ce cauta lumea”, poti folosi initial si Google Keyword Planner, este gratuit, de la tata Google, si foarte util.

Partea de market research nu este schimbata foarte mult in timp, doar adaptata la noile vremuri. Insa, la baza, este necesar sa stii un lucru, si anume faptul ca se refera la cunoasterea in detaliu a audientei tale si ce doreste aceasta.

Odata ce afli nevoile si cunosti problemele intampinate, stii cum sa o servesti cat mai bine piata, decat oricine altcineva… si asta se va simti.

Am inceput cu aceasta parte de market research datorita faptului ca este o bucata destul de importanta, caci fara ea, nu stii ce continut sa creezi (ca de aici am pornit discutia).

Este responsabilitatea ta sa afli ce ii misca pe oameni si ce ii face sa zica Da, astfel poti crea lucrurile pe care ei chiar le vor, care sa si converteasca in Business pentru tine.

Asadar, hai sa trecem in revista cateva forme de continut ce le poti utiliza pe post de generare de noi leaduri:

Scrie studii de caz

Acestea se pot folosi atat in zona de business, cat si cea de non-profit.

Un exemplu autohton destul de bun de la noi in acest demers cu studiile de caz il reprezinta „tara lui Andrei”, proiect ce s-a facut destul de bine cunoscut prin studiile de caz, atragand astfel atentie in media, si inclusiv sponsorii necesari la acea vreme:

http://www.iaa.ro/Articole/Studii-de-caz/Tara-lui-andrei-o-tara-mai-buna-in-fiecare-zi/5474.html

leaduri2

Multi considera ca studiile de caz si „success stories” sunt cele care atrag cu adevarat atentia, caci te poti inspira din successul altora si sa adaptezi la tine ce ti se potriveste. Din strainatate, foarte bine pe latura aceasta am putea spune ca sta SimilarWeb, care are partea de success stories destul de bine pusa la punct, vezi exemplul > https://www.similarweb.com/corp/wp-content/uploads/2016/05/Pharm24-Success-Story-1.pdf

Aici, dupa cum observi, sunt oferite destul de multe detalii care sa-ti atraga atentia si sa te convinga sa cumperi de la ei. Daca ceilalti au success, atunci vei avea si tu o poveste de success, cam asta e ideea transmisa de acestia.

Daca vrei ca si tu sa convingi oamenii potriviti sa te vada ca fiind autentic si cu autoritate, atunci ai nevoie de cateva „success stories” – povesti de success si studii de caz, caci altfel de ce ar mai lucra cu tine, daca nu ai cateva exemple de success?

Ideea de baza este ca audienta te va increde mai mult daca pe masura ce trece timpul aduci noi si noi studii de caz si povesti de success cu rezultate concrete.

Cu alte cuvinte, studiile de caz te ajuta sa-ti argumentezi punctul de vedere, opinia ta mai exact, cu fapte si cifre.

Daca nu stii cum sa creezi un studiu de caz foarte de baza, atunci urmareste urmatoarele sfaturi si model de lucru:

  1. Creeaza un sumar de studiu si cu un rezultat clar, usor de inteles de cititor.
  2. Explica provocarile si problemele principale
  3. Scrie solutia propusa de tine in termeni simpli si fa clar totul, pas cu pas daca se poate, sa fie usor de parcurs.
  4. Discuta rezultatele solutiei si cum mai exact solutia respectiva este cea mai buna.
  5. Ofera o concluzie si un indemn la actiune!
  6. Scrie intr-o maniera sincera si cat mai obiectiva.
  7. Ofera exemple cat de multe si faptele cheie care te-au ajutat sa depasesti acele provocari si probleme.
  8. Ideal, este sa ai si exemple relatate vizual, intr-un mod fain, indiferent ca vorbim de un video, inforgrafic, sau pur si simplu imagini de foarte buna calitate, unice.

Este demonstrat faptul ca fanii pe facebook, twitter, precum si alte retele sociale vor fi mult mai tentati sa distribuie o imagine, decat un text, so keep that in mind 😉

leaduri3

Atunci cand sunt facute cu atentie, si studiile de caz atrag atentia si vei observa cum leaduri noi vor veni de la sine.

O tehnica destul de interesanta de a obtine idei de continut pe care sa pui accent pe viitor este sa te uiti la continutul pe care utilizatorii deja il apreciaza, care este publicat la tine, vezi care are cele mai multe vizualizari de pagina, are un bounce rate scazut si de asemenea prezinta mai multe comentarii, comparativ cu alte postari.

Poti face acest lucru foarte usor si rapid intrand in contul tau de Google Analytics, sectiunea de “behavior” > site content > all pages, acolo vezi gasi informatiile de care ai nevoie pe care te poti baza, fiind si cele mai acurate.

De asemenea, poti intreba cititorii ce doresc sa afle, si bazat pe feedbackul lor, creezi ce acestia solicita.

De asemenea, atunci cand faci studii de caz, sau orice alta forma de marketing prin continut, ai nevoie sa ai in vedere si ceva titluri puternice, care sa atraga atentia.

O metoda buna prin care sa faci acest lucru este sa studiezi publicatiile online, cum ar fi online magazines romanesti cat si din strainatate; atentie, nu cancanuri, ci publicatii pe bune, cu reputatie si vechime. Acestea au de regula cei mai buni copywriteri deja angajati la ei, si daca te inspiri din modul lor de lucru, vei obtine rezultate similare.

Exemplu: Mergi pe magazines.com si cauta subiectul de interes pentru tine. Acolo vezi gasi idei de titluri care deja vand si te poti inspira din acestea sa adaptezi la tine.

Oricum, o alta modalitate foarte buna de a creea titluri atractive, este sa te inspiri si din TOP 10 rezultate pe Google, ce apar in industria din care faci parte. Pot garanta ca acestea au in ele o lista, sau sunt materiale de tip “cum sa”.

De asemenea, poti folosi > http://answerthepublic.com

Acesta ia toate recomandarile de la Google si le pune frumos sa le ai vizual la indemana si sa te poti folosi de ele cand creezi materialele tale. Doar introduci topicul tau principal in casuta de cautare si vei obtine toate recomandarile si cautari similare.

leaduri4

Aduna datele si statisticile proprii !

Inainte sa creezi continutul tau, este nevoie sa ai si ceva cifre concrete, care sa te ajute sa generezi mai multe lead-uri calificate.

Cum obtii aceste statistici?

Te poti loga in contul tau de Google Analytics si extragi de acolo datele de care ai nevoie, pe o anumita perioada de timp.

Datele cheie ar putea fi reprezentate de:

  • Cuvintele cheie care au ranking bun;
  • Bounce rate-urile;
  • Rata de iesire de pe site;
  • Procentul de utilizatori noi VS. cei recurenti.

De asemenea, poti folosi extensia de browser de la similarweb sa vezi statisticile concurentilor, vezi addonul de chrome de mai jos:

https://chrome.google.com/webstore/detail/similarweb-traffic-rank-w/hoklmmgfnpapgjgcpechhaamimifchmp?hl=en

Asigura-te ca ai date cat mai exacte, relevante si recente, alaturi de grafice bune, screenshot-uri etc.

Asa cum se poate observa si din imaginea de mai jos, cele 2 provocari majore tin de: producerea a suficient continut, care sa fie si atractiv, desigur vorbim si de bugete etc.

leaduri5

Inca o modalitate interesanta si relativ noua prin care poti capta leaduri noi, este sa folosesti formuri in articolele tale.

Mai exact, acestea constau intr-un “upgrade”, pe care vizitatorii il pot face, reprezentat de un bonus de descarcat, un raport, sau ceva in alt format.

Acest “magnet” il poti face atractiv si relevant cum consideri tu, insa e necesar sa fie specific si unic la fiecare postare. Pentru unii poate reprezenta cea mai rapida forma de a construi o lista de e-mail. Iata mai jos un exemplu de magnet ce ofera un bonus daca te abonezi 😉

leaduri6

Ca si upgrade la continut, poti oferi:

  • Video
  • Podcasturi
  • Access special tip Membership
  • Licenta software
  • Un cod discount
  • Sumarul postarii cu ideile esentiale
  • Checklistul cu pasii de actiune in urma postarii
  • Template-uri
  • Teme
  • Pluginuri
  • Etc.

Ulterior, dupa ce termini partea de creeare de continut, e vremea sa il si promovezi cu success, astfel incat sa atragi cat mai multi vizitatori pe site.

Daca in trecut puteai folosi Topsy sa-ti dai seama de influencerii din online pe o anumita nisa, acum poti folosi alte servicii cum ar fi urmatoarele:

In final, putem spune ca este relativ usor sa incepi un site, un proiect online, un blog etc., insa este dificul sa il cresti, mentii, si sa obtii o audienta atrasa de ceea ce ai de oferit, care sa fie loiala si sa se transforme si in clienti.

Astfel, pentru a trece de toate barierele e necesar sa fie focus pe calitate, depasirea problemelor audientei cu solutiile oferite de tine si rezolvarea necesitatilor acestora.

Leave a Reply

Suna
Whatsapp