Orice companie trebuie să aibă un site. Mediul online este în plină ascensiune și afacerea noastră trebuie să fie prezentă aici dacă ne dorim să cunoaștem succesul in cel mai scurt timp.
Ce înseamnă indicatori de performanță?
Pentru început trebuie să știm faptul că un Key Performance Indicator este indicatorul cheie de performanță KPI și care este un instrument de evaluare a performanței care ilustrează gradul de atingere a unui parametru pe care îl dorim.
Acesta poate fi înscrierea la newsletter, achiziția de produse și servicii sau completarea formularului de contact.
Modele de indicatori de performanță pentru o afacere online
Atunci cand ne gândim la modele de indicatori de performanță ne gândim la niște etaloane care ne permit examinarea și indicarea unei strategii de performanță. Acești indicatori de performanță ne oferă imaginea evoluției și permit măsurarea performanței.
Cei mai buni indicatori de performanță pentru o afacere online sunt: numărul de utilizatori, numărul de utilizatori noi, numărul de sesiuni, numărul de pagini accesate per sesiune, rata de respingere, rata de conversie, numărul de tranzacții și nivelul veniturilor.
Putem căuta oricând pe Google toate informațiile de care avem nevoie pentru a putea avea parte de cele mai bune rezultate. Contează foarte mult să știm ce vrem să obținem și cum putem face asta.
Mediul online ne va putea dezvolta afacerea mai mult decât ne putem da seama. Cu o investiție bună vom reuși să ne atingem toate scopurile.
Seo pentru un magazin online se poate face cu o foarte mare ușurință, asta și dacă avem lângă noi o echipa întreagă de specialiști care să ne îndrume și care să ne ajute să ne situam pe cele mai bune poziții pe motoarele de căutare.
Exemple indicatori de performanță
Atunci cand ne gândim la exemple de indicatori de performanță, ne gândim la acele instrumente care evaluează performanța afacerii noastre. Acestea pot fi înscrierea la newsletter sau de ce nu completarea formularului de contact.
Tipuri mari de indicatori de performanță:
- Indicatori de performanță KPI interni
- Indicatori de performanță KPI externi
Indicatorii de performanță KPI interni sunt cei care ajută la măsurarea campaniilor de link-builing, pentru monitorizarea performanței sau a rezultatelor companiei, pentru monitorizarea consumului de conținut de pe site, pentru măsurarea interacțiunii vizitatorilor.
Indicatorii de performanță KPI externi sunt acei care aduc un impact uriaș asupra unui business. Aceștia sunt: valoarea medie a comenzii, rată de conversie, veniturile, veniturile per achiziție, Task Completion Rate, Goal conversions și Cost per achiziție .
Cum sa obținem cei mai buni indicatori de performanță?
Ca să putem înțelege ce înseamnă indicatorii de performanță trebuie mai întâi să înțelegem afacerea și obiectivele pe care dorim sa le realizăm, să transformăm obiectivele de business în scopuri realizabile, mai exact ceea ce implică o strategie eficientă.
Ce calități trebuie să întrunească un indice de performanță bun?
- În primul rând să fie măsurabil. Trebuie să fim siguri că acel indicator de performanță este un mecanism vizibil care este pregătit să măsoare și să ofere un raport complet asupra afacerii noastre.
- Să aibă un impact uriaș asupra afacerii noastre.
- Să fie corelat cu obiectivele de marketing – dacă vrem să creștem notorietatea unui magazin printr-o campanie online atunci trebuie să avem în vedere numărul de vizite unice, vizualizările paginii, numărul de comenzi dar și multe altele.
- Să îl avem sub observație o perioadă cât mai mare de timp astfel încât să putem lua cele mai bune decizii.
Este recomandat să ne segmentam și traficul că să avem o idee cât mai amplă despre afacerea noastră.
Ce inseamna KPI si la ce poate ajuta
KPI este abrevierea pentru Key Performance Indicator și aceasta indică modalitățile prin care putem vedea eșecul sau succesul anumitor campanii și tactici de afaceri. Astfel ne putem îmbunătăți ideile sau le putem folosi in campanii viitoare.
KPI este practic un set de masurători care ne vor ajuta să vedem performanța. Modul in care KPI ne poate ajuta este menționat și în articolul postat pe Webanalyst. Aici vom invața cum să ne stabilim obiectivele și cum să le alegem pe cele mai importante pentru afacerea noastra.
K – Key este un avantaj competitiv legat de obiective strategice, modul în care unitatea de afacere funcționează în mod direct
P – Performance este performanța pe care o ai în mod direct, mai exact cu valori clar măsurate, cuantificate și cu cauze de influență prestabilite
I – Indicator comparabilitate față de diverse referințe, cu orientare către corecții viitoare dar fără a explica evenimente din trecut.
Acest KPI reprezintă o serie de măsurători care indică performanța. Cu ajutorul acestor măsurători conducătorii companiei pot evalua performanța afacerii pe termen mediu și lung. Numărul de angajați sau numărul de facturi emise nu pot fi considerate termeni de evaluare a performanței. Indicatorii de performanță trebuie să răspundă unor întrebări legate de prezentul și de viitorul companie , mai exact “ Unde ne situăm? , Cum facem asta? sau Unde vrem să ajungem?”