Un specialist SEO trebuie sa lucreze sub coordonarea ta, spre deosebire de o agentie de profil, care va conduce proiectul si va raspunde pentru strategie.
Ce vrem sa spunem? Pur si simplu, facem din start distinctia intre un Specialist SEO si o Agentie. Specialistul este fie angajat propriu, fie colaborator contractat pentru un proiect definit. Agentia este intotdeauna mai mult de atat: este o colectie de specialisti SEO, la care se adauga un Manager.
De ce definim astfrel acesti termeni? Sunt doar cuvinte pana la urma. Un specialist SEO poate face ceea ce face o Agentie. Ba chiar, o Agentie poate face mai putin decat un specialist.
Ce este un Specialist SEO?
Definim termenii pentru a putea face o analiza pentru ceva mult mai delicat: iti conduci singur proiectul de optimizare a site-ului? Decizia de a face SEO in-house sau printr-o structura externa de specialitate depinde de foarte multi factori:
- tipul si dimensiunea website-ului;
- numarul si diversitatea temelor principale din website;
- eventualitatea administrarii unui numar mai mare de website-uri;
- volumul si caracteristicile traficului;
- tipul si intensitatea concurentei;
- experienta noastra in domeniu;
- disponibilitatea unui specialist SEO de calitate;
- bugetul avut la dispozitie s.a.m.d.
Puncte simple, de bun simt, si care nici pe departe nu acopera vastitatea temei. Dar pentru a continua, definim din nou. Cu ce este diferit un Specialist SEO extern (freelancer contractat pe proiect) de o agentie? In principiu, cu nimic. Pur si simplu, de la un nivel de experieta si de notorietate in sus, un adevarat specialist SEO se comporta si poate fi tratat ca fiind o agentie.
Cand avem nevoie de unul?
Asa ca alegerea se intoarce la punctul delicat: tinem in mana managementul campaniei SEO, sau il contractam extern? Aici, raspunsul depinde in mod clar de doua puncte esentiale: cat de bine ne pricepem la asa ceva, si cati bani avem la dispozitie. Cea mai mare nevoie reala de o agentie o au, desigur, cei cu un nivel foarte redus de stiinta SEO, dar – paradoxal, si cei care se pricep foarte bine. Primii, pentru ca altfel n-au cum sa faca o optimizare de calitate, cei din urma pentru ca nu renteaza sa mai faca micro-management.
Ne punem in pielea unui proprietar de website. A reusit sa produca calitate in continut, a generat trafic, dar a ajuns la un punct unde nivelul competitiei nu ii mai permite sa creasca doar pe baza continutului. Intelege ca este timpul sa completeze activitatea pe care o face atat de bine, cu cea de optimizare SEO. Merita facuta aici o paranteza pentru a revedea raspunsul la intrebarea „Cand se face o optimizare site” (se deschde in fereastra noua, nu veti pierde sirul acestui articol).
Sa angajeze un specialist SEO, carte de munca si toate cele? Sa contracteze serviciile unui freelancer? Sa mearga la o agentie? Intrebari la care cel mai bun raspuns il putem lega de doi vectori: rezultatele si pretul.
Angajare specialist SEO
Ca orice angajat, va avea o responsabilitate fata de manager, nu fata de proiect. Costurile pot fi semnificative, in special pentru ca se intind in timp pe un termen nedefinit. Avantajul principal este ca avem un control maxim asupra unui angajat. Dezavantajul e ca s-ar putea sa nu stim ce sa facem cu el, cum sa ii setam obiectivele si mai ales, cum sa evaluam rezultatele. Si asta in timp ce luna de luna salariul trebuie achitat.
Contract freelancer
Responsabilitatea este indreptata catre obiectivele setate de catre manager. Costurile pot fi relativ mici, mai mici decat celelalte doua variante. Dezavantajul uzual al freelancer-ilor este ca ei, cam ca orice specialist de fapt, indiferent de domeniu, functioneaza pe sistemul „asta mi s-a cerut, asta livrez”. Si cum trebuie sa fii deja expert in optimizare pentru a avea idee ce trebuie facut…
Serviciu complet agentie
Avantajul este ca o agentie va propune o strategie completa si va raspunde pentru implementare. Dezavantajul este, desigur, costul. Totusi, intr-o abordare fara graba a obiectivelor, costurile pot fi cat se poate de suportabile. Ce inseamna „fara graba”? Inseamna ca daca acum esti pe pozitia medie 9.5 cu pagina cea mai buna, pe cheia de cautare cu cel mai mare volum de trafic potential, poate nu iti propui direct pozitia medie 1 in cel mult 30 de zile. Apropo de asemenea „servicii”, merita citit un mic articol de la Brad – SEO Expert de pe la ei: How Long Does It Take to get Google Rankings?
Cum aleg intre Specialist si Agentie?
Cu greu. Nu incercam sa fim nici simpatici, nici sa inseram umor intr-un subiect atat de serios. Dar sinceritatea este necesara. Este greu de ales. Sunt atatia factori dinamici in calcul, incat este foarte dificil de stiut ce va iesi in 3 luni, 6 luni, sau un an, pentru a putea genera o idee de analiza cost-beneficiu. O sugestie ar fi sa cereti cat mai multe oferte. Le analizati, le comparati, ridicati intrebari. Puteti testa servicii, puteti comanda chestiuni mici, punctuale, pentru a vedea cum functioneaza.