Inscrierea intr-un director web poate produce efecte benefice, dar in cele mai multe cazuri, rezultatul real este unul negativ din punct de vedere SEO.
In primul rand, de ce s-ar inscrie cineva intr-un director web? Motivul principal ar putea fi, sau ar trebui sa fie obtinerea unei surse de trafic. In cele mai multe cazuri insa, motivul real este incercarea de a obtine backlinks – ca modalitate de a imbunatati pozitia in cautari.
Si totusi directoarele web inca mai exista. Nu numai ca exista, dar sunt si pline de inregistrari. De ce oare? Si de ce nu ar fi bine sa ne inscriem si noi? O luam pe rand, incercand sa disecam cele mai importante mituri legate de acest subiect.
Orice backlink este bun
Afirmatia poate fi corecta doar pe termen scurt. Pe termen mediu si lung, calitatea sursei, relatia intre subiectul sursei si destinatia acelui link conteaza. Acestea vor determina un raspuns din partea Google. Iar raspunsul poate fi de foarte multe ori negativ.
Pe scurt, daca un backlink are ca unic scop transmiterea de „juice” SEO, mai mult ca sigur va ajunge pana la urma sa genereze un efect negativ. Dar cum putem sa facem diferenta intre unul bun si unul rau? Simplu: traficul. Un link trebuie sa genereze trafic, altfel inseamna ca nu avea ce sa caute acolo.
Orice director web este rau
Nimic mai neadevarat. Scopul unui director web, unul corect si cinstit, este de a pune la dispozitia publicului un nomenclator de informatii utile, organizate in mod corect si usor de cautat. Un asemenea director web trebuie sa produca trafic catre site-urile inscrise. Din punct de vedere SEO, pentru ca un director web sa fie util si sa ne fereasca de actiuni negative din partea Google, ar mai trebui sa faca ceva: sa aiba nofollow pe link-uri.
Atunci, din punct de vedere SEO, ce avantaj ne-ar putea aduce inscrierea? Direct, nu prea mare lucru. Indirect insa, daca si directorul este de calitate, mentionarea aduce vizibilitate. Vizibilitatea aduce incredere (trustworthiness). Trustworthiness-ul aduce puncte din partea Google. In plus, cum am spus deja, traficul este trafic, nu trebuie sa ne facem din SEO un scop in sine.
Cum alegem directoarele bune de cele rele?
Aici e aici, este foarte dificil, mai ales cand nu avem la dispozitie unelte costisitoare. Analizele de Penalty Risk sunt foarte dificile, mai ales ca numerosi factori se modifica de cateva ori pe an, la fiecare Google Algorithm Update. De aceea, pentru un proiect serios, este recomandat sa apelati la o Agentie SEO.
Daca site-ul pe care incercam sa il promovam nu este insa intr-o faza a vietii sale care sa permita investitii, chiar si unele modeste, modalitate simplista ar fi sa verificati Domain Authority-ul si MAI ALES Spam Score-ul respectivului director web, utilizand aplicatiile gratuite de la MOZ (Moz Toolbar pentru Chrome, de exemplu). Dar aceste date sunt in general cu un pas in urma miscarilor Google, si de prea multe ori tin seama mai mult de volumul de backlinks, nu de calitatea acestora. Poti verifica de asemenea daca respectivul director are la randul lui trafic (Alexa), in ideea ca daca are vizitatori, acestia probabil merg mai departe catre site-urile inscrise.
Concluzie: s-o fac sau sa n-o fac?
Daca esti la inceput, si ai neaparata nevoie de un mic „impuls SEO”, poti cauta directoare care produc si ceva trafic si au Spam Score nu foarte mare. Dar neaparat, indata ce treburile se misca suficient cat sa iti poti permite pasul urmator, fa-l. Vei avea nevoie cat de repede posibil sa contrabalansezi posibilul efect negativ viitor cu backlinks de calitate.