Despre WordPress 

Una dintre cele mai puternice, populare si bune solutii pentru a crea un site este WordPress. Indiferent ca vrei un site pentru o afacere, un blog, un magazin online, sigur WordPress este solutia. De asemenea, nu conteaza nici domeniul de activitate. De la constructii de acoperisuri, acesta poate fi pana la mecanici auto, muzicieni sau chiar religioase. WordPress, pe scurt WP, a fost creat in 2003 de firma Automattic. Este un sistem de management al continutului, in engleza, pe scurt, CMS. Este open source si creat in limbajul de programare PHP si baza de date MySQL, avand mii de pluginuri si teme. O parte din ele sunt gratuite si se gasesc pe site-ul oficial WordPress, unde alti programatori le-au publicat. Altele sunt cu bani si se gasesc pe site-uri specializate cum ar fi ThemeForest sau CodeCanyon.

Instalarea  si configurarea initiala WordPress

Te putem ajuta cu instalarea si crearea unui site WordPress, oricand doresti. Trebuie doar sa ne contactezi la pagina de Contact si sa arunci o privire pe pagina de Web Design. Daca te intrebi de ce crezi ca este necesar sa platesti o firma, citeste articolul care raspunde la aceasta intrebare, valabil AICI.

WordPress se poate instala in doua moduri.

Manual

Odata manual, descarcand WordPress de pe site-ul oficial wordpress.org si apoi incarcandu-l pe serverul care te gazduieste. Pentru incarcare iti recomandam  fie un client FTP ca si WinSCP sau Filezilla, fie File Manager din cPanelul hostului tau. Nu uita, sa creezi si o baza de date MySQL la care legi un utilizator cu drepturi de administrator. Aceasta operatiune o poti face tot din cPanel.

Automat

Daca aceasta modalitate ia cateva minute, a doua este aproape instant. Daca gazduirea ta iti ofera acces la cPanel, verifica daca nu ai instalat fie Softaculous sau alt script similar. Acesta este unul care te ajuta automat, in cateva secunde, sa instalezi o multitudine de platforme. Trebuie doar sa completezi cateva date si gata. Printre acestea mentionam alegerea domeniului (in cazul in care ai mai multe). Alte campuri de completat ar fi directorul de instalare, numele site-ului, datele de autentificare a administratorului. Sa nu uitam si de optiunea http sau https (daca ai un certificat de securitate).

Inainte sa apesi butonul de instalare, poti alege cateva pluginuri care sa fie deja instalate alaturi de WP. Unul dintre ele este editorul clasic de continut. Altul este pluginul care iti permite sa administrezi mai usor, mai multe instalari de WP.  Ai la dispozitie si un plugin de securitate care blocheaza persoanele care incearca sa intre in contul WP de pe site-ul tau. Poti alege si o tema sa fie instalata si activata dintr-un lung sir de teme pe care le poti previzualiza.

Odata instalat WP, trebuie sa mergi la adresa https://exemplu.ro/wp-admin. Practic, adauga /wp-admin la adresa domeniului tau. Acesta este link-ul catre panoul de control WP unde ai toate setarile platformei.

Configurarea initiala

Odata ce ai intrat in panoul WP, ai acces rapid la statistici. Printre acestea enumeram: numarul de articole, numarul de pagini, titlurile celor mai recente pagini si articole. Poti sa vezi si stiri oficial direct de la dezvoltatorii WP si poti sa creezi rapid un articol.

Poti sterge anumite elemente care server doar drept exemplu. Una dintre acestea ar fi un comentariu, o pagina si un articol. Cu siguranta, iti vei da seama care sunt. Le gasesti in sectiunele corespunzatoare: Pagini, Articole, Comentarii. Apoi, la pluginuri (module) dezactiveaza Hello World. Este un plugin exemplu pe care il poti si sterge.

Acum alege tema pe care o vrei. Aceasta se poate instala direct din site-ul tau de la Teme. Ai si posibilitatea sa cauti una gratuita tot de aici. Temele platite se pot instala manual. Si cele gratuite pot fi instalate la fel. Le descarci de la dezvoltator si apoi le incarci in aceeasi sectiune de Teme de pe site-ul tau. Asigura-te ca sunt arhivate .zip. Nu uita sa activezi tema deja incarcata sau aleasa.

Alege si pluginurile de care crezi ca ai nevoie. Gandeste-te ce functionalitati vrei site-ul sa aibe. Formulare de contact? Harti Google? Gandeste-te daca vrei sa modifici si designul? Poti folosi pluginuri care construiesc pagini sau site-uri. Vrei butoane social media? Si asa mai departe.

Pasul urmator este sa mergi la setari si la permalinks sa alegi varianta cea mai ok pentru tine. Este indicat sa alegi varianta care preia titlul paginii sau a articolului in link si nu lasa doar un numar. Te va ajuta atat la SEO, pentru Google, dar va fi mai usor de inteles si de vizitatorii umani. Pentru mai multe detalii despre SEO, poti sa citesti si articolele noastre cu aceasta tema.

Meniul WP

In partea stanga ai meniul WP care este de culoare neagra, implicit. Aici poti sa vezi informatii si optiuni despre Articole, Pagini, Utilizatori, Aspect, Meniuri, Comentarii, Setari, Unelte, Media si altele. In functie de pluginurile si teme instalate, meniul va cuprinde mai multe elemente si mai diversificate. Fiecare element din meniu, are sub elemente.

La Articole ai, printre altele, optiunea sa vezi toate articolele, sa adaugi un articol, sa vezi si sa editezi categoriile articolelor si asa mai departe. La Pagini lucrurile stau similar, iar daca ai instalat si WooCommerce pentru magazine online si la Produse sunt similare elementele.

La Media ai posibilitatea sa adaugi media sau sa vezi biblioteca. Bineinteles, ca fiecare optiune are alte optiuni. De exemplu, de la biblioteca media, poti sa editezi imaginile ca si intr-un editor de imagini mai putin puternic.

la Utilizatori poti schimba numele si datele utilizatorului, inclusiv parola, e-mailul, adresa si asa mai departe.

De obicei la Unelte si Setari se afla foarte multe optiuni ale pluginurilor instalate. Unele dintre ele si inclusiv unele teme, au separat optiuni, ca si elemente principale de meniu. O parte din teme, au optiuni la Aspect. Totul depinde de ceea ce tu instalezi si modifici.

Bineinteles ca folosind unealta sau pluginul potrivit poti modifica atat aspectul cat si functionalitatea meniului implicit oferit de WP. O metoda buna ar fi combinatia de pluginuri Elementor si White Label CMS. Cu al doilea poti chiar sa restrictionezi o parte din meniu, in functie de utilizator. Primul, insa, poate fi folosit si la crearea site-ului.

Meniul WordPress

Leave a Reply

Call Now ButtonSUNA